در گفتگوی اختصاصی شریعتمدار با پایگاه اینترنتی شبکه الکوثر مطرح شد

آیا رایزنی فرهنگی ایران در لبنان صرفا با گروههای مقاومت درارتباط است ؟

شنبه 12 اسفند 1396 - 10:49:35

بیروت- الکوثر: محمد مهدی شریعتمدار رایزن فرهنگی سفارت جمهوری اسلامی ایران در بیروت گفت رایزنی فرهنگی ایران در لبنان، برقراری ارتباط فرهنگی با همه قشرهای جامعه لبنان بدون توجه به وابستگی طایفه ای آنان را وظیفه خود می داند.

به گزارش پایگاه شبکه الکوثر، شریعتمدار در گفتگوی اختصاصی با پایگاه اینترنتی شبکه جهانی الکوثر درباره نقش رایزنی فرهنگی ایران در بیروت در وحدت طوایف لبنانی گفت: رایزنی فرهنگی سفارت ایران در بیروت با مسلمانان و مسیحیان اعم از مسلمانان سنی و شیعه و دروزی و علوی ارتباط دارد. این ارتباط موجب می شود فعالیت های رایزنی فرهنگی به طرف یا قشر معینی محدود نشود. احیانا برخی مشکلاتی به وجود می آید و رایزنی فرهنگی بخاطر روابطش با دوطرف برای حل این مشکلات اقدام می کند که موجب شکل گیری نوعی وفاق و همدلی بین طرف های مختلف می شود. چنین اتفاقاتی افتاده است و من نمی خواهم از کسی نام ببرم ولی این کار از طریق ارتباط مستمر با همه طرف هایی که امکان ارتباط با آنان وجود دارد بدون توجه به وابستگی های دینی و فرهنگی و مذهبی و سیاسی آنان صورت گرفته است. این روابط موجب شکل گیری وفاق و همدلی با برخی طرف ها شده است که احیانا بین آنها اختلاف نظر به وجود می آید.

-آیا رایزنان فرهنگی مجری سیاست خاص جمهوری اسلامی هستند یا تلاش می کنند سیاست های فرهنگی جهانی و اسلامی را پیاده کنند؟

شریعتمدار: سیاست های جمهوری اسلامی ایران سیاست هایی اسلامی و منطقه ای و جهانی هستند. همچنین نقش رایزنی فرهنگی برقراری ارتباط فرهنگی بین کشورهای میزبان و جمهوری اسلامی و برقراری ارتباط فرهنگی و شناختی بین دو ملت و آشنا کردن سایر ملت ها با فرهنگ و تمدن ایرانی است. نمی دانم منظور شما از سیاست های خاص جمهوری اسلامی چیست ولی قطعا هر کشوری سیاست های خاص خود را دارد ولی این سیاست ها به زیان یک طرف خاص یا به نفع یک طرف خاص نیست. اساسا ما نقش پل فرهنگی را ایفا می کنیم و ملت ها را با فرهنگ ایرانی که فرهنگی اسلامی است آشنا می کنیم و پل هایی برای ارتباط فرهنگی بین دو کشور در زمینه های مختلف علمی و ادبی و در زمینه های ادبیات و هنر و رسانه و دیگر زمینه هایی که با فرهنگ ارتباط دارد ایجاد می کنیم. این تلاش ها و این ارتباط ایران با دیگر ملت ها قطعا در چارچوب اصول ثابت سیاست خارجی جمهوری اسلامی ایران صورت می گیرد ولی این اصول در خدمت سیاست های اسلامی و منطقه ای و جهانی به ویژه در دفاع از آرمانها و ملت ها و مستضعفان جهان است.

-فعالیت های رایزنی فرهنگی ایران در لبنان را چگونه ارزیابی می کنید؟

شریعتمدار: درباره فعالیت های رایزنی فرهنگی ایران در لبنان باید دیگران نظر بدهند. ما نمی توانیم درباره فعالیت های خودمان قضاوت کنیم ولی از همه ظرفیت های موجود برای عمل کردن به نقش خود استفاده کردیم. فعالیت های ما شامل همکاری در سطح دانشگاهی می شود. در اینجا شماری از دانشگاه های ایران فعالیت دارند.

