تهران- الکوثر: 'الدار ممدوف' دیپلمات و کارشناس امور خاورمیانه در این تارنمای آمریکایی نوشت: هنگامی که دونالد ترامپ تهدید کرد تعلیق تحریم های هسته ای ایران را تمدید نخواهد کرد، مگر اینکه کاستی های این توافق نامه بر طرف شود، مطالباتی هم از متحدان اروپایی خود نیز داشت؛ یکی از آنها این بود که اتحادیه اروپا حزب الله لبنان را در فهرست تروریستی خود قرار دهد؛ اما این کار صورت نگرفت.
وی در ادامه این گزارش نوشت: هرچند این تقاضا جدید نیست و درخواست برای قرار دادن حزب الله در فهرست سیاه مربوط به برجام نمی شود. کنگره و لابی های قدرتمند یهود از جمله کمیته یهودی آمریکایی سالهاست برای قراردادن حزب الله در فهرست سیاه اتحادیه اروپا فشار می آورند.
یک دلیل این امر موضع حزب الله است که از چهار سال پیش تاکنون بسیار قدرتمندتر شده و نه تنها شیعیان بلکه بسیاری از مسیحیان و حتی سکولارهای لبنان، حزب الله را به عنوان یک سد محکم در برابر داعش و دیگر گروه های جهادی سلفی می بینند.
تلاش عربستان سعودی هم برای از میان بردن حزب الله با طرح مهندسی شده استقرار کوتاه مدت استعفای 'سعد حریری' نخست وزیر لبنان ناکام ماند. اکنون هم روابط میان طرفداران عربستانی حریری و حزب الله نزدیکتر از همیشه است. لذا در این شرایط، در فهرست سیاه قرار دادن حزب الله، می تواند به حاشیه راندن اتحادیه اروپا از روابط دیپلماتیک با لبنان منجرشود.
از دیگر دلایل سرباز زدن اتحادیه اروپا از این کار، مشارکت بسیاری از کشورهای عضو در ماموریت 'نیروهای صلحبان سازمان ملل' مستقر در جنوب لبنان است که پس از جنگ سال 2006 برای نظارت بر آتش بس بین اسرائیل و حزب الله در این منطقه مستقر شدند. دولت ترامپ از طریق 'نیکی هیلی' سفیر خود در سازمان ملل در اوت 2017 (مرداد 1396) حضور نیروهای صلحبان را در شورای امنیت تشدید کرده تا علیه هرگونه نفوذ و تهاجم حزب الله در جنوب لبنان آماده باشند. اما این تلاش ها تاکنون چندان موفقیت آمیز نبوده بویژه آنکه با مخالفت کشورهای اروپایی مانند فرانسه روبرو شده است.
بطور قطع در اتحادیه اروپا صدایی وجود دارد که از رهبری آمریکا در آوردن حزب الله در فهرست سیاه پشتیبانی کند. بریتانیا و هلند، دو کشور عضو، این کار را انجام داده اند. اما گزارش ها نیز نشان می دهد حدود 60 عضو پارلمان اروپا (EP) در نامه ای به 'فدریکا موگرینی' رئیس سیاست خارجی اتحادیه اروپا، از وی خواسته اند به درخواست آنها در مورد در فهرست سیاه قرار دادن حزب الله توجه کند. حال آنکه این تعداد تنها 10 درصد اتحادیه را تشکیل می دهد.
بتازگی نیز گزارشی تهیه شده توسط 'خاویر نارت' نماینده اسپانیا از حزب لیبرال و دموکرات های اروپا (ALDE)، تهیه شده است که تنها داعش و القاعده و همتایان آنها را در فهرست سازمان های تروریستی قرار داده است. در کل گزارش، که توسط 533 عضو پارلمان در برابر 24 نفر مخالف تصویب شده، هیچ اشاره ای به حزب الله نشده است. اگر چه این گزارش هیچ الزامی برای اتحادیه نمی آورد اما می تواند موضع سیاسی رسمی اتحادیه را در قبال این موضوع نشان دهد.
بنابراین و با توجه به شرایط موجود، بسیار دور از ذهن است که اتحادیه اروپا تقاضای ترامپ برای تعیین حزب الله به عنوان یک سازمان تروریستی را اجابت کند.
*'تارنمای لوبلاگ از نام جیم لوب سردبیر این تارنما، روزنامه نگار کهنه کاری که گزارش های تحلیلی از سیاست خارجی واشنگتن در قبال خاورمیانه می نوشت گرفته شده است. این تارنما اولین وبلاگ برای دریافت جایزه 'آرتور راس' برای گزارش گیری و تجزیه و تحلیل مستقل از آکادمی دیپلماسی آمریکا در سال 2015 بود. این تارنما در سال 2008 راه اندازی شد و هدفش بیشتر تحلیل سیاستهای گرفته شده توسط واشنگتن در قبال تهران بود'.
شنبه 19 اسفند 1396 - 15:33:26