به گزارش پایگاه شبکه الکوثر،عبد الباري عطوان سردبير روزنامه اينترنتي راي اليوم که در لندن بروز رساني مي شود، با بيان اينکه آمريکا ديگر در اغلب کشورهاي منطقه محبوبيتي ندارد، نشست سه جانبه آينده ميان پوتين، روحاني و اردوغان را آغازي براي مقاومت در برابر نيروهاي آمريکايي و چه بسا در برابر هم پيمانانشان در منطقه دانست و نوشت: روزها و هفته هاي آينده منطقه شاهد حوادث بزرگي خواهد بود که حادثه سرنگوني جنگنده «اف 16» اسرائيلي چه بسا در برابر آن بسيار ناچيز باشد.
عطوان با اشاره به اعلان روسيه مبني بر کشته شدن شهروندانش در حمله هوايي آمريکا به ديرالزور گفت: مسکو چگونه به اين حملات هوايي پاسخ خواهد داد؟
عطوان افزود: لوله گاز قطر يکي از مهمترين دلايل آغاز جنگ و شعله ور شدن آتش آن در سوريه در هفت سال گذشته بوده است، از اين رو بعيد نيست که جنگ جهاني سومي در سوريه به دليل ميدان هاي گازي و نفتي واقع در شرق فرات و به طور مشخص در شهر ديرالزور رخ دهد.
ظرف يک هفته، چهار فروند هواپيما در آسمان سوريه سقوط کرده است نخستين مورد سرنگون شدن جنگنده «اف 16» اسرائيل بود که با موشک سوريه ساخت روسيه صورت گرفت دومين هواپيماي سرنگون شده جنگنده سوخو 25 روسيه بوده که با موشکي آمريکايي سرنگون شد سومين مورد نيز هواپيماي بدون سرنشيني بود که با موشکهاي اسرائيل سرنگون شد و چهارمين مورد بالگرد ترکيه بود که در حومه شهر عفرين در شمال غرب سوريه سرنگون شد و تاکنون مشخص نيست موشکي که آن را سرنگون کرد متعلق به چه گروهي است.
آسمان سوريه شاهد پرواز بيشمار هواپيماهاي کشورهاي خارجي شده است. اين هواپيماها حداقل متعلق به شش کشور خارجي است که دو ابر قدرت جهاني يعني آمريکا و روسيه نيز در بين کشورها حضور دارند. در زمين سوريه نيز جنگ هاي نيابتي متعددي مشاهده مي شود که به نيابت از کشورهاي عربي و بين المللي در جريان است، اين ها همه بيانگر جنگ هاي سردي است که روز به روز بر شدت آن افزوده مي شود بنابراين وضوع هر احتمالي براي آينده امکان پذير است.
روز پنجشنبه خانم ماريا زاخارووا سخنگوي وزارت خارجه روسيه اعتراف کرد پنج تن از شهروندان روسي در حمله هوايي و موشکي آمريکا به مبارزان همپيمان نظام سوريه در شرق شهر دير الزور کشته شدند، منابع منطقه اي احتمال مي دهند اين پنج شهروند روسي از نظاميان اين کشور هستند که در کنار گروههاي همپيمان نظام سوريه مي جنگند.
از زمان آغاز جنگ در سوريه اين نخستين باري است که چند نظامي روسيه در حملات هوايي و بمباران مستقيم آمريکا کشته مي شوند. بنابراين حملات آمريکا اين بار از سوي گردانهاي مسلح وابسته به واشنگتن نبوده بلکه به طور مستقيم توسط هواپيماهاي آمريکايي صورت گرفته است و اين مسئله مي تواند پيامدهاي ناگواري به همراه داشته باشد که به انتقام گيري روسيه از آمريکا منجر شود. البته روس ها تاکنون خويشتنداري کرده اند و واکنش هاي شتابزده اي از خود نشان نداده اند.
خانم زاخارووا مجبور شد در رسانه ها ظاهر شود - و البته اين مسئله قطعا به درخواست مسئولان عاليرتبه روسي بوده است - تا درباره برخي اخبار منتشر شده در روزنامه هاي آمريکايي که درباره شمار نظاميان کشته شده روسي بزرگنمايي کرده بودند پاسخ بدهد. البته وي در واکنش به شايعات، نگران بود و اين نگراني از تن صداي وي مشخص بود. او گفت: شمار کشته ها 400 يا 200، يا 100 نفر نيستند حتي 10 نفر هم کشته نشده اند بلکه فقط پنج شهروند روسي کشته شده اند.
البته خطرناک بودن اين حادثه در شمار کشته ها نيست بلکه اهميت آن در سابقه و نتايج آن در آينده و تاثير آن بر جنگ نيابتي بين دو ابرقدرت در خاک سوريه است، زيرا اين جنگي است که تشديد خواهد شد و احتمال دارد بر اثر اشتباهاتي در يک يا چند منطقه - چه عمدي يا غير عمدي، در روزهاي آينده درگيري و جنگي مستقيم بين اين دو ابر قدرت ايجاد شود. در هر صورت نتيجه اين اشتباهات عمدي و يا غير عمدي، يکي است و ما بايد به خاطر داشته باشيم که جنگ جهاني اول به دليل ترور وليعهد اتريش آغاز شد.
