به گزارش پایگاه شبکه الکوثر ، در حال حاضر اختلافات بین آمریکا و چین در ابعاد سیاسی، تجاری و اقتصادی، نظامی و امنیتی و استراتژیک مطرح است. واشنگتن از چین به عنوان یک رقیب اصلی و قدرت تجدید نظر طلب یاد کرده و بر مقابله با سیاست ها واقدامات آن تاکید کرده است.
در مقابل چین از مخالفان اصلی رویکرد یکجانبه گرایانه دونالد ترامپ رئیس جمهور آمریکا در قبال مسائل جهانی بوده و رویکرد تجاری ترامپ که مبتنی بر حمایت گرایی اقتصادی است را بشدت مورد انتقاد قرار داده است.
سیاست تعرفه ای ترامپ، موجب بروز جنگ تجاری گسترده ای با چین شده است. هر چند پس از دیدار سران آمریکا و چین در حاشیه نشست سران گروه 20 در آرژانتین بین این دو کشور آتش بس تجاری 90 روزه برقرار شد ، اما رویدادهای اخیر نشان می دهد که واشنگتن نه فقط قصد مصالحه با پکن را ندارد ، بلکه خواهان جلوگیری از توسعه و برتری تکنولوژیکی چین است.
درتحولی مهم در این زمینه پلیس کانادا به درخواست آمریکا ، "منگ وانژو " مدیرمالی و از اعضای هیات مدیره شرکت "هوآوی" Huawei را به بهانه اتهام نقض تحریمهای آمریکا علیه ایران ، بازداشت و اعلام کرد که قصد دارد وی را به آمریکا مسترد کند.
وی علاوه بر منصب «مدیرمالی» ، دختر موسس شرکت هوآوی بوده و بر مبنای برخی شواهد جانشین آینده پدرش در شرکت هوآوی است. این اقدام با واکنش تند چین مواجه شد و پکن خواهان آزادی فوری منگ وانژو شد. روسیه نیز از موضع چین حمایت کرد .
در این راستا "سرگئی لاوروف" وزیر امور خارجه روسیه گفت : دستگیری "منگ وانژو" از مدیران شرکت هواوی به درخواست آمریکا در کانادا نمونه ای از به کارگیری قوانین داخلی به صورت فراملی است.
اقدامات فراملی آمریکا خشم بسیاری از کشورها را در پی داشته است. در مقابل واشنگتن از این اقدام کانادا حمایت کرد.
در این زمینه «لاری کادلو» مدیر شورای اقتصاد ملی آمریکا گفت:« ما از مدتها پیش به شرکت هوآوی درباره نقض تحریمها علیه ایران هشدار دادهایم.» هر چند بهانه آمریکا برای این اقدام ، نقض تحریم های ایران توسط این شرکت ارتباطاتی چینی است ، اما واقعیت امر بسیار فراتر از این مسائل است.
در حال حاضر شرکت هواوی از شرکتهای پیشرو در زمینه تکنولوژی ارتباطاتی و تلفن های همراه بوده و فعالیت آن گسترده جهانی دارد. آمریکا مدعی سرقت تکنولوژی از جانب این شرکت است. شرکت هوآوی در سال ۲۰۰۷ قصد داشت شرکتی را در واشنگتن که در حوزه ساخت تجهیزات شبکهای فعال بود خریداری کند اما مقامات آمریکایی مانع از امضای این قرارداد شدند. در سال 2011 نیز مقامات آمریکایی قرارداد ۲ میلیارد دلاری هوآوی برای خرید سرور از یک شرکت آمریکایی را لغو کردند.
از نگاه چینی ها ، مهمترین دلیل مطرح شدن مساله جاسوسی هوآوی از سوی آمریکا ، حفظ منافع شرکتهای رقیب آمریکایی و جلوگیری از نفوذ محصولات هوآوی در بازار داخلی آمریکا است. محصولات شرکت هواوی نماد قدرت چینیها در بازارهای جهانی شناخته میشوند. سهم هوآوی در سالهای اخیر در بازار موبایل های هوشمند حدود ۱۳ درصد و سهم شرکت آمریکایی اپل ۱۲ درصد است. بنابراین بین دو شرکت اپل و هوآوی بر سر جایگاه دوم فروش تلفن همراه رقابت شدیدی در جریان است. همچنین استفاده از محصولات مخابراتی و ارتباطاتی این شرکت در سالهای اخیر نگرانیهایی امنیتی را در آمریکا برانگیخته و هر دو دولت اوباما و ترامپ از کشورهای اروپایی خواسته اند که استفاده از محصولات هوآوی را محدود کنند. اکنون آمریکا به بهانه نقض تحریم ایران اما در واقع برای محدود کردن حضور و فعالیت شرکت هواوی در آمریکا و تشویق متحدان اروپایی خود برای اقدامی مشابه در قبال این شرکت، خواهان استرداد منگ وانژو مدیر مالی هوآوی به این کشور شده است. می توان پیش بینی کرد که عملی شدن این مساله واکنش شدید دولت چین را در پی خواهد داشت و به تشدید تنش های دو جانبه منجر خواهد شد.
برای اطلاع از آخرین خبرهای ایران و جهان اینجا کلیک کنید
یک شنبه 18 آذر 1397 - 8:21:1