عطوان: ترامپ جهان را به لبه پرتگاه کشانده است

سه شنبه 16 بهمن 1397 - 12:19:47
عطوان: ترامپ جهان را به لبه پرتگاه کشانده است

تهران- الکوثر: روزنامه نگار مشهور عرب معتقد است اگر قرار باشد دونالد ترامپ رئیس جمهور آمریکا در تاریخ ماندگار شود، نام او به عنوان نقض کننده پیمانها و تعهدات بين الملل ثبت خواهد شد.

به گزارش پایگاه شبکه الکوثر، عبدالباری عطوان سردبیر روزنامه اینترنتی رای الیوم در یادداشتی نوشت: اگر قرار باشد دونالد ترامپ رئیس جمهور آمریکا در تاریخ ماندگار شود، نام وی تنها به خاطر رسوایی های اخلاقی اش ماندگار نخواهد شد ، بلکه به عنوان رئیس جمهور آمریکا، دوران حکمرانی او دو مسئله اصلی داشته است ، مسئله اول زیاده روی در اعمال مجازات و تحریمهای اقتصادی و دوم نقض پیمانها و تعهدات، مسئله ای که امنیت و ثبات جهان را تهدید می کند و جنگ سرد را به شکل شدیدتری بازمی گرداند و رقابت تسلیحات هسته ای را دوباره از سر می گیرد و اصلا عجیب نیست که او را نامحبوبترین رئیس جمهور آمریکا در داخل این کشور و خارج آن می دانند زیرا جهان را به لبه پرتگاه کشانده است، اگر به سقوط از پرتگاه نکشاند.
اعمال تحریم های اقتصادی علیه ایران، روسیه، ونزوئلا، سوریه و تاحدی پاکستان و اعلام جنگ تجاری علیه چین از جمله مسائل کاملا روشنی است که نیاز به شرح و تفسیر ندارد، اما خطر واقعی که نگرانی کارشناسان راهبردی و کشورهای اروپایی را در پی داشته است، تصمیم جدید دونالد ترامپ است که شب جمعه گذشته صادر و در آن کنار رفتن از پیمان منع موشک‌های هسته ای میان بُرد که در سال 1987 بین رونالد ریگان رئیس جمهور وقت آمریکا و همتای روسی اش میخائیل گورباچف به امضا رسیده بود، اعلام شد.
واکنش روسیه به این اقدام آمریکا زیاد طول نکشید و تنها 24 ساعت بعد، ولادیمیر پوتین رئیس جمهور این کشور پس از جلسه روز شنبه خود با سرگئی لاوروف ، وزیر امور خارجه خود و سرگئی شویگو وزیر دفاع روسها، کنار رفتن فوری روسیه از پیمان منع موشک‌های هسته ای میان بُرد را اعلام کرد و افزود دولت آمریکا مسئول همه پیامدهای احتمالی این مسئله از جمله شلیک گلوله آغاز رقابت تسلیحات هسته ای نامحدود است.
فراتر از آن، رئیس جمهور روسیه فورا چراغ سبز تولید موشکهای میان برد مافوق صوت و اختصاص بودجه ای بیشتر برای پژوهشهای نظامی برای تولید سلاحهای پیشرفته و مدرن را نشان داد. نکته قابل توجه در اظهارات پوتین، اشاره ای ضمنی به ترامپ به شکلی بود که نشان از تیزهوشی او است.

