به گزارش پایگاه شبکه الکوثر ، این توافقنامه را از جانب آمریکا ، زلمی خلیلزاد، نماینده ویژه این کشور در امور صلح افغانستان و از طرف گروه طالبان ملا عبدالغنی برادر آخند ، معاون سیاسی این گروه امضا کردند.
افغانستان در طی دو دهه حضور امریکا در این کشور، خشونتهای فراوانی را تجربه کرده و قربانیان بیشماری در دو دههی گذشته در افغانستان برجا گذاشته است.
این توافق پس از دو دهه کشتار پیدرپی و ناامنی گسترده، به امید پایانیافتن خشونتها و تحقق صلح در افغانستان امضا شد.
مردم افغانستان درحالیکه از کاهش خشونت و آرامش موقتی حاکم خوشحالند ، از شتاب در روند گفتوگوهای صلح ، ابهامهای موجود در روند صلح، عدم دسترسی به محتوای توافقنامه صلح امریکا و طالبان و تشدید و اختلافات سیاسی و قومی حاکم در افغانستان نیز نگرانند.
در کنار اینکه امیدواری از پیشرفتهای روند صلح فراگیر و سریع است ، نگرانی از عواقبی که ممکن است این توافق در پی داشته باشد، نیز کم نیست.
توافق صلح آمریکا و طالبان در شرایطی که هیچ تعهد روشنی از طرف آمریکاییها و جامعه جهانی برای حفاظت و حمایت از دستآوردهای دو دهه گذشته وجود ندارد ، برای گروههای قومی ، تکثر فرهنگی و سیاسی ، آزادیهای مدنی و سیاسی و برابری جنسیتی جدا نگرانکننده و پرسشبرانگیز است.
مردم علاوه بر این سوالهای اساسی در مورد قدمهای بعدی روند صلح دارند. جامعه مدنی و نسل جدید افغانستان نگران از دستدادن آزادیهای مدنی و سیاسیشان هستند و زنان نگران دستآوردهایی هستند که در طی دو دهه گذشته به دست آوردهاند و گروههای قومی نگران تمرکز و انحصار بیشتر قدرت در توافق صلحی هستند که یک طرف آن دولت منفعت طلب آمریکا و طرف دیگر آن طالبان است.
آمریکاییها در توافق صلحی که امروز انجام میشود، هیچ تعهدی به این نگرانیهای گستردهای که ممکن است توافق صلح را زمینگیر کند، ندارند. حتی توضیحی برای نگرانیهای این چنینی نیز وجود ندارد که چگونه این توافق صلح از عهدهی حفظ دستآوردهای دو دهه گذشته با تشکیل یک نظام مردمسالارانه و منطبق با واقعیتهای فرهنگی ، قومی و سیاسی افغانستان برمیآید.
بنابراین، امضای این توافقنامه برای طالبان کار تاریخی است. برای افغانستان نیز شروع یک دوران تازه است. اما امیدواریهای فراوان از کاهش خشونت به معنای رفع نگرانیهای گسترده از آیندهی این توافق نیست.
این توافقنامه فقط بستر یک گفتوگوی اساسی میان افغانها را فراهم میکند که بر سر آیندهی افغانستان با هم مذاکرهی سخت، واقعی و تعیینکننده انجام دهند. درحالیکه رسیدن به این مرحله از توافق صلح دشوار بود و حالا امیدوارکننده است اما نگرانی از برگشت به گذشتهای که جامعه جهانی در پی تغییر آن بود، همچنان پابرجاست.
برای اطلاع از آخرین خبرهای ایران و جهان اینجا کلیک کنید
شنبه 10 اسفند 1398 - 17:37:25