تهران- الکوثر: "زینب فتاح"، در نوشتاری که در پایگاه اینترنتی بلومبرگ منتشر شد تاکید کرد،عربستان سعودی و امارات در تلاش برای متوقف کردن درگیری های خونین بین گروه های متحد خود هستند، درگیری هایی که ائتلاف مشترک این کشورها را برای مقابله با گروه حوثی (انصار الله) وتحت حمایت ایران، به خطر انداخته است.
براساس گزارشی که خبرگزاری رسمی امارات منتشر کرده است، این دو کشور حاشیه خلیج فارس، هیات های نظامی و امنیتی خود را به محل درگیری ها در شهر عدن در جنوب یمن اعزام کرده اند تا بر آتش بس بین دولت منتخب یمن و شورای انتقالی جدایی طلب در جنوب نظارت کنند.
به گزارش کمیته بین المللی صلیب سرخ، در این درگیری ها که از روز یکشنبه شروع شد، سی و هشت نفر کشته و دویست و بیست دو نفر مجروح شده اند.
خشونت ها در یمن که دولت "عبد ربه منصور هادی" در آن مستقر است، کنترل این شهر را تهدید و ائتلاف نظامی بین ریاض و ابوظبی را که سه سال پیش برای بازگرداندن حاکمیت یمن به وی تشکیل شد، تضعیف می کند. درگیری ها بین نیروهای هادی که تحت حمایت عربستان هستند با جدایی طلبان تحت حمایت امارات باعث نگرانی کشورهای حاشیه خلیج فارس درباره شکاف در ائتلافشان شده و انتقادهایی را نیز متوجه ناکامی آنها در حفظ وحدت یمن کرده است.
در بیانیه ای که رسانه های عربستان سعودی و امارات منتشر کردند، دو کشور بر هدف مشترک در یمن یعنی حفظ تمامیت ارضی این کشور تاکید کرده اند. این درگیری که بیشتر به آن به چشم درگیری نیابتی بین عربستان سعودی و یمن نگریسته می شود، باعث کشته شدن صدها هزار نفر و گسترش بیماری، قحطی و آوارگی مردم این کشور شده است که از جمله فقیر ترین کشورهای دنیا به شمار می آید.
چالش هادی
عدن پیش از اتحادی که هزارو نهصد و نود صورت گرفت، پایتخت یمن جنوبی بود و با بالا گرفتن این احساسات که این منطقه تحت سلطه بخش شمالی قرار دارد و دولت شمال آنها را سرکوب می کند، خواست های جدایی طلبانه نیز در این منطقه طرفداران زیادی یافت.
شورای انتقالی جدایی طلب در جنوب هفته گذشته از هادی درخواست کردکه کابینه اش را که متهم به فساد بود، برکنار کند یا اقدام به سرنگونی آن خواهد شد. هادی از پذیرش درخواست این شورا سر باز زد و نتیجه آن تظاهرات هماهنگ شده جدایی طلبان و شروع درگیری ها بود.
این در حالی است که به عقیده برخی کارشناسان از جمله "پیتر سالیسبری"1 عضو ارشد برنامه خاورمیانه و شمال آفریقا در اندیشکده "چتم هاوس" 2 ، ممکن است نیروهای دیگری نیز در این تحولات دست داشته باشند.
وی باور دارد شورا با انتصاب های هادی در دو استان یعنی لحج و الضالع که آنها بیشترین طرفدار را دارند، مخالف بود. به عقیده سالیسبری این شورا همچنین با جایگزین کردن نخست وزیر با کسی که تمایلاتش به جدایی طلبان نزدیک تر باشد، به دنبال نقشی بیشتر در اداره آینده یمن است.
پیتر سالیسبری در عین حال تاکید می کند هنوز روشن نیست این شورا در اقداماتی که علیه هادی صورت می دهد، حمایت امارات را نیز به دست آورده باشد.
وی می گوید، دخالت امارات متحده عربی و عربستان سعودی در منازعات داخلی قدرت «موضوعی عجیب و پیچیده» به شمار می آید. با این حال «امارات مدت ها بود که به دنبال فردی تحت حمایت خود برای تصدی مقامی ارشد در دولت هادی بود و سعودی ها نیز در اصول با این موضوع مشکلی ندارند.»
برای اطلاع از آخرین خبرهای ایران و جهان اینجا کلیک کنید
کانال تلگرامی الکوثرفارسی اینجا
شنبه 14 بهمن 1396 - 11:23:8