به گزارش پایگاه شبکه الکوثر، وبسایت عربی 21 با اشاره به برگزاری نشست منطقهای گفتگوی اسلام و مسیحیت که اخیرا در بیروت با عنوان «گفتگوی اسلامی و مسیحی: نوگرایی، تحول و پارادایم آینده» برگزار شد، این نشست را مناسبتی مهم برای ارزیابی مجدد تجربه گفتگو و بررسی میزان ضرورت آن با توجه به تغییرات دو دهه اخیر در جهان عرب و کل جهان طی دو دهه اخیر و به ظهور چالشها و اولویتهای جدید، دانست.
کشیش ریاض جرجور، رئیس مجمع توسعه، فرهنگ و گفتوگو در این نشست گفت: در دو دهه گذشته، چالشهای جدیدی پیش از گفتوگوی اسلامی و مسیحی پدیدار شده است. مشکل امروز دیگر جنبههای کلامی، فکری یا نظری نیست، بلکه رویارویی با واقعیت دشواری است که جهان عرب و جهان امروز از طریق گسترش بحرانهای سیاسی، جنگها، مشکلات زیست محیطی، فقر، گرسنگی و نبود دموکراسی با آن روبهرو هستند.
علامه سیدعلی فضل الله، رئیس مجمع ادیان و فرهنگها برای توسعه و گفتوگو نیز وظایف آتی گفتوگو را بهویژه با توجه به گسترش نژادپرستی در اروپا و جهان و تداوم فضای افراطگرایی و خشونت و لزوم توسعه سازوکارها بهویژه با همکاری جوانان، نهادهای آموزشی و رسانهای مطرح کرد.
طارق متری، وزیر فرهنگ سابق لبنان، چشمانداز خود را برای آینده گفتوگوی اسلامی و مسیحی، چگونگی توسعه آن و موضوعاتی که باید در مرحله بعد روی آن کار کرد، ارائه کرد.
این نشست شاهد ارائه تجربیات گفتوگوی آکادمیک و عملی از تعدادی از کشورهای عربی و اروپایی بود، از جمله تجربه مؤسسه سلطنتی مطالعات دینی در اردن، تجربه بنیاد ادیان در لبنان و جهان عرب، تجربه تیم عربی اسلامی ـ مسیحی و فعالیت انجمن گفتوگو برای زندگی و آشتی در شمال لبنان. همچنین نقش زنان، جوانان، مؤسسات دانشگاهی و آموزشی و شبکههای محلی در زمینههای گفتوگو، طرحهای عملیاتی آتی بررسی و ایدهها و پیشنهاداتی مطرح شد که میتواند در آینده مورد استفاده قرار گیرد.
دستاوردهای گفتوگوی اسلام و مسیحیت
طی دهههای اخیر گامهای مثبت بسیاری در این جهت برداشته شده است که بارزترین آنها سند اخوت انسانی است که بین واتیکان و الازهر امضا شد. علاوه بر این، دهها سند و توافقنامه دیگر به گسترش فرهنگ جدید در گفتوگو کمک کرده و در برابر افراط گرایی، خشونت و تکفیر، گفتمان شهروندی، آزادی و حقوق بشر در پیش گرفته شده است. این ابتکارات وارد مؤسسات دانشگاهی و جامعه شده و دیگر به چارچوبهای بسته محدود نمیشود.
چشمانداز آینده گفتوگوی ادیان
در جلسه ارزیابی، ایدهها، پیشنهادهای عملی و مدلهای ابتکارات جدید برای کار ارائه و برخی از این پیشنهادات توسط نهادهای شرکت کننده در جلسه پذیرفته شد. حمایت از نقش جوانان و زنان در عرصه گفتوگو و بهرهمندی از شبکههای اجتماعی، تقویت حضور میدانی، مقابله با تمامی مظاهر افراط گرایی، خشونت و نژادپرستی به هر شکل ممکن و نیاز به همکاری اسلامی و اروپایی برای ارائه طرحهای جدید از مهمترین پیشنهادها برای حل چالشهای معاصر بود.
در خاتمه این نشست ارزیابی منطقهای گفتوگوی اسلامی و مسیحی انجام و گفته شد علیرغم وجود شاخصها و نکات مثبت فراوانی که میتوان برای رویارویی با چالشهای آینده از آن استفاده کرد، نیاز به تجدید و توسعه سازوکارها بسیار ضروری است، در غیر این صورت این گفتوگو امکان عملی و واقعی نخواهد داشت.
شرکتکنندگان اعلام کردند وظیفه جوانان و نسلهای جدید شاید امروز بسیار مهمتر و جلوتر از نسل پیشگامانی باشد که در دهههای گذشته در راهاندازی این گفتوگو و تضمین تداوم آن نقش داشتهاند اما نتوانستهاند پا به پای تغییرات زمان و چالشهای جدید به پیش بروند.
گفتوگوی اسلام ـ مسیحی امروز علیرغم ضرورت و اهمیتی که دارد، اگر به دغدغهها و مشکلات واقعی مردم نپردازد و به ابتکار عملی در جهت کاهش دردها و مقابله با بحرانهایی که جهان امروز با آن دست و پنجه نرم میکند تبدیل نشود، بیفایده خواهد بود.
ویژههای الکوثر را اینجا دنبال کنید
برای اطلاع از آخرین خبرهای ایران و جهان اینجا کلیک کنید
سه شنبه 29 آذر 1401 - 13:52:42