به گزارش پایگاه شبکه الکوثر، دو روز بعد از اعلام تصمیم قطر برای خروج از اوپک، خبرگزاری آمریکایی بلومبرگ در تحلیلی آورد، بعید نمیداند قطر از شورای همکاری خلیج فارس هم خارج شود؛ موضوعی که برای عربستان حیثیتی میشود و آن را به چالش میکشاند.
بابی گوش، نویسنده این تحلیل عنوان میکند، توجیهات قطر برای خروج از سازمان اوپک بعد از عضویت ۵۷ ساله در آن زمینهساز همان توجیه خروج احتمالی این کشور از شورای همکاری خلیج فارس است.
وزیر انرژی قطر اخیرا اعلام کرد این کشور تا ژانویه سال ۲۰۱۹ از سازمان کشورهای صادرکننده نفت (اوپک) خارج میشود.
گوش افزوده است، حمد بن جاسم بن جبر آل ثانی، نخست وزیر سابق قطر در توئیتی نوشت، از سازمان اوپک فقط برای اهدافی که به ضرر منافع قطر است، استفاده میشود.
نویسنده این تحلیل میافزاید، این وضعیت در شورای همکاری خلیج فارس پررنگتر می شود چراکه سعودیها و امارات عاملان اصلی محاصره قطر هستند.
براساس تحلیل بلومبرگ، این تصمیم هر چه قدر هم برای قطریها خوب باشد اما برای دوحه ماندن در این بلوک بهتر است.
در سایه عدم توانایی شورای همکاری خلیج فارس در حل اختلافات، قطر احتمالا این تصور را دارد که ادامه عضویتش در شورا هیچ فایدهای ندارد.
بلومبرگ در ادامه میآورد، خروج از اوپک که یک بلوک قدرتمند با تاثیرگذاری قوی بر امور جهانی است قطر را کمتر دچار مشکل می کند زیرا یک تولید کننده ثانویه نفت (برعکس گاز) است و تاثیر اندکی در تصمیمگیریهای آن دارد در حالیکه خروج از شورای همکاری خلیج فارس که یک بلوک غیرفعال با تاثیر اندک در امور منطقه است دوحه را بیشتر به تکلف و دردسر میاندازد.
بلومبرگ افزود اگر قطر خارج شود این ادعای سعودی- اماراتی تقویت میشود که خاندان سلطنتی در دوحه اجماع عربی را از بین میبرند اما باقی ماندنش به قطر این اجازه را میدهد که اشاره کند به اینکه ملزم به همکاری منطقهای است و این مسؤولیت پایان دادن به محاصره را روی دوش سعودیها و اماراتیها میگذارد.
گوش این تحلیل را این گونه ادامه میدهد که ممکن است همچنان سعودیها و اماراتیها تلاش کنند قطر را از شورای همکاری بیرون بیندازند اما این امر نیاز به متقاعد کردن کویت، بحرین، عمان به عنوان سه عضو دیگر این بلوک دارد در حالی که بحرین از رویکرد عربستان در اکثر موارد تبعیت میکند اما کویت و عمان از باجخواهی سعودی عصبانی هستند و در قبال محاصره قطر همچنان بیطرف ماندهاند.
کویتیها تاکید کردهاند، آنها تمایل به تلاش برای حل اختلافات شورای همکاری خلیج فارس در اجلاس آتی سران شورا در ریاض دارند. البته هر تلاشی برای اخراج قطر هرگز به مذاق واشنگتن خوش نخواهد آمد، به طوریکه آمریکا وحدت عربی را برای مقابله با ایران مهم میداند همین طور رئیسجمهوری آمریکا خواهان تشکیل ناتوی عربی است تا اهدافش را محقق کند.
بلومبرگ افزود: دولت ترامپ تمایل دارد سعودیها به بهبود روابط با قطر بیندیشند نه قطع روابط... مجبور کردن عربستان به نگه داشتن قطر در شورای همکاری، عربستانیها را عصبانی خواهد کرد و این دلیل برای قطریها جهت ماندن کافی است.
برای اطلاع از آخرین خبرهای ایران و جهان اینجا کلیک کنید
جمعه 16 آذر 1397 - 12:13:18