حمام ایرانی، تحفه معماری ایرانی +فیلم

سه شنبه 22 آبان 1403 - 17:42:19

حمام های عمومی در تاریخ و فرهنگ ایران صرفا مکانی برای نظافت و شستشو نبودند بلکه یک موسسه مهم اجتماعی محسوب می‌شدند.

در گزارش شبکه الکوثر درباره "حمام قلعه" که از آثار تاریخی شهر همدان محسوب می‌شود آمده است: حمام های عمومی در تاریخ و فرهنگ ایران صرفا مکانی برای نظافت و شستشو نبودند بلکه یک موسسه مهم اجتماعی محسوب می‌شدند، به طوری که مغازه داران و بازاری ها، صبح زود و ییش از رفتن به بازار، یکدیگر را در حمام عمومی ملاقات و معاملات خرید و فروش را از همانجا آغاز می کردند. همچنین زنان هم در حمام های عمومی برای پسرانشان همسر مناسب انتخاب می کردند.

حمام قلعه

حمام تاریخی "قلعه" در همدان که با نام "حمام حاج محمد سعید" هم شناخته می‌شود در دوران قاجار ساخته شده است. این حمام در محله قدیمی قلعه قرار دارد و به همین دلیل نام قلعه برای آن انتخاب شده است. پس از مرمت های اساسی که در داخل حمام صورت گرفته است، در سال 1387 حمام قلعه به موزه مردم شناسی تغییر کاربری داده است. در حال حاضر در داخل حمام یک سفره خانه سنتی هم قرار دارد.

معماری حمام قلعه

معماری حمام قلعه ترکیبی از معماری ایرانی و اسلامی است و مساحتی در حدود 1500 متر مربع دارد. چهار ستون سنگی و طاق نماهای قوس جناغی نمونه‌ای از زیبایی معماری ایرانی در این حمام سنتی هستند. برای اینکه دسترسی به آب قنات راحت باشد و همچنین از اتلاف انرژی جلوگیری شود، حمام قلعه کمی پایین‌تر از سطح زمین ساخته شده است. سردر زیبای این حمام مربوط به دوران قاجار است. یک هشتی در ورودی حمام قلعه قرار دارد و پس از آن یک راهرو که به سربینه حمام می‌رسد. پس از سربینه یک راهرو دیگر و در آخر گرم‌خانه قرار دارد.

بیشتر بخوانید: 

معرفی «مسجد کاظم بیک»، قطب گردشگری بابل

بازگشایی خانه تاریخی امام جمعه

حمام قلعه دارای دو بخش زنانه و مردانه است و بخش سرد و گرم این حمام قدیمی جدا بوده‌اند. پس از ورودی، مجسمه‌ای تحت عنوان پاچال قرار دارد. وظیفه پاچال در حمام سنتی گرفتن هزینه حمام بوده است. بعد از عبور از کنار مجسمه پاچال به حمام سرد می‌رسید. بعد از حمام سرد، حمام گرم قرار دارد و در واقع این قسمت از حمام برای شست و شو بوده است و دلاک ها در این قسمت کار می‌کرده‌اند. 


ویژه‌های الکوثر را اینجا دنبال کنید

برای دیدن سایر ویدئوها اینجا کلیک کنید


سه شنبه 22 آبان 1403 - 17:34:28