پوتین گفت منتظر خواهیم ماند تا شرکایمان به میزانی از بلوغ برسند که بتوان گفتگویی برابر و با محتوا را درباره این موضوع مهم انجام دهیم. به این معنا که رئیس جمهور آمریکا از نگاه همتای روس خود، به سطح مناسبی از بلوغ نرسیده است و این توهینی بی سابقه به رئیس جمهوری است که متعهد شده بود عظمت را به آمریکا بازگرداند.
برهم زدن پیمان موشکهای هسته ای میان برد (با برد 500 تا 5500 کیلومتری) شاید آغازی برای پایان پایبندی به پیمان «استارت» درباره کاهش تسلیحات هسته‌ای دو جانبه میان آمریکا و روسیه باشد، پیمانی که در فوریه سال 2021 یعنی دو سال دیگر به پایان می رسد، به این معنا که اگر توافقی برای تمدید آن حاصل نشود - تمدیدی که بیش از هر زمان دیگری درباره آن تردید وجود دارد- جهان وارد هرج و مرج هسته ای خواهد شد.
همچنان بهانه هایی که ترامپ برای کنار رفتن از پیمان منع موشکهای هسته ای میان برد مطرح می کند، یعنی نقض این پیمان توسط مسکو، قانع کننده نیست و برخی بر این باورند دلیل اصلی و واقعی آن، غرق کردن روسیه در رقابت تسلیحاتی پرهزینه است تا از این طریق اقتصاد آن کشور با چالش روبرو شود و در نهایت به فروپاشی آن بیانجامد، درست مانند اتفاقی که برای شوروی سابق افتاد.
طرفی که بیش از هر کس دیگری از کنار رفتن آمریکا از پیمان منع موشکهای هسته ای میان برد نگران است، اتحادیه اروپا است که هنوز از شوک ناشی از خروج آمریکا از توافق هسته ای با ایران و پیامدهای آن بیرون نیامده است. فدریکا موگرینی مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا نیز نگرانی خود در این باره را این گونه مطرح کرد: «نمی خواهیم که قاره ما به میدان رویارویی بین آمریکا و روسیه تبدیل شود.

نانسی پلوسی رئیس مجلس نمایندگان آمریکا نیز نگرانی خود را ابراز و دولت ترامپ را به ایجاد خطر رقابت تسلیحاتی و به خطر انداختن امنیت و ثبات در جهان متهم کرد.
سیاست دونالد ترامپ با عنوان «اول آمریکا» با توجه به بی پروایی ها و عدم بلوغ آن، ممکن است به «آخر آمریکا» تبدیل شود، زیرا باعث شده است آمریکا نزدیکترین همپیمانان خود یعنی اتحادیه اروپا را از دست بدهد و با دو ابر قدرت جهان یعنی چین و روسیه روبرو شود و علیه آنان اقدام کند و شاید تنها دستاوردهایش در اسرائیل و برخی از کشورهای کوچک باشد که جز با ذره بین در نقشه قابل مشاهده نباشند مانند میکرونزی.
سرمایه گذاری روز افزون چین در زمینه سلاح که مبتنی بر عرصه های اقتصادی وسیع خود برای گسترش نفوذ نه تنها در شرق آسیا بلکه در آفریقا و خاورمیانه استوار است، همان تهدید راهبردی برای آمریکاست و اگر رئیس جمهور کره شمالی چالش و معضل سختی برای دونالد ترامپ و دولتش ایجاد کرده باشد، در این صورت حال و روز آمریکایی ها در رویارویی با شی جین پینگ، رئیس جمهور جاه طلب چین چطور خواهد بود؟
سردبیر روزنامه اینترنتی رای الیوم در پایان یادداشت خود نوشت: روسیه ی پوتین با اتحاد جماهیر شورویِ گورباچف که ضعیف، شکسته خورده و زانو زده در برابر آمریکا و غرب بود؛ تفاوت دارد و از این رو عقیده داریم اگر فتیله جنگ رقابت تسلیحاتی روشن شود، به فروپاشی روسیه جدید منجر نخواهد شد، زیرا مسکو از اشتباهات گذشته خود درس گرفت و اینک جوانتر و مستحکمتر از قبل است در حالی که آمریکا به کهولت رسیده است، به ویژه اگر دونالد ترامپ برای بار دوم نیز برنده انتخابات ریاست جمهوری شود.


برای اطلاع از آخرین خبرهای ایران و جهان اینجا کلیک کنید


سه شنبه 16 بهمن 1397 - 12:19:23