در اين زمينه نشانه هايي وجود دارد که مي توان آن را بخوبي مشاهده کرد..آمريکا نمي خواهد نظاميان خود را در سوريه (که به 2000 سرباز مي رسد) از اين کشور خارج کند حتي پس از بين رفتن بهانه و توجيه حضور آنها که همان مبارزه با داعش(تروريست هاي وهابي - صهيونيستي داعش) بوده - نيز آنها را خارج نخواهد کرد به طوري که چندين تن از مسئولان برجسته آمريکايي تاکيد کردند نيروهاي آمريکايي تا مدتي نا مشخص در سوريه باقي خواهند ماند تا با نفوذ ايران در اين کشور مبارزه کنند.
برخي از نظريه هاي اخير مطرح شده در محافل غربي، حاکي است دونالد ترامپ رئيس جمهور آمريکا و فرماندهان نظامي اين کشور، مي خواهند سناريوي افغانستان را در سوريه نيز تکرار کنند به طوري که کردها به ويژه نيروهاي موسوم به سوريه دموکراتيک - که از سوي آمريکا حمايت و پشتيباني مي شوند - و برخي از گردانهاي مسلح افراطي را ، به «جهادگران» جديدي تبديل کنند که مبارزه با روسيه را بر عهده گيرند همان طور که در افغانستان جهادي هاي جديد ايجاد شدند و با نيروهاي اتحاد جماهير شوروي در آغاز دهه هشتاد قرن گذشته جنگيدند.
بنابراين اين مسئله تصادفي نيست که رجب طيب اردوغان رئيس جمهور ترکيه از ضربه محکم عثماني که تا به حال آمريکايي ها ان را تجربه نکرده اند، سخن بگويد . وي اين مطلب را در پاسخ به اظهارات پل فانک ژنرال آمريکايي که هفته گذشته تهديد کرد در صورتي که ترکيه بخواهد به نيروهاي به اصطلاح سوريه دموکراتيک حمله کند با واکنش شديد ما مواجه خواهد شد؛ گفته است .
از سوي ديگر آقاي«دولت باغچه لي» رئيس حزب«جنبش ملي» و هم پيمان حزب حاکم در سخنان خود در آنتاليا، تهديد کرد: آمريکا پنج برابر مشکلات ناشي از جنگ ويتنام را شاهد خواهد بود.
مولود چاووش اوغلو، وزير خارجه ترکيه نيز سفر چند ساعته رکس تيلرسون همتاي آمريکايي خود را به آنکارا اينگونه توصيف کرد که اين سفر مي تواند به بهبود روابط بين دو کشور يا تيرگي رابطه بين آنها منجر شود و البته احتمال دارد بيشتر به تيرگي روابط بينجامد تا بهبود آن.
سردبير روزنامه راي اليوم ادامه داد: ما فکر نمي کنيم که ولاديمير پوتين رئيس جمهور روسيه اجازه دهد سناريوي افغانستان بار ديگر در سوريه تکرار شود يا اجازه دهد دستاورد بزرگ کشورش در خاک سوريه ،از بين برود؛ زيرا اين دستاورد با هزينه اي معادل ميلياردها دلار به دست آمده است. علاوه بر آن روسيه هم اکنون در حال رهبري ائتلاف قوي منطقه اي در سوريه است که از ايران ، تركيه ، حزب الله لبنان، سوريه و عراق، تشکيل شده است و حضور نيروهاي روس در سوريه قانوني است زيرا با درخواست دولت سوريه صورت گرفته است . اين در حالي است که حضور نظاميان آمريکايي بدون مجوز است و هيچ توجيه قانوني ندارد و بارها سوريه و روسيه بر اين مطلب تاکيد کرده اند.
عطوان ادامه داد: اجازه بدهيد سناريوي افغانستان را که امروزه زياد از آن سخن به ميان مي آيد بر عکس بررسي کنيم و بگوييم اين بار آمريکا در اين دام گرفتار شده است و در حال پرداخت هزينه هاي هنگفتي در سوريه و عراق است. به طوري که بيش از هشت هزار نظامي آمريکايي و گروهي از هم پيمانان نظامي با آمريکا در اين کشورها حضور دارند.
همچنين طرح آمريکا در سرنگوني نظام سوريه با شکست مواجه شده است. اين در حالي است که مي خواست همانند ليبي و عراق، نظام سوريه نيز از بين برود.
از سوي ديگر آمريکا هم اکنون در اغلب کشورهاي منطقه محبوبيتي ندارد و مردم منطقه - به جز کردهايي که به تازگي با آمريکا هم پيمان شدند و اسرائيلي ها که هم پيمانان سابق آن هستند - از آمريکا نفرت دارند، سفر تيلرسون به آنکارا نيز با شکست روبرو شده و هم پيماني ترکيه و آمريکا که هفتاد سال ادامه داشته فروپاشيده است؛ اما نشست سه حانبه استانبول ميان (پوتين، روحاني و اردوغان) مي تواند آغازي براي مقاومت در برابر نيروهاي آمريکايي و شايد هم در برابر هم پيمانانشان در منطقه باشد.
صداي طبل جنگ در منطقه شنيده مي شود، بنابراين روزها و هفته هاي آينده آبستن حوادث و اتفاقاتي غافلگير کننده اي است که چه بسا حادثه سرنگوني جنگنده اسرائيلي در برابر آن ناچيز باشد بنابراين بايد منتظر بود .
برای اطلاع از آخرین خبرهای ایران و جهان اینجا کلیک کنید
کانال تلگرامی الکوثرفارسی اینجا
جمعه 27 بهمن 1396 - 14:26:43