به گزارش پایگاه شبکه الکوثر، خانم «دکتر مهی المصري»، استاد گروه هنرها و آثار باستانی دانشکده ادبیات و علوم انسانی دانشگاه لبنان، در مصاحبهای اختصاصی با خبرگزاری شفقنا لبنان در این باره میگوید: «این اولین تجاوز اسرائیل به لبنان در سال ۲۰۲۴ نیست، بلکه پس از چندین مرحله از سال ۱۹۶۸، از جمله حمله سال ۱۹۸۲ و اشغال چندین شهر لبنان در جنوب و بقاع غربی، تا عملیات خوشههای خشم در سال ۱۹۹۶ و جنگ ۳۳ روزه در سال ۲۰۰۶، ادامه داشته است.»
بیشتــر بدانیــد:
بازدید وزیر علوم ایران از دانشگاه الکفیل
تصاویری دل انگیز از بندر کهن و تاریخی سیراف
- مهمترین مکانهای مورد حمله رژیم صهیونستی
دکتر المصري با اشاره به این که «تهاجم اسرائیل به لبنان، تهدیدی مستقیم برای میراث فرهنگی جهانی بوده است.» میافزاید که حملات هوایی اسرائیل، مکانهای بااهمیت تاریخی و باستانی را هدف قرار داده و بسیاری از آثار باستانی لبنان را در معرض خطر نابودی قرار داده است.
- بیروت و حومه جنوبی(ضاحیه جنوبی)
وی ادامه می دهد: بیروت و حومه جنوبی آن، «در دل خود، مکانهایی از دوران پیش از تاریخ را در خود جای دادهاند. این منطقه که زمانی زمینهای کشاورزی و باغهای مرکبات و درختان مورد نیاز برای تولید ابریشم در دوره عثمانی بوده، آسیب دیده است.»
المصری میافزاید: «قبرستان الباشوره در پی بمباران بیروت توسط جنگنده های اسرائیل تخریب شد. این قبرستان قدیمی که مردم بیروت آن را «قبر عمر» مینامند، پیکر بسیاری از افراد از دوران خلافت عثمانی را در خود جای داده بود.»
استاد دانشگاه لبنان در ادامه با اشاره به اینکه در منطقه بقاع، بمبارانها به قلعه باستانی بعلبک که در فهرست میراث جهانی ثبت شده است، آسیب رسانده، توضیح می دهد: «اگرچه خسارت زیادی به معابد بعلبک وارد نشده، اما احتمالاً انفجارهای نزدیک قلعه، باعث لرزش و ریزش برخی از سنگهای سست و پراکندگی گرد و غبار باروت بر ستونهای مجموعه مذهبی و ستونهای باغ الخان شده است چون بر اساس گزارشها، موشکها عمدتاً در غرب خرابههای معبد و شمال رأسالعین اصابت کردند. همچنین ساختمان «المنشیّه»، که یک کافه قدیمی ساخته شده توسط الیاس پاشا در سال ۱۹۲۸ است، بهطور کامل تخریب شد.»
وی ادامه میدهد: «گنبد تاریخی دورس در اثر موج انفجارهای ناشی از حملات هوایی اسرائیل در ۱۴ و ۱۵ اکتبر، به شدت آسیب دید. این امر باعث شکاف در بخشی از تاج فوقانی گنبد دورس و تضعیف ستونهای آن شده است.»
همچنین اطراف معبد قصرنبا، اطراف معبد نیحا و اطراف مکانهای باستانی در شهرستان الکرک، هدف حملات اسرائیلی قرار گرفتند، اما بقایای بناهای رومی سالم ماندند.
دکتر المصري در ادامه این گفتگو می گوید: «شهر صور و صور البص، تحت حفاظت دو توافقنامه یونسکو لاهه در سال ۱۹۵۴ و کنوانسیون میراث جهانی قرار دارند و دارای نشان سپر آبی بر روی تاسیسات خود هستند. منطقه شهری صور و حومه آن، هدف حملات مداوم اسرائیل قرار گرفته است. ساختمانهای تاریخی ثبت شده در فهرست عمومی، آسیبهای جزئی دیدهاند و ساختمانهای سنتی نمادین با غبار ویرانی و موشکها پوشانده شدهاند. اگرچه سایتهای باستانی تخریب نشدهاند، اما سنگهایی از ساختمانهای مدرن تخریب شده بر روی آثار باستانی افتاده و با غبار خاکستری ناشی از انفجار موشکها و حملات هوایی پوشیده شدهاند. همچنین منطقه باستانی حیران- عین صور- در اثر تخریب ساختمان مجاور آن، دچار لرزش شده است.»
