تهران- الکوثر: چهارشنبه سوم مرداد رسانههای یمنی از هدف قرار گرفتن یک ناوچه رژیم متجاوز سعودی در سواحل دریای سرخ خبر دادند. بر اساس این گزارش، یگان موشکی ارتش و کمیتههای مردمی در این حمله، ناوچه «الدمام» سعودی را با موشک هدف قرار داد تا اولین شوک هفته به سعودیها وارد شود.
اما روز بعد یعنی پنجشنبه چهارم مرداد، خبر حملات پهپادی پیاپی ارتش یمن به فرودگاه بینالمللی ابوظبی از یک تحول مهم در صحنه میدانی نبرد و افزایش چشمگیر توانمندی و کارامدی یگان پهپادی یمن خبر میداد که به یک سلاح قدرتمند و تاثیرگذار در مقابله با متجاوزان تبدیل شده و قادر است تغییر قابل توجهی در معادلات و موازنهها قوا به وجود آورد.
پس از این حمله پهپادی خبری منتشر شد مبنی بر اینکه پروازهای ورودی و خروجی در فرودگاه ابوظبی متوقف شده است.
رسانههای انصارالله گزارش دادند پهپادی، که فرودگاه ابوظبی در امارات را روز پنجشنبه هدف قرار داد از نوع «صماد 3» و با بُردی بیش از 1000 کیلومتر بوده است.
اما واکنش اماراتیها در نوع خود جالب توجه است، از یک سو رویترز به نقل از آنچه منابع اماراتی خواند، منکر این حمله پهپادی شد،اما از سوی دیگر اداره فرودگاه ابوظبی به آنچه را وقوع یک حادثه خواند، اذعان و اعلام کرد تحولات را از نزدیک با مسئولان ذیربط دنبال می کند.
ضاحی خلفان معاون فرمانده پلیس دبی با نادیده گرفتن حمله پهپادی ارتش و کمیتههای مردمی یمن تلاش کرد با حمله به شبکه الجزیره کاسه خشم خود را بر سر مدیران این شبکه خالی کند با گفتن این جمله که «الجزیره خبر را از منبع الحوثی میزند و خبر منبع رسمی فرودگاه ابوظبی را پخش نمیکند»
در رویداد نخست، البته سعودیها با خبرسازی و ادعای اینکه یک نفتکش آنها هدف حمله قرار گرفته، منکر حمله به ناوچه شدند.رسانههای سعودی مدعی شدند، یک نفتکش در نزدیکی سواحل یمن با استفاده از آرپی جی توسط افراد مسلح ناشناس مورد هدف قرار گرفت که در جریان آن به کارکنان این نفتکش آسیبی وارد نشد و در حال حاضر نفتکش مذکور به مسیر خود در دریای سرخ ادامه میدهد.
ارتش و کمیتههای مردمی یمن 10 روز پیش تاسیسات نفتی استراتژیک آرامکو عربستان در ریاض را هدف قرار داده بودند.
در رویداد دوم،اماراتیها هم همانند سعودیها تلاش کردند ضمن انکار حمله پهپادی یمنیها به فرودگاه ابوظبی، اینگونه وانمود کنند که یک حادثه جزئی رخ داده و تاثیری هم بر روند پروازها نگذاشته است.
نکته قابل توجه در حمله پهپادی به فرودگاه ابوظبی به عنوان عمق استراتژیک امارات این بود که پیش از این حمله، مقامات یمنی به صراحت به متجاوزان درباره هدف قرار گرفتن تاسیسات مهم و راهبردیشان به تلافی جنایات پیاپی آنها علیه ملت یمن هشدار داده بودند.
اهمیت حمله پهپادی به فرودگاه ابوظبی در این است که پایتخت امارات بار دیگر در دایره عملیات فرامرزی ارتش و کمیتههای مردمی یمن البته این بار در سطح پهپادی قرار میگیرد، عملیاتی که پس از گذشت هفت ماه از حمله موشکی ارتش یمن به تاسیسات هستهای براکه در ابوظبی صورت میگیرد.
