در گزارش «الوقت» آمده است: در شرایطی که حکومت جدید سوریه به رهبری تحریرالشام به دنبال افزایش مشروعیت منطقهای و بینالمللی است، ابومحمد جولانی سفرهای خارجی خود را برای جلب حمایتهای اقتصادی آغاز کرده است. در این میان، گزارشها حاکی از آمادگی حاکمان جدید دمشق برای پذیرش شروط آمریکا در قبال لغو تحریمها است. به نقل از رویترز، سوریه تعهد داده است که هیچ تهدیدی علیه منافع رژیم صهیونیستی ایجاد نکرده و با فعالیت گروههای فلسطینی در خاک این کشور مقابله کند. همچنین، تحریرالشام به صورت ضمنی برخی شروط جدید آمریکا، از جمله حق انجام عملیات هوایی در سوریه را پذیرفته است.
آمریکا شروط دیگری نظیر حذف تسلیحات شیمیایی، حذف جنگجویان خارجی از مناصب دولتی و تسهیل تحقیقات درباره سرنوشت آستین تایس، خبرنگار آمریکایی، اعلام کرده است. واشنگتن با استفاده از فشارهای اقتصادی و تحریمی، از حکومت جولانی میخواهد تا تغییرات اساسی در رویکرد خود ایجاد کند. این شرایط، بخشی از استراتژی آمریکا برای تغییر موازنه منطقهای و تضمین حضور بلندمدت خود در سوریه به بهانه مقابله با تروریسم است.
بیشتر بدانید:
انصارالله: حملات هوایی آمریکا، پاسخی به حمایت یمن از مردم غزه
بحران پنتاگون؛ ایران در کانون تنشهای سیاسی آمریکا
اهداف آمریکا در سوریه:
- کنترل مناطق استراتژیک سوریه
آمریکا به دنبال حفظ حضور بلندمدت خود در مناطق نفتخیز شرق سوریه است تا از بازگشت کنترل کامل این مناطق به دولت مرکزی جلوگیری کند.
واشنگتن تلاش میکند حکومت جدید سوریه را به پذیرش نظم امنیتی جدید تحت رهبری غرب و عادیسازی روابط با اسرائیل سوق دهد.
- زنده به گور کردن آرمان فلسطین
یکی از شروط آمریکا مقابله با گروههای فلسطینی حاضر در خاک سوریه است که با موافقت حکومت جولانی همراه بوده است.
تحولات رخداده از سقوط دولت اسد در دسامبر (آذر) سال گذشته تاکنون نشان میدهد که رویکرد سیاسی، نظامی، امنیتی و حقوقی دولت جدید سوریه به رهبری جولانی، در قبال فلسطینیان و گروههای وابسته به آنان، با دیدگاه آمریکا برای خاتمهبخشیدن به مسئله فلسطین همسو است. این همسویی در سه سطح قابلمشاهده است:
- سطح اول: نوع تعامل با تشکیلات خودگردان فلسطین، سفارت آن و گروههای اسلامی مانند حماس و جهاد اسلامی، همچنین گروههای وابسته به ساف یا انشعابات آن.
- سطح دوم: ارتباط با آژانس امداد و کار سازمان ملل برای آوارگان فلسطینی (UNRWA).
- سطح سوم: برخورد با اردوگاههای آوارگان و ساکنان یا کسانی که از این اردوگاهها آواره شدهاند.
هرچند دولت جدید محدودیت مستقیمی برای آنروا اعمال نکرده است، اما امکانات ویژهای نیز در اختیار این آژانس قرار نداده است. رویکرد حکومت مسلحین نشان نمیدهد که آنروا را بهعنوان دروازه رسمی حل مشکلات آوارگان فلسطینی به رسمیت میشناسد.
از طرف دیگر، تعلیق فعالیتهای آژانس پناهندگان عرب فلسطین پس از سرقت از دفتر آن در شب سقوط حکومت سابق، موجب بحران برای پناهندگان بازنشسته وابسته به این سازمان، که مستمری خود را از سازمان کل بیمه اجتماعی دریافت می کنند، شد.
در نهایت خوش رقصی حاکمان در ادعا اسلامگرای دمشق برای صهیونیستها، کار را تا تلاش برای آواره کردن مجدد آوارگان فلسطینی پیش برده است به صورتی که در پیشنهادی تحت عنوان حلوفصل وضعیت پناهندگان فلسطینی با میانجیگری ترکیه، حکومت جولانی سه گزینه پیشروی آنان قرار داده است:
- اعطای تابعیت به فلسطینیان یا امکان اخذ تابعیت سوریه.
- تبدیل شدن به جامعهای وابسته به تشکیلات خودگردان با انتقال سوابق آنان به سفارت.
- آوارگی مجدد، مشابه آنچه بر فلسطینیان عراق گذشت.
نتیجهگیری کلی این است که فلسطینیان از مراکز جمعیتی و حقوقی که در دوران حکومت سابق داشتند، حذف خواهند شد.
این اقدامات بطور حتم بدون تبعات نخواهد بود. بسیاری از مردم سوریه، حمایت از فلسطین را بخشی از هویت اسلامی و ملی خود میدانند. تحت فشار قرار دادن آوارگان فلسطینی در کنار چشمپوشی عامدانه بر اشغالگری رژیم صهیونیستی و سرکوب خونین اقلیتها باعث میشود تا فرصت موقت و محدود حاکمان جدید برای جلب اعتماد ملت سوریه از دست برود.
دو شنبه 8 اردیبهشت 1404 - 9:46:48