رمضان از نگاه «دی ولت» آلمان

یک شنبه 20 خرداد 1397 - 10:27:6
رمضان از نگاه «دی ولت» آلمان

تهران - الکوثر: روزنامه «دی وِلت» آلمان در گزارشی، رمضان و واجبات این ماه بین مسلمانان را تشریح کرد.

به گزارش پایگاه شبکه الکوثر، همزمان با ماه رمضان در هفته‌های گذشته مسلمانان ساکن اروپا نیز به این فریضه الهی با توجه به طولانی‌بودن روز عمل می‌کنند.

گزارش زیر دیدگاه و تعاریف آلمانی‌ها را از رمضان به تصویر می‌کشد. روزنامه «دی ولت» آلمان این ماه را چنین تعریف می‌کند: مسلمانان در این ماه از سحر تا هنگام غروب از خوردن و آشامیدن اجتناب می‌کنند. مسلمانان مقیم اسكاندیناوی نیز روزه می‌گیرند آن هم در مکانی که همواره روشن است و آفتاب غروب نمی‌كند. در اسلام برای عمل به فرایض دینی در شرایط خاص نیز قاعده و قوانینی وجود دارد. برای مسلمانان این ماه از اهمیت ویژه‌ای برخوردار است. آن ها نه تنها موظف به نخوردن و نیاشامیدن در طول روز هستند بلكه باید اعمال دیگری را نیز به جا آورند.

رمضان چیست؟

ماه رمضان در واقع یكی از اركان مهم دین اسلام است. یكی از پنج ستون اسلام همانند اعتقاد به خداوند، نمازهای روزانه، پرداخت خمس و زكات برای افراد نیازمند و زیارت مكه. كلمه رمضان از ریشه «رامیدا» گرفته شده است‌ كه به گرما و خشكی سوزاننده تعبیر می‌شود. اما منظور از گرما و خشكی، فصل گرم یا ماه گرم نیست بلكه تلاش و سختی برای نگه‌داشتن روزه است. بر اساس اعتقاد مسلمانان قرآن در این ماه بر پیامبر اسلام (ص) نازل شده است.

چگونه آغاز می‌شود؟

این ماه نهمین ماه از تقویم اسلامی است كه آغاز و پایان آن با رؤیت هلال ماه صورت می‌گیرد. پس بنابراین آغاز و پایان این ماه می‌تواند در كشورهای مختلف متفاوت باشد. از سال ٢٠٠٨ آلمان با انجمن‌های اسلامی جهت تبادل داده‌ها همكاری می‌كند. داشتن اطلاعات دقیق در خصوص زمان شروع و پایان ماه رمضان برای آلمان مهم است، مخصوصاً از زمانی كه تعداد مهاجران مسلمان در این کشور رو به فزونی گذاشته است. از آنجایی كه سال قمری اسلامی با تقویم رسمی آلمان همخوانی ندارد، آلمان نیازمند به دسترسی به این قبیل داده‌ها شده است. به طور مثال طی سالیان گذشته ماه رمضان یک بار اواخر ماه می، حدود پنج سال پیش در اوایل ماه جولای و ده سال پیش اوایل ماه سپتامبر بوده است.

خداوند در این ماه از مؤمنان می‌خواهد كه در ساعات تعیین شده از خوردن، آشامیدن و كشیدن سیگار پرهیز كنند همانگونه كه در قران آمده و همانطور که نسل‌های گذشته به آن عمل كرده اند(اشاره به آیه ۱۸۳ سوره بقره: *یا أَیهَا الَّذِینَ آمَنُوا كُتِبَ عَلَیكُمُ الصِّیامُ كَمَا كُتِبَ عَلَى الَّذِینَ مِنْ قَبْلِكُمْ لَعَلَّكُمْ تَتَّقُونَ: اى اهل ایمان ! روزه بر شما مقرّر شده، همان گونه كه بر پیشینیان شما مقرّر شد تا پرهیزكار شوید).

ساعت روزه‌داری

ساعت آغاز روزه‌داری از طلوع آفتاب تا غروب آفتاب است. در آلمان زمان افطار تا سحر در شب‌های نزدیک به تابستان و یا در تابستان بسیار كوتاه است. در كشورهای محدوده اسكاندیناوی كه خورشید غروب نمی‌كند، ساعات روزه‌داری اغلب بر اساس عربستان و یا تركیه تنظیم می‌شود.

ماه رمضان تنها به منظور پرهیز از خوردن و آشامیدن بر مسلمانان نوشته نشده بلكه با هدف تکریم برادری، رعایت مصالحه و دوستی نیز از دیگر اعمال واجب این ماه به شمار می‌ر‌ود. چنانکه در قرآن ذکر شده جنگ در این ماه حرام است. مؤمنین در این ماه نیز زكات فقرا را پرداخت و از نیازمندان حمایت می‌كنند.

از نیک‌ترین شب‌ها در ماه رمضان شب قدر است كه در این شب قرآن به (حضرت) محمد(ص) نازل شده است و مسلمانان این شب را تا سحر به عبادت می‌پردازند و  بخشش گناهان خود را از خداوند طلب می‌كنند. در آلمان هم در این شب مسلمانان در مساجد بزرگ گرد هم می آیند و به صورت جمعی به عبادت مشغول می‌شوند. در كشورهای اسلامی روز اداری پس از شب قدر دیرتر آغاز می‌شود و در کل ساعات اداری در این روز کوتاه‌تر است.