شوک بزرگ به متجاوزان سعودی و اماراتی طی ماههای اخیر
سعودیها و اماراتیها هنوز از شوک حملات موشکی تلافیجویانه ارتش و کمیتههای مردمی یمن به تاسیسات راهبردیشان خارج نشده بودند که ورود سلاح جدید به عرصه میدان نبرد، تاثیر بزرگی بر معادلات جنگ گذاشت، سلاح پهپاد رسما از سوی یمنیها علیه متجاوزان به کار گرفته شد به طوری که یکی از عوامل مهم شکست متجاوزان اماراتی و مزدورانشان برای اشغال الحدیده،حملات پهپادی ارتش و کمیتههای مردمی به مواضع آنها بود و سبب شد تا ائتلاف متجاوز با وجود گذشت بیش از یک ماه از آنچه عملیات پیروزی طلایی(النصر الذهبی) میخوانند، عملا در باتلاق ساحل غربی یمن گرفتار شوند و برای خروج از آن به نماینده سازمان ملل متوسل شده و حتی خبرهایی از احتمال خروج متجاوزان اماراتی از جنگ یمن منتشر شد.
در این زمینه «عابد بن محمد الثور» از فرماندهان ارتش یمن در گفتوگو با تسنیم تصریح کرد که پهپاد سلاح جدید ما برای حمله به عمق خاک دشمن است.
وی گفته بود ما امروز وعدهای را که توسط عبدالملک بن بدرالدین الحوثی رهبر جنبش انصارالله داده شده بود عملی میکنیم. عمق استراتژیک دشمن سعودی و امارات امروز در تیررس ما قرار دارد. دیگر هیچ فاصلهای برای ما مشکل نیست و دشمن تأثیر این سلاحها و قدرت آن را خواهد دید و برد سلاحهای ما به همه مراکز نظامی، اقتصادی و سیاسی عربستان و امارات خواهد رسید.
توسعه سامانه موشکی و پهپادی یمن
سرهنگ عزیز راشد معاون سخنگوی ارتش یمن تاکید کرد که عملیات موشکی و هوایی توسعه خواهد یافت و اهداف زیادی را در عمق کشورهای متجاوز به یمن در برخواهد گرفت.
وی درباره حمله پهپادی نیروهای ارتش و کمیته های مردمی یمن به فرودگاه بین المللی ابوظبی در امارات تصریح کرد: بله این همان نیروی هوایی پهپادی است که امروز انتقام خون شهید صالح الصماد رئیس فقید شورای عالی انقلاب یمن و ملت مظلوم این کشور را از متجاوزان میگیرد. ما در جنگ اندیشهها به سرمیبریم و توانستیم به عمق عربستان برسیم و امروز به ابوظبی رسیدیم.
عملیاتهای پهپادی در داخل و خارج یمن
سرتیپ ستاد عبدالله الجفری سخنگوی نیروی هوایی یمن به تسنیم گفته است : تعداد عملیات پهپادی داخلی در ساحل غربی و در منطقه البریقه در استادن عدن و الجوف از 15 عملیات فراتر رفته اما در سطح خارج از یمن هم سه عملیات پهپادی انجام شده است،اولین عملیات منحصر به فرد،هدف قرار دادن شرکت آرامکو در ریاض و دومین عملیات، عملیات منحصر به فرد روز پنجشنبه بود که فرودگاه ابوظبی به عنوان بعد استراتژیکی این کشورها هدف قرار گرفت، همچنین به هدف قرار گرفتن فرودگاه ابها در عربستان باید اشاره کرد که میتوانیم بگوییم سه یا چهار عملیات پهپادی در خارج از یمن یا دستکم 15 عملیات در داخل یمن انجام شده است.
سخنگوی نیروی هوایی یمن خاطر نشان کرد بانک اهداف را جمع آوری کردهایم که تمام مواضع و تاسیسات نظامی، فرودگاهها، بنادر و تاسیسات اقتصادی، حیاتی و زیرساختی کشورهای ائتلاف از جمله عربستان و امارات را شامل میشود، ما توانمندی، شایستگی، امکانات و انواع پهپادها با ماموریتها و ویژگیهای مختلف را در اختیار داریم که میتواند تمام آنچه را در این بانک اهداف قرار دارد، درهم بکوبد.
دلیل کارایی پهپادها در جنگ یمن
عزیز راشد معاون سخنگوی ارتش یمن تاکید کرده است پهپادها قدرت بالایی در پنهان شدن از رادارهای پدافندهای هوایی پیشرفته دارند و نیروی پهپادی یمن توانست ضربات راهبردی مهمی به متجاوزان اماراتی وارد کند.
وی افزود: واحد پهپادی یمن اولین ضربات خود را به فرودگاه راهبردی ابوظبی وارد کرد و به دنبال آن ضربات راهبردی مهم دیگری علیه دشمن اماراتی وجود خواهد داشت که ضامن پایان تجاوزگری خواهد بود.
