ارزیابی مرکز مطالعات ملی رژیم صهیونیستی:
مرکز مطالعات امنیت ملی رژیم صهیونیستی طی گزارشی اعلام کرد: انحصار قدرت در دست محمد بن سلمان، ولیعهد جدید عربستان سعودی، سیاست های آینده عربستان سعودی را با فضای نامشخص و ابهام مواجه کرده که این نیز بیاعتمادی به او را سبب شده است و در نتیجه توانایی ولیعهد را برای مقابله با چالشهایی که عربستان با آن مواجه است، در معرض شک و تردید قرار داده است.
بر اساس گزارش این مرکز، درست است که ولیعهد جدید به علت پایین بودن سن و سالش، می تواند مدت طولانی در این کشور بر سر قدرت بماند، اما درباره توانمندی او برای اداره امور کشور، به ویژه اینکه عربستان اکنون با بحرانها و مشکلاتی زیادی مواجه است، شک و تردید وجود دارد.
این مرکز صهیونیست درباره ارزیابیهایش درباره توانایی ولیعهد خام سعودی افزوده است: بن سلمان در داخل خاندان سعودی، مورد تایید کامل نیست و احتمال دارد که مخالفان او در داخل خاندان سعودی که از شایستگیها و سیاستهای او راضی و خشنود نیستند علیه او فعالیت کنند، به ویژه اینکه پافشاری سلمان بن عبدالعزیز، پادشاه عربستان سعودی، بر دادن اختیارات گسترده به پسرش، سبب مخالفتهای زیادی برای او شد.
بر اساس این گزارش، برخی از شاهزادگان سعودی سال 2015 خواستار ایجاد تغییر در سیاستها شدند که به معنای نارضاتی و ناخشنودی آنها از سیاستهای پادشاه و پسر او قلمداد شد.
بر اساس گزارش این مرکز صهیونیستی، درباره اجرای طرح 2030، نا امیدی بر مراکز سعودی سایه افکنده است و اکنون سعودی ها از افزایش قیمتها و کاهش یارانه کالاهای اساسی به شدت ناراضی هستند.
در این گزارش آمده است، از سوی دیگر آنچه بی اعتمادی به ولیعهد جدید را تشدید کرده است، این است که در شرایط کنونی که او از مردم عربستان خواسته است خود را برای شرایط دشوار و اقدامات ریاضتگونه آماده کنند، خود در خرید قایق تفریحی به ارزش نیم میلیارد دلار تردید نکرد، امری که انتقادهای زیادی را در شبکه های اجتماعی سبب شد.
افزون بر این، در کنار نافرمانی احتمالی برخی از شاهزادگان سعودی از ولیعهد جدید، ممکن است موسسه دینی در عربستان سعودی نیز در صورتی که طرحهای اجتماعی ولیعهد جوان مطابق رویکردهای محافظه کارانه آن نباشد، علیه او فعالیت کند.
در گزارش مرکز مطالعات امنیتی ملی اسرائیل آمده است، دستگاههای اطلاعاتی کشورهای غربی درباره پیامدهای سیاستهای احتمالی محمد بن سلمان هشدار داده اند؛ زیرا ممکن است او از سیاستهای محتاطانه شناختهشده عربستان سعودی تخطی کند و در نتیجه سبب بی ثباتی منطقه و عربستان سعودی شود.
این گزارش در ادامه افزوده است یکی از نشانههای شکست سیاست خارجی محمد بن سلمان مداخله نظامی آن در یمن است که اکنون در این مسئله به بن بست رسیده است؛ به گونهای که ریاض اکنون از نیل به اهدافی که برای خود ترسیم کرده بود، ناتوان مانده است. افزون بر این، جنگ یمن سبب انتقادهای بینالمللی از عربستان سعودی شده است.
در کنار این مسائل، آنچه سبب پیچیده شدن اوضاع و مسائل برای عربستان سعودی شده است، بحران قطر است. این بحران ائتلاف عربستان با دیگر کشورها را تضعیف کرد، به گونهای که کشوری مانند پاکستان که از مطمئنترین متحدان عربستان سعودی بود، اکنون درباره بحران ریاض با دوحه، بر اتخاذ موضع بی طرفانه پافشاری میکند.
در همین حال، ممکن است محمد بن سلمان در محاصره قطر نیز با شکست مواجه شود و علت آن نیز حمایت قدرت های جهانی و منطقه ای، به ویژه ترکیه و ایران از دوحه است و چنین شکستی نیز به جایگاه ولیعهد عربستان آسیب خواهد زد.
بر اساس گزارش این مرکز اسرائیلی، گمانه زنی میشود که عربستان سعودی تحت حکومت بن سلمان به عادی سازی روابط با اسرائیل حتی پیش از اتخاذ گام های عملی برای حل و فصل منازعه با ملت فلسطین اقدام کند.
در ادامه این گزارش آمده است، آنچه روزنامه «نیویورک تایمز» درباره حبس خانگی محمد بن نایف منتشر کرد، نشان داد که انتقال قدرت در عربستان، آن طور که خاندان سعودی تلاش کردند جلوه دهند، در فضای آرام و ملایمی صورت نگرفت.
منبع: خبرگزاری اسپوتنیک عربی
دو شنبه 12 تیر 1396 - 10:15:13