-رابطه شما با خوانندگان و هنرمندان و هنرپیشگان چگونه است؟

شریعتمدار: ارتباط با هنرمندان و ادیبان و روشنفکران، رابطه ای کاری در چارچوب ضوابط کاری ما است و در این زمینه تفاوتی بین یک روحانی یا روشنفکر یا ادیب یا هنرمند یا حتی ترانه سرا وجود ندارد. در همه هنرها حتی هنر سینما و تئاتر و موسیقی و هنرهای تجسمی هیئت های ایرانی به لبنان سفر کردند و هیئت هایی نیز از لبنان به ایران رفتند. حتی ما اصرار داشتیم که سرود یا موسیقی مشترک بین لبنان و ایران ساخته شود. ما در این مسیر حرکت کردیم به طوری که در جشنواره بین المللی تئاتر فجر شماری از دست اندرکاران تئاتر از لبنان به ایران رفتند و من در شماری از کنسرت ها و جشنواره های موسیقی لبنان، طعبا در چارچوب ضوابط شرکت کردم. برخی گروه های موسیقی در مناسبت های مختلف از ایران به لبنان آمدند و کنسرت هایی با همکاری ایرانی های مقیم لبنان و موسسات و سالن های لبنانی چه در سطح مسلمانان یا مسیحیان و حتی با حضور برخی خوانندگان لبنانی برگزار شد که نمی خواهم در اینجا از کسی نام ببرم. در زمینه هنرهای تجسمی مثل خطاطی، کاریکاتور و نقاشی و دیگر هنرها نیز فعالیت هایی صورت گرفت و نمایشگاه هایی برگزار شد.

شریعتمدار افزود: یک ماه پیش گروهی شامل دو هنرمند که تخصص آنها کشیدن نقاشی دیواری روی ساختمان های بلند بود به اینجا آمدند و با مسئولان برخی شهرک ها دیدار کردند و با آنها درباره ترسیم نقاشی های دیواری به توافق رسیدند که رویدادی جدید بود. در رشته های مختلف هنرهای تجسمی و تئاتر و همچنین موسیقی و سرود، تماس ها و تلاش هایی وجود دارد و ما مشکلی برای برقراری ارتباط با برخی افراد شناخته شده در این عرصه ها نداریم. طبعا همه این فعالیت ها در چارچوب ضوابطی است که دیدگاه های دینی یا سیاسی ما مشخص می کند و این فعالیت ها باید در چارچوب سیاست های مشخص شده ما باشد.

-فعالیت پنج سال آینده خود را چگونه می بینید؟

شریعتمدار: درباره شخص من، معمولا ماموریت دیپلمات های ایرانی سه ساله است و از زمان ماموریت من بیش از دو سال گذشته است و طبق رویه مرسوم، من چند ماه دیگر بیشتر در این سمت نیستم. ممکن است این ماموریت تمدید شود ولی طی پنج سال آینده من در این سمت نخواهم بود. اما صرفنظر از شخصی که مسئول است، رایزنی فرهنگی ایران در لبنان مهمترین رایزنی فرهنگی جمهوری اسلامی ایران نه فقط در جهان عرب بلکه در کل جهان به شمار می رود که علت آن نیز روابط فرهنگی ممتاز بین دو کشور است.

شریعتمدار افزود: در سطح رسمی، توافقنامه ای فرهنگی بین دو کشور امضا شده است. همچنین توافقنامه هایی علمی بین دانشگاه های دوکشور وجود دارد و با قشرهای مختلف جامعه لبنان و حتی سازمان ها و جنبش ها و مشخصا در سطح مقاومت در ارتباط هستیم. از این رو روابط فرهنگی بین دو کشور جزء اولویت های ما است که ناشی از جایگاه لبنان و نقش این کشور در جهان عربی و اسلامی است. مثلا در فعالیت های رسانه ای، لبنان نقش ممتازی در میزبانی شبکه های ماهواره ای و فعالیت های فرهنگی و انتشاراتی و ترجمه در عرصه های مختلف شعر و ادبیات دارد. ارتباط فرهنگی بین ایران و لبنان ارتباطی دیرینه است که به ویژه بعد از پیروزی انقلاب اسلامی تقویت شده است.  به طوری که دهها و صدها عنوان کتاب از نویسندگان و روشنفکران و علمای ایرانی به زبان عربی در لبنان ترجمه و چاپ و منتشر شده و از لبنان به دیگر کشورهای عربی برده شده است. از این رو عوامل متعددی موجب می شود این روابط قابل توسعه و تقویت باشد. به همین علت است که می گویم فعالیت رایزنی فرهنگی ایران در لبنان در مقایسه با رایزنی های فرهنگی ایران در سایر کشورها، مسیری تصاعدی را طی می کند.


برای اطلاع از آخرین خبرهای ایران و جهان اینجا کلیک کنید

کانال تلگرامی الکوثر فارسی اینجا


پنج شنبه 10 اسفند 1396 - 17:4:19