سرتیپ ستاد عبدالله الجفری سخنگوی نیروی هوایی یمن هم تاکید کرد هدف از این عملیات(حمله پهپادی به فرودگاه ابوظبی)، تغییر معادله استراتژیک در صحنه عملیاتی در رویارویی زمینی، هوایی و دریایی با دشمن از طریق توسعه نیروی هوایی و توانمندیهای دریایی است و همانطور که رهبر انقلاب در سومین سالگرد جنگ اعلام کرد، ما امروز میتوانیم بگوییم که توانمندیها و امکانات و انواع هواپیماها با ماموریتهای مختلف را برای مقابله با کشورهای متجاوز در اختیار داریم، ما توانستیم تعداد زیادی بانک اهداف اقتصادی،نظامی، توسعه و زیرساختی دشمن را شناسایی و رصد کنیم و قادر هستیم این اهداف را با این هواپیماها(پهپادها) درهم بکوبیم، ما همچنین در مخازن(انبارها) استراتژیک، هزاران موشک در اختیار داریم.
پیامهای حمله پهپادی به ابوظبی
سرتیپ ستاد عبدالله الجفری سخنگوی نیروی هوایی یمن در گفتوگو با خبرگزاری تسنیم گفت حملات یگان پهپادی یمن به فرودگاه بینالمللی ابوظبی در روز پنجشنبه، اهداف خود در داخل فرودگاه را محقق کرد و پیامی به کشورهای متجاوز ارسال کرد مبنی بر اینکه یمن امروز دیگر همانند یمن دیروز نیست.عملیات منحصر به فرد یگان پهپادی یمن با استفاده از پهپاد صماد 3 به فرودگاه ابوظبی توانست مسافت 1500 کیلومتری را طی کند که رادارها یا سامانههای دفاع هوایی امارات نتوانست آن را رصد یا رهگیری کند و به همین سبب این عملیات،یک عملیات منحصر به فرد و متمایز به شمار میرود و چندین پیام سیاسی خطاب به کشورهای ائتلاف متجاوز به همراه دارد، این پیام که کشورهای ائتلاف متجاوز در تیررس یگان پهپادی و موشکهای بالستیک ارتش و کمیتههای مردمی قرار دارند.
وی افزود مهمترین پیامی که به متجاوزان ارسال شد، این است که یمن امروز دیگر مانند یمن دیروز نیست،آنها باید این نکته را درک کنند که اگر خواهان صلح هستند، باید صلحی در حد و اندازههای خواستهها و آرمانهای ملت یمن باشد،اما اگر گزینه ادامه جنگ را انتخاب کنند، ما هم آمادهایم، آنها باید بدانند که ما منادی صلح و خواهان حسن همجواری و عدم دخالتشان در امور داخلی خود هستیم، آنها باید بدانند که یمن امروز دیگر هیچ قیمومیت و سلطهطلبی خارجی را نخواهد پذیرفت .
عربستان و بابالمندب؛ چرا ریاض به گزینه توقف عبور نفتکشها متوسل شد؟
سعودیها مدعی شدند کشتی جنگی آنها در ساحل دریای سرخ هدف حمله ارتش و کمیتههای مردمی یمن قرار نگرفته بلکه نفتکش آنها مورد حمله قرار گرفت، در این زمینه مجتهد فعال توئیتری مشهور سعودی در توئیتی تاکید کرده است که ارتش یمن، ناوچه جنگی سعودی را هدف قرار داد نه نفتکش آن را .
اما چرا سعودیها هدف قرار گرفتن ناوچه خود را انکار میکنند؟ فعال سعودی میگوید محمد بن سلمان ولیعهد سعودی نمیخواهد اعتراف کند که جنبش انصارالله قادر هستند کشتیهای جنگی را هدف قرار دهند به همین سبب مدعی شد که کشتی هدف قرار گرفته، نفتکش بود نه ناوچه.
اما درباره اینکه سعودیها از توقف عبور نفتکشهای خود از تنگه بابالمندب خبر دادهاند، مجتهد آن را بیانگر اعتراف آنها به ناتوانی کامل در حفاظت از بابالمندب دانست و اینکه این اعتراف، پس از گذشت بیش از سه سال از جنگ، خطرناکتر از اعتراف به هدف قرار گرفتن یک ناوچه است.
