نگاهی به جریان شناسی فکری و سیاسی سوریه

یک شنبه 30 دی 1403 - 19:0:0
نگاهی به جریان شناسی فکری و سیاسی سوریه

پانزدهمین نشست از سلسله نشست‌های گفتمان مقاومت با موضوع «جریان‌شناسی بازیگران فکری و سیاسی سوریه» به همت گروه کلام اسلامی و الهیات جدید و مرکز امور بین الملل پژوهشگاه با همکاری مشارکت مرکز پاسخگویی به شبهات حوزه‌ علمیه قم به صورت حضوری و مجازی، چهارشنبه ۵ دی ماه در تالار فرهنگ پژوهشگاه برگزار شد.

به گزارش پایگاه شبکه الکوثر،  حجت الاسلام دكتر مهدی فرمانیان عضو هیأت علمی دانشگاه ادیان و مذاهب در این نشست به ارائه سخنرانی پرداخت که در ادامه متن آن می‌آید:

بیشتــر بدانیــد:

دبیرکل حزب الله: مقاومت طرح اسرائیل بزرگ را ناکام گذاشت

شهادت ۱۲۲ فلسطینی در غزه پس از اعلام توافق آتش‌بس

سوریه حدوداً ۳۰ میلیون جمعیت دارد و با توجه به جنگ ۱۰ ساله گذشته‌ آمار دقیقی وجود ندارد.

  • از این ۳۰ میلیون حداقل ۷۰ درصد اهل سنت هستند و از این اهل سنت که اکثراً حنفی شافعی هستند. بیشترشان شافعی‌اند. این اهل سنت را می‌توان به سه طیف مختلف فکری، تقسیم کرد؛ یکی صوفی‌ها هستند که عموم مردم اهل سنت سوریه تحت تأثیر تصوفند مثل رفاعیه، نقش‌بندیه، قادریه و برخی دیگر از گروه‌های تصوف.
  • طیف دیگر، طیف سلفی‌ها هستند که چهار نوع سلفی را می‌توانیم برای سوریه تعریف کنیم. یکی از گروه‌های قدیمی سلفی سوریه اخوانی‌ها هستند که از ۱۹۴۵ به صورت جدی فعالیت دارند و در ۴۰ سال گذشته به صورت جدی با حکومت حافظ اسد و بشار اسد اختلاف داشتند و الان در بخش‌های مختلف سوریه حضور دارند. طیف دوم از سلفی‌ها گرایش وهابیت دارند؛ اما اطلاعاتی از تعداد این گرایش وهابی در دست نیست.
  • طیف بعدی، القاعده است که بعد از جریانات ۲۰۱۱ و کشته شدن بن لادن و به ریاست رسیدن «ایمن الظاهری» دستور داد تا القاعده داخل سوریه فعالیت کند و بعد از آن بسیاری از افراد القاعده از جاهای مختلف وارد سوریه شدند که یکی از آنها همین «ابومحمد الجولانی» بود که از عراق وارد سوریه شد و شاخه جبهة النصرة را تأسیس کرد و بعد تحریرالشام شد. اکنون با همین عنوان در رأس کار هستند و ظاهراً دیگر تفکرات القاعده‌ای را ندارد.
  • طیف بعدی هم داعش است که از سال‌های ۲۰۱۱ تا اکنون در سوریه حضور دارند. هرچند آمار دقیق از تعداد داعشی‌های سوریه وجود ندارد، اما آنچه تخمین زده می‌شود، فقط در دو زندان و اردوگاه «حسکه» که در بخش کردنشین سوریه وجود دارد، با احتساب زنان و کودکانشان ۱۰۰ هزار نفر هستند که فقط ۷۰ هزار نفرشان زنان و کودکانشان هستند.
  • طیف دیگر اسماعیلیان هستند در مصیاف و مناطق اطرافش تعداد ۵۰ تا ۱۰۰ هزار نفر تخمین زده می‌شود. دروزیان هم که در نزدیکی‌های منطقه جولان هستند که گفته می‌شود ۳ درصد جمعیت سوریه را تشکیل می‌دهند. ۱۲ درصد هم تعداد مسیحیان سوریه است. بنابراین حدود ۲۵ درصد جمعیت سوریه را شیعیان و مسیحیان به خود اختصاص داده‌اند.

اتفاقی که افتاده، این است که امروزه جریان تحریرالشام که از نظر تعداد افراد و پیرو بسیار کم جمعیت هستند؛ چون همه گروه‌های سلفی را هم با هم جمع بکنیم، بیش از ۱۵ تا ۲۰ درصد از جمعیت سوریه نخواهند بود و اینها بر سوریه مسلط شده‌اند. تحریر الشام قبلاً تفکر القاعده‌ای داشت و القاعده جز جریانات سلفی جهادی است که معتقد است حاکم سکولار طاغوت است و باید با آن جنگید، چون باعث ترویج فرهنگ غرب می‌شوند، اما از نوع صحبت‌هایی که جولانی می‌کنند معلوم می‌شود که تغییر عقیده داده‌اند و دم از انتخابات و دموکراسی می‌زنند و به اصل خودشون که تفکر اخوانی است، برگشته‌اند.


ویژه‌های الکوثر را اینجا دنبال کنید.

برای اطلاع از آخرین خبرهای ایران و جهان اینجا کلیک کنید.


یک شنبه 30 دی 1403 - 18:59:56