ادعای منابع آمریکایی:
به گزارش پایگاه شبکه الکوثر، روئل مارک گرکت، افسر پیشین سازمان اطلاعات مرکزی آمریکا (سیا) در امور ایران و پژوهشگر ارشد «بنیاد دفاع از دموکراسی ها»، و مارک دوبوویتز، مدیر «بنیاد دفاع از دموکراسی ها» در واشنگتن، در یادداشتی در نشریه «نشنال ریویو» نوشته اند بایدن به زودی به لغو تحریمها و دسترسی ایران به میلیاردها دلار چراغ سبز نشان خواهد داد.
به گفته این دو تحلیلگر آمریکایی، بایدن تحریمها را به خاطر اولویتهای مهمتری که برسر حل مشکل کرونا در داخل آمریکا و چالش با چین و روسیه دارد، لغو میکند. تعامل با ایران ساده ترین اقدامی است که بایدن در مقام رئیس جمهور آمریکا میتواند انجام دهد. باور برخی از سیاستمداران آمریکایی این است که اگر دولت جدید آمریکا به ایران نزدیک شود، بهتر میتواند خاورمیانه را مدیریت و از تشکیل جبهه جدیدی در منطقه با محوریت چین، روسیه، ایران و ترکیه جلوگیری کند. این تفکر در دوره اوباما نیز وجود داشت که نتیجه آن توافق برجام بود.
در مقابل این تفکر، عده دیگری که متمایل به رژیم صهیونیستی هستند معقتدند، نه تنها تحریمهای ایران نباید لغو شود بلکه باید فشار سنگینی تری به ایران وارد شود تا ایران مجبور به تسلیم شود.
گرکت و دوبوویتز میگویند گرچه مقامهای دولت بایدن تمایلی ندارند موضوع لغو تحریمها و نزدیکی به ایران را آشکارا عنوان کنند اما آنها به تهدید معتبر قدرت نظامی آمریکا و فشار ناشی از تحریمها برای باز گرداندن تهران به مذاکرات نیاز دارند. دو سال و نیم کارزار فشار حداکثری دونالد ترامپ هر چقدر هم که برای تهران سخت بود ولی منجر به ایجاد شکافی در موضع سران ایران نشد.
بایدن در موضع قدرتمند تری نسبت به رئیس پیشین خود قرار دارد. اوباما از گزینه نظامی و فشار اقتصادی بیزار بود و تعامل، به خصوص تعامل بازرگانی غرب، را عاملی برای سرعت بخشیدن به میانه روی در ایران میدید. اوباما باور داشت، اگر واشنگتن با تهران رفتار بهتری داشته باشد تهران هم در مقابل چنین خواهد کرد. تصور غالب این بود که اگر آمریکا در مذاکرات بر سر برجام امتیازهای پیاپی بدهد تغییر رفتار ایران مانع بدترین سناریو خواهد شد. امتیاز دادنها شامل تاریخ انقضای محدودیت ها، نابودی سانتریفیوژهای موجود، ساخت سانتریفیوژهای پیشرفته تر، بازرسیهای سرزده، فعالیتهای هسته ای اعلام نشده، موشکهای بالستیک، و تخاصم منطقه ای بود. اوباما احتمالا در هیچ شرایطی حاضر نبود ایران را با نیروی نظامی متوقف کند. بایدن چنین خوش باور به نظر نمی رسد.
اگر دولت بایدن در تلاش برای توافقی طولانی تر باشد، از حمایت دموکراتها در کنگره که سال 2015 مخالف توافق هسته ای بودند برخوردار خواهد شد و حتی ممکن است در صف اجماع جمهوریخواهان هم شکافی ایجاد کند. بعضی جمهوریخواهان ممکن است به دنبال راه گریز از مواجهه ایران و آمریکا باشند. روشن نیست دولت بایدن چگونه گام بعدی را برخواهد داشت. ممکن است برای پنهان کردن عقب نشینی اش لحن تندی را در پیش بگیرد. آنتونی بلینکن، وزیر خارجه آمریکا، احتمالا میداند که ایران پس از برداشته شدن تحریمهای ایالات متحده، محدودیت بیشتر بر برنامه هسته ای با ابعاد صنعتی اش را نخواهد پذیرفت. نباید میلیاردها دلار برای یک توافق هسته ای کوتاه مدت، ضعیف، و محدود منتقل شود. نباید به تهران پاداش داده شود.
ذکر این نکته لازم است که مارک دوبوویتز از حامیان اصلی ترامپ و عضو دولت او و از حامیان تحریم ایران بود که به علت پاره ای اختلافات از دولت ترامپ اخراج شد از این رو سخنان او می تواند اقدامی برای سنجش واکنش دولت بایدن باشد.
برای اطلاع از آخرین خبرهای ایران و جهان اینجا کلیک کنید
از صفحه ندای نور الکوثر فارسی هم دیدن کنید
پنج شنبه 28 اسفند 1399 - 16:58:51