اما تحلیلگران عرب بر این باورند تصمیم سعودی مبنی بر توقف عبور نفتکشهایش از تنگه بابالمندب پس از آن اتخاذ شد که آنها به این حقیقت رسیدهاند که تحول و پیشرفت زیادی در توانمندیهای نظامی انصارالله یمن ایجاد شده است. سعودی تلاش میکند هدف قرار گرفتن کشتی نظامی دمام را از یک تهدید به فرصت از طریق توقف صادرات نفت از طریق تنگه باب المندب تبدیل کند، هر چند این تصمیم در حقیقت بیانگر ناتوانی این رژیم در کسب دستاورد و موفقیت در مقابل ایستادگی یمنیهاست که بیش از سه سال و نیم در برابر متجاوزان مقاومت میکنند و محاصره همه جانبه هوایی، زمینی و دریایی یمن هم نتوانست سعودیها را به آرزوی تسلیم شدن ملت یمن در برابر خود برساند.
تحلیلگران عرب یکی دیگر از اهداف سعودیها از تصمیم اخیر خود را تلاش برای متقاعد کردن دونالد ترامپ رئیس جمهوری آمریکا و به طور کلی غربیها نسبت به این موضوع میدانند که انصارالله به زعم سعودیها خطری برای کشتیهای تجاری و نفتکشهایی است که حامل پرچمهای غربیها هستند تا بتواند با این ترفند آمریکا و اروپاییها را به دایره دخالت نظامی مستقیم از طریق تلاش برای ایجاد بحران اقتصادی که اولین نشانههایش افزایش قیمت نفت خواهد بود، وادار کند. ریاض امیدوار است که غربیها به ویژه آمریکا را وادار کند نقش بیشتری در جنگ یمن ایفا کنند تا آنچه را سعودی نتوانست در این جنگ کسب کند، حامیانش برایش کسب کنند که این ترفند در عین حال اقرار و اعتراف به عجز و ناتوانی رژیم سعودی در تامین امنیت کشتیها و نفتکشهایش است که این اعتراف در عین حال ریاض را در تنگنا قرار میدهد به این خاطر که نقاط ضعف و کمبود راهکارها و راه حلهایش را برملا میکند، اما ناتوانی نظامی در مقابل مقاومت و ایستادگی یمنی بیشتر از عوامل دیگر سعودیها را در تنگنا قرار داده است.
ورود ابوظبی به محدوده عملیات پهپادهای ارتش و کمیتههای مردمی یمن و دستاوردهای یگان موشکی در هدف قرار دادن تاسیسات راهبردی سعودی در ریاض و دیگر شهرهای عربستان سبب میشود تا عربستان و امارات مجبور شوند در فضای احساس ناامنی در پایتختهایشان بدون اینکه برگ برندهای در اختیار داشته باشند، زندگی کنند.
سئوالی که تحلیلگران مطرح کردهاند این است که آیا تصمیم سعودی مبنی بر توقف صادرات نفت از طریق بابالمندب به دخالت غربی آن طور که ریاض امیدوار است، منجر خواهد شد؟ دخالتی که پیامدها و مخاطرات آن بسیار بسیار زیاد و سنگین خواهد بود.
حقیقتی که سعودیها و اماراتیها باید آن را بپذیرند، این است که با تحولات مهم اخیر در صحنه میدانی به ویژه حمله پهپادی به فرودگاه ابوظبی، روند تحولات و معادلات با تغییرات مهمی روبرو شده و موازنههای قوا هرگز به نفع آنها نیست و باید به فکر روزنه و راهی برای خروج از باتلاق یمن باشند، اظهارات عبدالخالق عبدالله مشاور ولیعهد ابوظبی مهر تاییدی بر شکست متجاوزان است.
وی اعتراف کرده است: پس از گذشت چهار سال این مسئله آشکار شده است که ما با ضربات نظامی کوبنده هم قادر به برنده شدن و پیروزی در جنگ یمن نیستیم. ممکن است جنگ چهار سال دیگر هم طول بکشد که فقط هزینهها و بهای انسانی و سیاسی سنگینی دارد به همین سبب باید به راه حلهای دیپلماتیک متوسل شویم...
اخبار یمن را اینجا پیگیری کنید
برای اطلاع از آخرین خبرهای ایران و جهان اینجا کلیک کنید
برای عضویت در کانال سروش الکوثرفارسی کلیک کنید
جمعه 5 مرداد 1397 - 18:13:8