وی میافزاید: «قلعه شمع نیز در حمله اخیر دشمن هدف قرار گرفت و بخشهای زیادی از آن تخریب شد و سپس برای انفجار آماده شد، همانطور که در شهرهای مرزی جنوب انجام داد. با این حال، مقام حضرت شمعون که زئيف ایرلیخ، صهیونیست جعلکننده تاریخ، از آن بازدید کرد و در آنجا کشته شد، سالم مانده است. ایرلیخ در پی تحریف حقایق و محو هویت بود.» دکتر المصري تأکید میکند که «قلعه در فهرست عمومی ثبت شده است و طبق توافقنامه یونسکو محافظت میشود و در فهرست رسمی «مکانهای ممنوعه از حمله» (No Strike List) ارائه شده توسط دولت لبنان به یونسکو برای حفاظت از میراث فرهنگی و باستانی در برابر حملات در طول درگیریها، قرار دارد.»
استاد باستان شناسی دانشگاه لبنان ادامه می دهد: مشابه بیروت و حومه جنوبی و صور، حملات اسرائیل بازار تاریخی شهر نبطیه و محلات السرايا و حی المیدان (دورههای مملوکی و عثمانی) را هدف قرار داد. نیروی هوایی اسرائیل در ۶ آوریل، ۲۶ اوت و ۲۸ اکتبر ۲۰۲۴ اطراف قلعه الشقيف را بمباران کرد، اما خسارتی گزارش نشد.
دکتر المصري بیان می کند: «قلعه ابی الحسن در ساحل صیدا که امروزه قلعه میس نامیده میشود (ویرانه)، در ۲۱ سپتامبر ۲۰۲۴ هدف حملات هوایی اسرائیل قرار گرفت. اما این اولین بار نبود. در ۱۹ اکتبر، مناطق اطراف قلعه هدف بمباران شدید قرار گرفتند که بر آن تأثیر گذاشت. این حملات منجر به آسیب به قلعه و به خطر افتادن آن در اثر لرزشها شد.»
قلعه تبنین
وی با اشاره به اینکه «قلعه تبنین بهطور مستقیم آسیب دیده است. ارتش اسرائیل در شب سهشنبه و چهارشنبه (۸-۹ اکتبر) قلعه باستانی تبنین را هدف قرار داد که منجر به آسیب به یکی از دیوارهای باستانی آن شد. این قلعه در فهرست میراث ملی ثبت شده و بهعنوان یک جاذبه گردشگری طبقهبندی میشود و همچنین طبق توافقنامههای بینالمللی مربوط به اماکن میراث نیز محافظت میشود.»
- اماکن و ساختمانهای مذهبی
دکتر المصري در مورد هدف قرار دادن ساختمانهای مذهبی توسط رژیم اشغالگر نیز میگوید: «حملات هوایی اسرائیل مساجد را در مناطق یارون، کفردونین، مارون الراس، طیر دبا، کفر تبنیت، قنطره، بلیدا و مجدل سلم ویران کرد. در نبطیه الفوقا، مسجدی متعلق به دوره مملوکی و همچنین کلیسای دردغیا تخریب شد. علاوه بر این، بسیاری از خانههای تاریخی و میراثی در شهرهای مختلف لبنان در اثر حملات هوایی اسرائیل آسیب دیدهاند.
- هدف اسرائیل از این حملات چیست؟
دکتر المصري در ادامه این گفتگو با بیان اینکه «هدف قرار دادن مکانهای باستانی، در واقع به معنای هدف قرار دادن هویت و تاریخ لبنان است.» ، تصریح می کند: «اشغالگران تنها به دنبال تخریب سنگها نیستند، بلکه میخواهند هر آنچه مربوط به هویت مذهبی، فرهنگی و تمدنی هر کشوری که به آن وارد میشوند را از بین ببرند. از این رو، آنها با تخریب شهرها به دنبال محو تاریخ و ضربه زدن به حافظه جمعی مردم هستند.»
- مستندسازی تجاوزات اسرائیل
استاد باستان شناسی دانشگاه لبنان در ادامه این گفتگو خاطرنشان می کند: «برای مستندسازی این تجاوزات اسرائیل، شورای اجرایی یونسکو در بیستمین اجلاس خود در تاریخ ۲۱/۱۰/۲۰۲۴، با اجماع اعضا و بدون هیچ تغییری، پیشنویس قطعنامهای را که هیئت لبنان در یونسکو ارائه کرده بود، تصویب کرد.
این قطعنامه تحت عنوان «ارزیابی وضعیت کنونی در لبنان در ارتباط با ماموریت یونسکو» بود. همزمان با تصویب این قطعنامه، هیئت لبنان در یونسکو خواستار برگزاری جلسه فوقالعاده کمیتهای شد که از پروتکل دوم سال ۱۹۹۹ پیمان لاهه ۱۹۵۴ در مورد حفاظت از اموال فرهنگی در صورت درگیری مسلحانه، ناشی میشود. این معاهده به نفع مکانهای باستانی لبنان است تا حفاظت تقویتشده حدود ۳۴ مکان فرهنگی در معرض خطر در اثر بمباران اسرائیل، فعال شود و در این کار موفق هم بوده است.»
ویژههای الکوثر را اینجا دنبال کنید.
برای اطلاع از آخرین خبرهای ایران و جهان اینجا کلیک کنید.
چهار شنبه 3 بهمن 1403 - 11:23:52