تهران- الکوثر: ستم امویان و عباسیان بر شیعیان سبب شد بسیاری از آنها از سرزمینهای شمالی از جمله قطیف، احساء و بحرین، به مناطقی دوردستتر مهاجرت کنند که از جمله این مناطق، عمان بود که از مرکز خلافت فاصله داشت.
هم اینک شيعيان عمان در شهرهای مسقط، باطنه، مطرح، سويق، خابوره، مسندم و صور زندگی میکنند ولی بیشتر تمرکز آنان در مسقط و استان ساحلی باطنه است. برخی از وزیران دولت این کشور و شهرداران هم شیعه هستند.
شیعیان عمان، اقلیتی قدرتمند و بانفوذ
شیعیان عمان به تعداد زیادی در شهرهای مختلف و بیش از 20 روستا پراکنده شده اند. عمان کشوری است که آزادی دینی را به رسمیت شناخته بر این اساس شیعیان دارای آزادی برگزاری آموزه های دینی و مذهبی هستند. گذشته از آن که خود دارای علمای دینی هستند، علمای زیادی از نقاط مختلف کشور برای آموزش آموزه ها و برگزاری مراسم حسینی به این کشور وارد می شوند.
کشور عمان حدود 5 میلیون و 600 هزار نفر جمعیت دارد که از این تعداد بنا به اطلاعات موجود 100 هزار نفر شیعه هستند، نزدیک به 50 مسجد و 70 حسینیه برای خود دارند و با وجود جمعیت کم، دارای نفوذ سیاسی و به خصوص اقتصادی زیادی هستند.
شیعیان در عمان به سه گروه تقسیم می شوند. گروهی «اللواتیه» هستند که ثروتمندترین طبقه های جامعه عمان به شمار می روند و بسیاری از پست های دولتی را در اختیار دارند. گروهی بر این عقیده اند که این گروه از عمانی ها حدود 50 سال قبل از شبه جزیره هند برای تجارت به عمان وارد شده بودند اما بعد از آن در این کشور ماندگار شدند.این گروه از شیعیان برای خود جامعه ای جداگانه ایجاد کرده اند و بر بازارهای عمان مسلط شده اند و گروهی از آنها به کارهایی اداری روی آورده اند. به دلیل موقعیت مناسب اقتصادی و مسافرت های آنها به هندوستان و دیدار از حوزه ی علمیه ی در قم و زیارت مستمر عتبات در عراق، این گروه از شیعیان به اوضاع و احوالات موجود در کشورها مسلط هستند و از موقعیت های جهانی مطلع شده اند. گروه دیگری از شیعیان نیز در عمان زندگی می کنند که به «بحارنه» معروف هستند، به دلیل مظلوم واقع شدن شیعیان در طول تاریخ بسیاری از این شیعیان مجبور شدند از سایر مناطق عربی حوزه خلیج فارس در شمال به مناطق جنوبی مهاجرت کنند. اغلب آنها به بحرین، الاحسا، القطیف، بصره و گروهی دیگر به خوزستان وارد شدند و با سکونت در این اماکن به تجارت پرداختند. با وجود آن که این گروه از شیعیان از گروه قبلی بسیار کمتر بودند اما منابع خبری گویای آن است که آنها دارای نفوذ سیاسی وسیعی هستند و در دربار سلطانی اشتغال دارند، یکی از آنها در سال 1970 وزیر بهداشت بوده است. همچنین اولین سفیر عمان در آمریکا یک شیعه بوده است.
«لجینه بنت محسن حیدر درویش» یکی از زنان شیعی عضو مجلس عمان است که در سال 2006 توسط مجله « فوربس» در ردیف 100 شخصیت تاثیر گذار در جهان معرفی شد.
گروه سومی از شیعیان نیز وجود دارند که فارس زبان هستند و از کشور ایران به عمان مهاجرت کرده بودند. این گروه از شیعیان امروز دارای مساجد، حسینیه ها و موسسات خیریه خاص خود مانند صندوق های قرض الحسنه و کمک به یتیمان و اداره اوقاف جعفری هستند و یکی از مهم ترین قبایل شیعی در عمان محسوب می شوند که بسیاری از آنها به دستگاه دولتی وارد شدند. با وجود آنکه شیعیان در عمان اقلیت هستند، اما در راس هرم اقتصادی قرار می گیرند. بسیاری از آنها دارای طرح های صنعتی، تجاری و اقتصادی بزرگی هستند. برخی از آنها نیز در سرمایه گذاری در طرح های بزرگ ملی نیز شرکت می کنند، انتخاب وزیر امور تجارت و صنعت از میان شیعیان یکی از دلایل نفوذ اقتصادی و صنعتی آنها است.
شیعیان از قدرت های موثر و فعال جامعه عمان در زمینه های بازار، اقتصاد و صنعت محسوب می شوند، علاوه بر آن، شیعیان از جمله گروه های فرهیخته جامعه عمان هستند که دوست دارند در تمام امور فرهنگی جامعه شرکت کنند و بسیاری از آنها برای تکمیل تحصیلات خود به کشورهای آمریکا، انگلستان و برخی از کشورهای اروپایی سفر کردند، گذشته از آن با دیگر گروه های دینی در برادری و دوستی کامل زندگی می کنند.
برای عضویت در کانال تلگرامی الکوثرفارسی اینجا کلیک کنید
جمعه 10 آذر 1396 - 10:47:13