سفر وزیر خارجه قطر به عراق ، نوید ائتلاف های جدید منطقه ای

جمعه 18 آبان 1397 - 11:11:8
سفر وزیر خارجه قطر به عراق ، نوید ائتلاف های جدید منطقه ای

تهران - الکوثر : محمد بن عبدالرحمن آل ثانی ، وزیر خارجه قطر روز گذشته در سفری دو روزه به عراق رفت و با مقام های این کشور دیدار و گفتگو کرد.

به گزارش پایگاه شبکه الکوثر ، این سفر از چند زاویه قابل ارزیابی است : از بعد روابط  دو جانبه ، روابط بغداد و دوحه به خصوص طی یک سال اخیر نسبتا روند رو به رشدی داشته است. این روند رو به رشد بیش از همه بر اثر اختلاف میان قطر و سه عضو شورای همکاری خلیج فارس شامل عربستان، بحرین و امارات به علاوه مصر رخ داد. قطر که تحت محاصره عربستان و سه کشور دیگر قرار گرفت، با تغییر در سیاست خارجی خود به یارگیری سیاسی به خصوص میان کشورهای عربی روی آورد که عراق نیز از جمله این کشورها است. 

از سوی دیگر، قطر تشکیل دولت جدید در عراق را فرصتی مناسب برای تقویت روابط با این کشور در نطر گرفته است. بر همین اساس، محمد بن عبدالرحمن آل ثانی، وزیر خارجه قطر در زمره اولین مقام های عربی است که به بغداد سفر و با مقام های جدید عراق دیدار و گفتگو کرده است. 

عراق به واسطه تبعات جنگ سال ۲۰۰۳ آمریکا و همچنین اشغال این کشور توسط تروریستهای داعش، به منابع مالی و سرمایه گذاری خارجی نیاز دارد، از بهبود روابط با کشوری نظیر قطر که در زمره کشورهای سرمایه دار جهان عرب است، استقبال می کند.

بنابراین ، گسترش روابط قطر و عراق را می توان " الزام نیازمندانه" هر دو کشور عنوان کرد که عراق الزام اقتصادی و قطر الزام سیاسی و امنیتی دارد. 

سفر وزیر خارجه قطر به بغداد از بعد منطقه ای نیز قابل ارزیابی است. برخی منابع خبری در این خصوص گزارش دادند که محمد بن عبدالرحمن آل ثانی ، وزیر خارجه قطر در سفر به بغداد پیشنهاد تشکیل ائتلافی پنج جانبه متشکل از عراق، قطر، ایران، ترکیه و سوریه را داده است که این ائتلاف منافع سیاسی ، اقتصادی و امنیتی پنج کشور را مد نظر قرار دهد. 

احتمال تشکیل چنین ائتلافی و یا ائتلاف های مشابهی در محیط جدید خاورمیانه وجود دارد. از یک سو، عربستان در زمان ملک سلمان و پسرش، محمد، رویکرد سلطه جویانه را در قبال کشورهای کوچک عربی نظیر قطر در پیش گرفته که با مقاومت و مخالف قاطع دوحه مواجه شده است. از سوی دیگر، کشوری نظیر ترکیه از تنش به وجود آمده میان قطر و چهار کشور عربی برای بهبود روابط با دوحه بهره گرفته است. 

حسن شکری پور، کارشناس مسایل راهبردی بر این باور است عادی سازی روابط برخی کشورهای عربی با اسرائیل نیز ضرورت شکل گیری ائتلاف های جدید را با حضور کشورهایی که بر مقاومت در مقابل اسرائیل تاکید دارند، ایجاب می کند.

می توان گفت، الگوی رفتاری عربستان سعودی که بر یکجانبه گرایی در جهان عرب و تبعیت از سیاست های دولت آمریکا مبتنی است، و همچنین الگوی رفتاری بازیگرانی نظیر قطر و ترکیه به همراه رویکرد مقاومت محور جمهوری اسلامی ایران و کشورهایی نظیر سوریه و عراق می تواند سبب شکل گیری قطب بندی های جدیدی در خاورمیانه به خصوص در مقابل عربستان سعودی شود. 


برای اطلاع از آخرین خبرهای ایران و جهان اینجا کلیک کنید 


جمعه 18 آبان 1397 - 8:19:33