ابراز نگرانی پمپئو از فعالیت های ترکیه در مدیترانه شرقی

یک شنبه 23 شهریور 1399 - 15:59:51
ابراز نگرانی پمپئو از فعالیت های ترکیه در مدیترانه شرقی

تهران - الکوثر : افزایش تنش ها در مدیترانه شرقی بین یونان قبرس از یک سو و ترکیه از سوی دیگر بر سر منابع انرژی موجب موضع گیری آشکار اتحادیه اروپا و هشدار به آنکارا شده است.

به گزارش پایگاه شبکه الکوثر ، اکنون آمریکا نیز به اروپا پیوسته و درباره ادامه اقدامات ترکیه در این منطقه ابراز نگرانی شدید کرده است.  

مایک پمپئو وزیرخارجه آمریکا که روز شنبه به قبرس سفر کرده در دیدار با رئیس‌جمهوری این کشور از اقدامات ترکیه در شرق دریای مدیترانه به شدت ابراز نگرانی کرد. پمپئو گفت: عمیقاً نگران عملیات مداوم ترکیه برای کشف و استخراج منابع طبیعی در شرق دریای مدیترانه هستیم. البته وزیر خارجه آمریکا بر لزوم حل و فصل سیاسی بحران کنونی نیز اشاره کرده وگفت: «کشورهای منطقه باید اختلافات شامل مسائل امنیتی، منابع انرژی و دریایی را به صورت مسالمت‌آمیز و دیپلماتیک حل کنند».  

در مقابل «نیکاس آناستاسیادس» رئیس‌جمهوری قبرس با تهدید تلویحی ترکیه به شکایت از این کشور در دیوان بین‌المللی دادگستری، از آمریکا خواست با فعالیت‌های ترکیه در شرق مدیترانه مقابله کند.

با توجه به اختلافات اخیر بین ترکیه و کشورهای حوزه شرق دریای مدیترانه بر سر فعالیت‌های اکتشاف نفت و گاز و همچنین رزمایش‌های نظامی دریایی، به رغم اظهارات پمپئو در باره لزوم حل سیاسی این اختلافات، به نظر می رسد که اکنون واشنگتن با موضع گیری علیه آنکارا، عملا در چارچوب موضع واحد اردوگاه غرب علیه ترکیه قرار گرفته است. این مساله با توجه به سرسختی روزافزون ترکیه در پیگیری ادعاهای دریایی خود در دریای اژه و مدیترانه شرقی می تواند به بروز شکاف بین آنکارا و واشنگتن بینجامد.

هر چند آمریکا تاکنون تلاش می کرد موضعی نسبتا بی طرفانه در قبال بحران شرق مدیترانه اتخاذ کند، اما اکنون ظاهرا اوضاع به مرحله ای رسیده است که از نگاه دولت ترامپ باید به ترکیه در زمینه ادامه اقداماتش در این منطقه هشدار داده شود. این موضع واشنگتن مسلما موجب نارضایی آنکارا خواهد شد و طبیعتا بر سطح روابط و همکاری های دو کشور تاثیر منفی خواهد نهاد. در واقع ترکیه امیدوار بود درمناقشه کنونی که آنکارا در یک سو و اتحادیه اروپا در سوی دیگر قرار گرفته، بتواند از حمایت سیاسی آمریکا برخوردارشود.

با این حال آمریکا که نقش رهبری  ناتو را بر عهده داشته و منافع بسیاری در زمینه حفظ روابط با کشورهای حوزه جنوبی ناتو از جمله یونان و قبرس دارد، ظاهرا مایل نیست که با موضع گیری به نفع ترکیه روابط خود با اتحادیه اروپا و اعضای اروپایی ناتو را که هم اکنون نیز به دلیل اختلافات متعدد تنش آمیز است، دچار تنش های بیشتر کند. ضمن اینکه در بین متحدان اروپایی واشنگتن نیز هیچ کشوری از ترکیه حمایت نکرده و اگر واشنگتن بخواهد چنین اقدامی را صورت دهد، عملا در پشتیبانی از ادعاهای ترکیه تنها خواهد بود.

در هفته‌های گذشته، تنش‌ها در شرق مدیترانه بر سر اقدامات ترکیه در قبال آغاز حفاری‌ها و فعالیت‌های اکتشافی دراین منطقه تشدید شده است. یونان و قبرس با همراهی برخی کشورهای اروپایی به ویژه فرانسه، بر این امر تاکید کرده اند که اقدامات ترکیه در زمینه اکتشاف منابع گازی در قلمرو انحصاری اقتصادی این دو کشور غیرقانونی است و به آنکارا درباره تبعات این اقداماتش هشدار داده‌اند.

ترکیه در مقابل مدعی است که صرفا در پی احقاق حقوق  خود در زمینه قلمرو دریایی و اقتصادی خود در دریای اژه  و مدیترانه شرقی است. با توجه به پافشاری دوطرف بر مواضع خود اکنون عملا این کشورها به صف آرایی نظامی در دریای اژه و مدیترانه شرقی پرداخته و با برگزاری رزمایش های دریایی و هوایی به طرف مقابل در زمینه ادامه اقداماتش هشدار می دهند. کما اینکه در بحبوحه تنش ها در منطقه بین ترکیه با یونان و قبرس، وزارت دفاع ترکیه روز جمعه از برگزاری رزمایشی سه روزه از شنبه تا دوشنبه در منطقه مجاور سواحل قبرس با مهمات واقعی خبر داد.

از سوی دیگر نخست وزیر یونان روز شنبه از خرید جنگنده رافال، بالگرد و اژدر برای تقویت بنیه دفاعی این کشور در مقابله با تهدیدهای ترکیه خبر داد. به گفته سینان اولگن  کارشناس سیاسی ترک: اصلی‌ترین اختلافات بین آتن و آنکارا ریشه در دو مسئله مهم دارد؛ نخست پرونده حساس قبرس. دوم، بحث ادعاهای مربوط به قلمرو فلات قاره‌ای و بحث بر سر جزایری که هنوز از لحاظ جغرافیایی و حقوقی تشخیص آنها روشن نشده است.

با توجه به تشدید آمادگی ها و اقدامات نظامی دوطرف مناقشه کنونی و نیز تصمیم اتحادیه اروپا برای تحریم ترکیه به دلیل تداوم فعالیت هایش در مدیترانه شرقی و دریای اژه به نظر می رسد باید منتظر تشدید تنش ها در این حوزه های آبی بود. ضمن اینکه با توجه به موضع گیری صریح پمپئو، آمریکا معتقد است که این ترکیه است که به عنوان عامل تنش های کنونی بایداز ادامه  اقدامات خود در این دو حوزه آبی دست بردارد.  


برای اطلاع از آخرین خبرهای ایران و جهان اینجا کلیک کنید


یک شنبه 23 شهریور 1399 - 13:27:51