تهران- الکوثر: نمازهای مستحبی نمازهایی هستند که مسلمانان برای کسب ثواب بیشتر و نزدیکتر شدن به خداوند و دوری از شیطان به جا میآورند. یکی از نمازهای مستحبی مسلمانان «نماز تَحِیَّت مسجد» است که هنگام ورود به مسجد برای احترام به آن خوانده میشود. در این مقاله به احکام این نماز خواهیم پرداخت؛ با ما باشید.
آموزش نماز تحیت مسجد
مستحب است هنگام ورود به هر مسجد، قبل از نشستن، دو رکعت نماز تحت عنوان تحیت مسجد خوانده شود. نماز تحیت، کیفیت خاصی ندارد و تنها نیت نماز باید «به جا آوردن نماز تحیت» باشد. نمازگزار میتواند بعد از سوره حمد، هر سورهای بخواند. حتی میتوان به خواندن سوره حمد اکتفا کرد.
نماز تحیت مسجد در روایات ائمه
پیامبر اکرم صلی الله علیه و اله فرمودند: «إذا دخل أحدکم المسجد فلا یجلس حتّی یصلّی رکعتین»
هرگاه یکی از شما وارد مسجد میشود، قبل از آنکه بنشیند، دو رکعت نماز بگزارد.
همچنین امام علی علیه السلام فرمودند: «از جمله حقوق مسجد، این است که هرگاه بدان پا نهادی، دو رکعت نماز بگزاری و از جمله حقوق آن دو رکعت، این است که در آنها "ام القرآن" (سوره حمد) را بخوانی.»
احکام نماز تحیت مسجد
در روایات آمده است که محل عبور قرار دادن مسجد کراهت دارد، اما این کراهت با خواندن نماز تحیت در مسجد، رفع میشود.
درباره آداب حضور استاد در جلسه درس گفته شده است که اگر کلاس درس در مسجد برگزار میشود، مستحب است استاد ابتدا نماز تحیت بخواند سپس به تدریس مشغول شود و اگر کلاس درس در مکانی غیر از مسجد برگزار شود، خوب است که ابتدا نمازی را به نیت شکر و درخواست توفیق از خدا بهجا آورد.
درصورتی که هنگام ورود به مسجد، زمان خواندن یکی از نمازهای فریضه باشد، نیازی به خواندن نماز تحیت نیست.
همچنین با خواندن سایر نمازهای مستحب در ابتدای ورود به مسجد، دیگر نیازی به خواندن نماز تحیت نیست. در واقع مراد از خواندن نماز تحیت این است که پیش از انجام هر عمل دیگری در مسجد، حتی عمل نیکو، نماز خوانده شود.
با توجه به روایاتی که درباره حقوق و احترام به مسجد نقل شده، اگر کسی وارد مسجد شود، اما نمازی (واجب یا مستحب) نخواند، در روز قیامت آن مسجد از او طلبکار شده و از او پیش خداوند شکایت میکند.
در مواقعی که فرد زودتر از موعد نماز فریضه به مسجد رسیده است، میتوان به نماز نافله نیز بپردازد که در چنین موقعیتی نماز تحیت از گردن فرد ساقط شده، اما ثواب آن را خواهد برد. اما اگر داخل مسجد شد و نماز جماعت شروع شده بود، باید در نماز جماعت شرکت کند؛ چون پیامبر (ص) از خواندن هر نماز دیگری غیر از نماز فرض، در زمانی که نماز فریضه شروع شد، نهی کردهاند. (مراد از نمازهای فرض پنج نماز معروف هستند که در پنج وقت معین ادا میکنیم.)
نماز تحیت مساجد خاص
برای بعضی مساجد، نماز تحیت به شیوهای خاص توصیه شده است که در این قسمت کیفیت آن را برای مسجدالحرام و مسجد جمکران شرح میدهیم.
نماز مسجد الحرام
به فتوای اکثر مراجع، مسجدالحرام نماز تحیت ندارد. بلکه تحیت آن، طواف است. به گفته شهید ثانی در کتاب الروضة البهیة، همانطور که تحیت و احترام مساجد با نماز است، تحیت مسجدالحرام طواف است.
نماز مسجد جمکران
مسجد جمکران در نزدیکى شهر مقدّس قم واقع شده است که به امر امام زمان (علیه السلام) بنا گردید و داراى آثار و برکات فراوانى است. میرزا حسین نوری از محدثان شیعه در کتاب نجم الثاقب، برای مسجد جمکران نماز تحیت مخصوص نقل کرده است. این نماز دارای دو رکعت است که در هر رکعت، یک مرتبه سوره حمد، هفت مرتبه سوره توحید، در هر رکوع هفت بار ذکر رکوع (سبحان ربّى الْعظیم و بحمده) و در هر سجده هفت بار ذکر سجده (سبحان ربّى الأعلى و بحمده) خوانده میشود.
نماز تحیت مساجد اهل سنت
شاید برای افراد سوال شود که آیا مساجد اهل سنت برای شیعیان هم شامل این قاعده میشود یا خیر. باید توجه داشت که مسجد فینفسه دارای احترام است و مکانی برای نماز گزاردن به شمار میآید. بنابراین سوای تفاوتهای مذهبی و تفاوت در شکل نماز گزاردن توسط مذاهب مختلف، پسندیده است که نماز تحیت در همه مساجد خوانده شود. ضمن اینکه احترام گذاشتن به مساجد یکدیگر توسط مذاهب مختلف، باعث ایجاد وحدت اسلامی بیشتر نیز میگردد.
منبع: ستاره
پنج شنبه 7 آذر 1398 - 15:18:49