چشم طمع امارات به بنادر یمن

پنج شنبه 9 فروردین 1397 - 7:20:45
چشم طمع امارات به بنادر یمن

تهران- الكوثر: امارات متحده عربی به بهانه حمایت از دولت و رئیس جمهور مستعفی یمن، در اصل به دنبال سیطره بر بنادر یمن است که رقیبی جدی برای بندر دبی به شمار می‌روند.

به گزارش پایگاه شبکه الکوثر، طی سه سال جنگ در یمن، ابوظبی کنترل پنج بندر از مجموع هشت بندر یمن را به دست گرفته است. مهمترین این بنادر بندر عدن است که داستان طمع ورزی های امارات در مورد آن به دهه های گذشته باز می گردد.

زیر چتر ائتلاف عربی و به بهانه بازگرداندن حکومت قانونی به یمن، امارات به یمن بازگشت تا طمع ورزی های دیرینه خود را برای سیطره بر بنادر یمن تحقق بخشد. ابوظبی در طول دهه های گذشته هیچ گاه چشم خود را از بندرهای یمن و به ویژه بندر عدن بر نداشته است. این بندر در دهه 1950 و در زمانی که در اشغال انگلیس بود، پس از نیویورک رتبه دوم را در بین بنادر جهان به خود اختصاص داده بود. موقعیت ویژه این بندر، عمق ورودی آن و فراوانی و ارزانی نیروی انسانی محلی صرفا بخشی از مزایای بندر عدن است که آن را شایسته رقابت با بندر دبی و تأثیر گذاشتن بر صدرنشینی منطقه ای آن می سازد. در دهه 1990 و پس از متحد شدن دو بخش یمن، مسئولان در صنعا تصمیم گرفتند منطقه آزاد تجاری در بندر عدن تأسیس کنند. مسئولان سابق یمنی، امارات را به کارشکنی در گفتگوها با شرکت های بین المللی برای توسعه بندر عدن متهم کردند و این موضوع باعث شد تا مسئولان یمنی در نهایت مجبور شوند با شرکت بنادر دبی همکاری کنند، اما این شرکت در زمینه توسعه بندر و منطقه آزاد عدن کم کاری کرد. در سال 2008 امارات از طریق شرکت بنادر دبی و امضای توافقنامه ای غیر منصفانه با حکومت علی عبدالله صالح، بر بندر و منطقه آزاد عدن مسلط شد، اما این کشور به تعهدات خود در زمینه توسعه بندر عدن پایبند نبود و در نهایت فعالیت این بندر به صورت قابل ملاحظه کاهش یافت. تحلیلگران معتقدند این موضع گیری امارات طبیعی است چرا که حاکمان ابوظبی از وجود یک بندر پیشرفته در عدن که توان رقابت با دبی را داشته باشد خرسند نخواهند بود، حتی اگر خودشان آن را اداره کنند.

پس از آغاز انقلاب مردم یمن، عبدربه منصور هادی توافقنامه تسلط امارات بر بندر عدن را در سال 2012 به دلیل فشارهای مردمی لغو کرد. ناظران، خصومت امارات با منصور هادی و چندین توطئه برای ترور وزیر حمل و نقل یمن را در همان سال در این چارچوب تفسیر می کنند. پس از آن، عملیات طوفان قاطعیت فرصتی طلایی برای امارات فراهم کرد تا دوباره در سایه وجود بحران ها در صحنه سیاسی و نظامی بر منابع درآمد یمن مسلط شود و آن را به طور کامل ببلعد. بحران هایی که امارات تلاش می کند آن را با شعله ور ساختن درگیری های جدایی طلبانه و سازماندهی شبه نظامیان وابسته به خود ماندگار کند تا بتواند نه فقط بر بندر عدن بلکه بر تمام بنادر یمن به صورت کامل مسلط شود. نتیجه سه سال عملیات طوفان قاطعیت، تسلط امارات بر پنج بندر تجاری و نفتی از مجموع هشت بندر یمن بوده است. امارات بندرهایی یمن را یکی پس از دیگری به چنگ می آورد، از جمله بندر تاریخی المخا در ساحل دریای سرخ که در آغاز سال 2017 از حوثی ها پس گرفته شد، اما هنوز فعالیت خود را شروع نکرده است و با وجود اهمیت فراوانش برای هزاران نفر از ساکنان محلی که به آن به عنوان یک منبع درآمد نگاه می کنند، به یک پایگاه نظامی برای امارات تبدیل شده است. در جنوب بندر المخا تنگه باب المندب قرار دارد که دارای اهمیت راهبردی بین المللی است و تلاش های امارات برای تسلط بر دو طرف یمنی و آفریقایی این تنگه ادامه دارد. امارات در بخش یمنی تنگه بر منطقه ذباب و جزیره مَیون که بر تنگه مشرف است تسلط یافته است اما همسایگان آفریقایی در غرب تنگه باب المندب اخیرا برای قطع همکاری با شرکت اماراتی دست به کار شده اند و این امر در سومالی و جیبوتی محقق شده است. این مواضع اماراتی ها مردم یمن را بر آن داشته تا در بحبوحه ناتوانی مطلق دولت منصور هادی و سکوت فرماندهی ائتلاف عربی، به فکر رهایی از تسلط و نفوذ امارات باشند.


برای اطلاع از آخرین خبرهای ایران و جهان اینجا کلیک کنید

برای عضویت در کانال تلگرامی فارسی شبکه الکوثر اینجا کلیک کنید


پنج شنبه 9 فروردین 1397 - 7:20:31