تهران- الکوثر: احمدکاظم زاده تحلیلگر سیاسی می نویسد : همکاری نظامی مسکو و قاهره از یکسو ناظر بر بازیابی جایگاه سنتی روسیه در شمال افریقا و و از سوی دیگر اعتماد مصر به روسیه در عرصه مبارزه با تروریسم تکفیری با توجه به طرح های صهیونیستی و امریکایی برای حل مسئله فلسطین در سرزمین های جایگزین از جمله صحرای سیناست.
همزمان با سفر وزیر دفاع روسیه به مصر، مسکو پیش نویس توافقی را با قاهره منتشر کرد که بر اساس آن هواپیماهای روسی می توانند از تعدادی از پایگاههای هوایی مصر استفاده کنند. اولین سوالی که در این زمینه مطرح می شود این است که روسیه به این پایگاهها چه نیازی دارد و این توافق از چه اهداف نظامی جدید روسیه در شمال آفریقا پرده بر می دارد؟ سوال دیگری که مطرح می شود این است که مصر از این توافق و اعطای مجور استفاده روسیه از پایگاههای هوایی این کشور چه اهدافی را دنبال می کند؟
در پاسخ به سوال نخست می توان گفت که روسیه بعد از اینکه نفوذ سنتی خود را در برخی از مناطق از جمله لیبی از دست داد از چند سال پیش در فکر بازیابی نفوذ و جایگاه سنتی خود در خاورمیانه و شمال افریقا بوده و اکنون مبارزه با تروریسم تکفیری به رهبری داعش این فرصت را برای روسیه فراهم کرده است که در کنار مبارزه با تروریسم تکفیری که از اهمیت حیاتی برای این کشور برخوردار است برای بازیابی نقش و جایگاه خود نیز تلاش کند و اکنون بعد از موفقیتی که در سوریه کسب کرده در تلاش است این تجربه را به دیگر مناطق نیز تعمیم دهد.از این دید توافق اخیر میان مصر و روسیه می تواند نشانه ای از دخالت نظامی روسیه در لیبی برای مبارزه با داعش و دیگر نمادهای تروریسم تکفیری باشد.
به نظرمی رسد روسیه در تلاش است دامنه مبارزات خود را با تروریسم تکفیری از خاورمیانه به شمال افریقا بخصوص لیبی بکشاند و ضمن اینکه با تروریسم تکفیری در این کشور مقابله کند نقش و نفوذ سنتی خود را نیز در این کشور بازیابد.
اما در پاسخ به سوال دوم در خصوص اهداف مصر از اعطای مجوز استفاده از پایگاههای هوایی این کشور به روسیه می توان گفت که مصر به شدت از گسترش نفوذ داعش در صحرای سینا احساس خطر می کند و حمله تروریستی اخیر در مسجد الروضه واقع در صحرای سینای مصر که بیش از 400 کشته وز خمی از نمازگزاران سنی و صوفی مسلک این منطقه برجای گذاشت، نشان داد که خطر داعش و تروریسم تکفیری برای مصر جدی است و آنچه این نگرانی را مضاعف می کند طرح جدید صهیونیستی و امریکایی درخصوص حل بحران فلسطین است که تلاش می شود هزینه های آن از جیب کشورهایی مانند مصر و اردن پرداخت شود.
همین مسئله احتمال مدیریت تروریسم تکفیری را از سوی مافیای صهیونیستی –سعودی دوچندان می سازد و در چنین شرایطی همکاری مصر و روسیه برای مبارزه با تروریسم تکفیری زمانی نتیجه می دهد که این مبارزه چند وجهی باشد و در کنار استفاده از قدرت سخت، از قدرت نرم و قدرت هوشمند نیز بهره گرفته شود و در عین حال همکاری های اطلاعاتی و امنیتی نیز بین دو طرف گسترش یابد. به نظر می رسد زمینه های یک چنین همکاری میان مصر و روسیه فراهم شده است و با وجود اینکه مصر سال ها در جبهه غرب قرار داشته است اما اکنون در عرصه مبارزه با تروریسم تکفیری اعتمادش به روسیه بیشتر شده است.
برای عضویت در کانال تلگرامی ما کلیک کنید
جمعه 10 آذر 1396 - 9:53:38