ماه رمضان با عید فطر به اتمام می‌رسد. برای مردم آلمان عید فطر با كریسمس قیاس می‌شود چراکه از لحاظ به جا آوردن برخی آداب و رسوم به یکدیگر شباهت دارند. مثلاً همانطور که مسلمانان در عید فطر به دیدار یکدیگر رفته ودر کنار یکدیگر به خوردن شیرینی و غذا مشغول می‌شوند، مسیحیان نیز در شب کریسمس رفتاری مشابه دارند.

سیل مهاجرت

در آلمان بعد از سیل مهاجرت مسلمانان به این کشور طی سال‌های اخیر، همواره بحث‌های زیادی در خصوص فرزندان مسلمان زیر سن تکلیف برای رعایت واجبات شرع وجود داشته است. آلمان(دولت آلمان) می‌گوید هیچ ایرادی برای گرفتن روزه بر افراد مكلف وارد نیست اما كسانی كه هنوز به سن تكلیف نرسیده‌اند نباید اقدام به گرفتن روزه بكنند چرا كه از نظر شرع نیز لزومی برای رعایت آن وجود ندارد. سوزانه آیزنمن از حزب (CDU)( Susanne Eisenmann)، وزیر آموزش و پرورش «بادن وورتمبرگ» با اشاره به كودكان زیر سن تكلیف همواره بر صیانت از سلامت آنان در این ایام تاكید می‌كند.

روزه در مسیحیت

اما روزه گرفتن در اروپا فقط مخصوص مسلمانان نیست در سایر ادیان نیز روزه وجود دارد. در مسیحیت روزه از Aschermittwoch (اولین روز ایام روزه داری مسیحیان) آغاز می‌شود و تا روز Ostern  ادامه دارد. کتاب مقدس در ارتباط با روزه هیچ گونه قوانین یا زمان خاصی را در اختیار قرار نمی‏دهد هر چند مسیح در ارتباط با اصول روزه‌داری تعلیمات خاصی را ارائه می‏دهد.

برخی مسیحیان از روز مرگ عیسی مسیح(ع) تا عروج وی به آسمان که شامل دوره‌ای ٤٠ روزه است به روزه‌داری مشغول می‌شوند. در برخی گرایشات مسیحی نیز برخی از روزه‌داران در ایام پیش از تولد عیسی مسیح (Advent) كه چیزی حدود چهار هفته است، اقدام به گرفتن روزه می‌كنند كه موضوع در حال حاضر بیشتر در كلیساهای ارتدوكس رعایت می‌شود.

روزه در یهودیت

در یهودیت ایام متعددی به عنوان ایام روزه‌داری تعیین شده که مهم‌ترین آنها Yom kippur است كه در ماه‌های سپتامبر یا اكتبر انجام می‌شود. این سنت یهودیان احتمالاً به زمان تبعید یهودیان از بابل حدود شش قرن قبل از میلاد مسیح بازگردد.

روزه در بودا

روزه‌داری در دین بودا نیز تحت عنوان Vesakh وجود دارد.در ماه‌های می و یا جون برگزار می‌شود كه سمبلی از تولد، مرگ و روشنگری بودا برای بوداییان به شمار می‌رود.

روزه در هندوئیسم

اما سنگین‌ترین شكل روزه را می‌توان در دین هندوئیسم یافت. در این نوع روزه كاملاً از خوردن پرهیز می‌شود، این عمل در هندوئیسم به مفهوم دل کندن از تمامی خواسته‌های دنیوی و مادی است. پزشكان هندی از آمار بالای ابتدا به انواع بیماری و مرگ در این نوع عبادت و روزه‌داری صحبت می‌كنند.

آلمان در سال‌های اخیر كوشیده تا سختی و فشار روزه‌داری را از جامعه مسلمانان بردارد. آلمان در سال‌های گذشته با پذیرفتن این‌گونه اعمال دینی مختص مسلمانان و درنظرگرفتن شرایط آنان به لحاظ قانونی این اجازه را به آنان می‌دهد تا بتوانند در ایام رمضان مرخصی سی روزه داشته باشند. این قانون لازم الاجراست و كارفرمایان نیز در صورت درخواست کارمند مسلمان برای مرخصی موظف به موافقت با آن هستند. اما كارفرمایان این اجازه را نیز دارند كه برای گونه مرخصی‌ها به کارمند خود هیچ گونه حقوقی پرداخت نكنند.

در پاسخ به این سؤال که چرا آلمان این قانون را برای جامعه مسلمان به اجرا درآورده، می‌توان به نکته اشاره کرد که مسلمانان تنها اقلیت مذهبی هستند كه در آلمان اكثریت روزه‌دار را دارند و این حرکت، به نوعی گامی در راستای ادغام مسلمانان در جامعه آلمان محسوب می‌شود.


برای عضویت در کانال سروش الکوثرفارسی کلیک کنید


یک شنبه 20 خرداد 1397 - 10:26:54

دسته بندی :