به اشتراک بگذارید

عربستان به کمک فرانسه چشم دوخت؛ اعزام نیرو و رادار برای حفاظت از ینبع

در شرایطی که عربستان سعودی با تشدید حملات و تهدید علیه زیرساخت‌های حیاتی و انرژی خود روبه‌روست، ریاض برای تقویت دفاع از این تأسیسات به شرکای اروپایی روی آورده و فرانسه با اعزام نیرو، رادار و سامانه‌های دفاعی برای حفاظت از مرکز انرژی «ینبع» وارد عمل می‌شود.

عربستان به کمک فرانسه چشم دوخت؛ اعزام نیرو و رادار برای حفاظت از ینبع

«امانوئل ماکرون»، رئیس‌جمهور فرانسه، از اعزام نیرو، رادار و سامانه‌های دفاعی به عربستان سعودی برای حفاظت از تأسیسات راهبردی ینبع خبر داده است. ماکرون شامگاه پنجشنبه و در گفت‌وگویی تلویزیونی اعلام کرد که فرانسه با مقام‌های سعودی درباره این اقدام به توافق رسیده است. او گفت: «ما نیرو، رادار و سامانه‌های دفاعی اعزام خواهیم کرد تا از سایت ینبع در دریای سرخ محافظت کنیم، نه برای اینکه وارد درگیری شویم، بلکه برای حفاظت از این سایت اقدام خواهیم کرد.» رئیس‌جمهور فرانسه تأکید کرده که نیروهای فرانسوی قرار نیست در جنگ میان عربستان و یمن مشارکت کنند و هدف، حفاظت از یک تأسیسات انرژی مهم است که امکان انتقال «چند میلیون بشکه» نفت از عربستان به بازارهای جهانی را فراهم می‌کند.


ینبع مهم‌ترین پایانه صادرات نفت عربستان در ساحل دریای سرخ است و از طریق خط لوله شرق–غرب به مناطق تولید نفت در شرق این کشور متصل می‌شود. اهمیت این مسیر پس از اختلال در تردد از تنگه هرمز بیشتر شده، زیرا عربستان می‌تواند از طریق ینبع بخشی از نفت خود را بدون عبور از تنگه هرمز صادر کند. در همین شرایط، حملات نیروهای مسلح یمن به تأسیسات انرژی ینبع، اهمیت امنیتی این مسیر را افزایش داده است. فرانسه از چند روز پیش از اعلام رسمی ماکرون نیز اعلام کرده بود که آماده کمک به حفاظت از تأسیسات انرژی عربستان در ینبع و کریدور شرق–غرب است. پاریس ادعا کرده بود این اقدام «کاملاً دفاعی» خواهد بود و به معنای ورود فرانسه به جنگ با انصارالله نیست.


این تصمیم تنها یک اقدام نظامی نیست و با بحران قیمت سوخت در فرانسه نیز ارتباط دارد. فرانسه پس از بسته‌شدن تنگه هرمز که آن‌هم به دلیل اقدامات متحد خود، آمریکا صورت گرفته است، با افزایش شدید قیمت سوخت مواجه شده و به نفت عربستان نیاز مبرم دارد. ماکرون در مصاحبه خود گفت بهبود وضعیت ینبع می‌تواند تأثیر فوری بر قیمت سوخت در فرانسه داشته باشد. او در عین حال تأکید کرد که راه‌حل اصلی، کاهش تنش در منطقه و بازگشایی مسیرهای انرژی است. رئیس‌جمهور فرانسه همچنین گفت پاریس همچنان با ایران و عمان درباره بازگشایی تنگه هرمز گفت‌وگو می‌کند و تلاش دارد مسیر دیپلماتیک را برای کاهش فشار بر بازار انرژی دنبال کند.


در فرانسه اما درباره تبعات نظامی این تصمیم نگرانی‌هایی نیز مطرح شده است. «دومینیک دوویلپن»، نخست‌وزیر پیشین فرانسه، گفت که «رئیس‌جمهور می‌خواهد در شرایطی که عربستان بسیار تنها مانده، اقدامی در حمایت از این کشور انجام دهد، به‌ویژه پس از آنکه آمریکا به درخواست‌های ریاض برای حمله به یمن پاسخ نداده است.» دوویلپن هشدار داد فرانسه نباید خود را در «خط تیررس» قرار دهد و تأکید کرد: «ما دلیلی نداریم خودمان را در میانه جنگی قرار دهیم که دونالد ترامپ و بنیامین نتانیاهو آغاز کرده‌اند.» «ژان‌لوک ملانشون»، رهبر حزب «فرانسه تسلیم‌ناپذیر»، نیز هشدار داده استقرار نیروهای فرانسوی در عربستان به معنای قرار گرفتن فرانسه در «صحنه جنگ» است و خواستار رأی‌گیری پارلمان درباره اعزام نیرو شده است. در مقابل، «سباستین شنو» از چهره‌های حزب «اجتماع ملی» نیز با این تصمیم مخالفت کرده و گفته فرانسه و عربستان توافق دفاعی متقابلی ندارند که پاریس را ملزم به پذیرش چنین ریسکی کند. در حال حاضر، جزئیات عملیاتی مأموریت فرانسه هنوز اعلام نشده و اینکه حضور فرانسه در ینبع صرفاً به یک لایه دفاعی اضافی محدود تبدیل شود یا به بخشی از یک حضور نظامی گسترده‌تر در منطقه، به تحولات روزهای آینده و ماهیت حملات علیه عربستان بستگی خواهد داشت.

پربازدیدترین