آیا انحلال الحشد الشعبی توسط دولت عراق ممکن است؟

پنج شنبه 27 دی 1403 - 15:0:0
آیا انحلال الحشد الشعبی توسط دولت عراق ممکن است؟

سید هادی سید افقهی، کارشناس مسائل غرب آسیا در خصوص مسئله شایعه رسانه‌ای انحلال حشد الشعبی تاکید کرد: انحلال حشدالشعبی دست دولت عراق نیست. حشدالشعبی یک نیروی قانونی رزمنده هم ردیف نیروهای مسلح عراق است.

به گزارش پایگاه شبکه الکوثر، سید هادی سید افقهی، کارشناس مسائل منطقه  در گفت و گوی اختصاصی به خبرنگار بین الملل خبرگزاری شبستان در پاسخ به این سوال که آیا خبر انحلال حشدالشعبی صحت دارد، یا خیر، گفت: بعد از حوادث سوریه، آمریکا فشار خود را روی دولت السودانی مضاعف کرد. آنها دو درخواست نسبت به السودانی، نخست وزیر عراق مطرح کردند؛ ابتدا مقاومت اسلامی عراق که به طرف سرزمین‌های اشغالی موشک شلیک می کرد، منحل کند و سپس حشدالشعبی را نیز منحل کند.

بیشتــر بدانیــد:

الحاق اولین ناو اطلاعاتی - سیگنالی به نداجا

پيام 9 ماده ‏اي حضرت امام خميني (ره) در پی فرار شاه معدوم

وی افزود: السودانی در برابر این طرح، دو حرکت هوشمند و تاکتیکی انجام داد. ابتدا با فرماندهان مقاومت اسلامی عراق که برای کمک به مردم غزه به جولان و تل آویو موشک شلیک می‌کردند، وارد مذاکره شد که ما برای اینکه این ابر تیره و تار از آسمان عراق عبور کند، فعلا دست از شلیک موشک بردارند، نه اینکه آنها را منحل کند چرا که هیچ کس نمی‌تواند مقاومت مردمی را منحل کند.

افقهی توضیح داد: در خصوص الحشد الشعبی داستان این گروه، سنگین‌تر و مفصل‌تر از مقاومت اسلامی عراق است چرا که این گروه اصلا توسط دولت عراق تشکیل نشده است، بلکه بر اساس فتوای مرجع دینی عالیقدر حضرت آیت الله العظمی سیستانی مبنی بر جهاد کفایی تشکیل در زمانی که داعش در سال ۲۰۱۴ ظاهر شد و سه استان سنی نشین پهناور صلاح الدین، الانبار و نینوا را یک شبه اشغال کرد، آن را صادر کرد.

این کارشناس امور بین الملل افزود: آیت الله سیستانی پس از احساس خطر فتوای جهاد کفایی را داد که این امر مبنای تشکیل و شکل گیری حشدالشعبی شد. جوانان شیعه به این فتوا اجابت کردند. با وجود آنکه از سنی ها، ایزدی ها و مسیحیان نیز در حشدالشعبی عضویت پیدا کردند اما ۸۵ درصد این گروه را شیعیان تشکیل دادند.

این کارشناس امور بین الملل گفت: مقام معظم رهبری نیز فرمودند شهید سلیمانی با کمک شهید ابومهدی المهندس حشدالشعبی را راه اندازی کرد و انبارهای تسلیحاتی ایران به روی حشدالشعبی گشوده شد.این گروه را مسلح کرد چرا که آمریکایی ها که خودشان داعش را به وجود آورده بودند حاضر نبودند حتی یک گلوله به ارتش عراق بدهند که در مقابل داعش بایستد، بنابراین حشدالشعبی را دولت عراق به وجود نیاورده که این دولت بخواهد آن را منحل کند.

  • وظایف حشد الشعبی

وی در ادامه درباره فعالیت الحشد الشعبی گفت: شرح وظایف حشدالشعبی تعریف شده است،مثل این می ماند که بگویید در ایران سپاه و ارتش ادغام شوند. هر یک از آنها وظایف خاص خود را دارند.

افقهی تاکید کرد: ارتش کلاسیک عراق یک ارتش ناتوان است چرا که آمریکا بعد از سقوط صدام اجازه تشکیل یک ارتش کلاسیک، مجهز و قدرتمند را به کشور عراق نداد.

وی افزود: ارتش عراق در تعریف آکادمیک نظامی اصلا قابل تعریف نیست و بیشتر نقش یک پلیس مرزی را دارد. مثل وضعی که در سوریه به وجود آمد، وقتی بشار اسد سقوط کرد، اسرائیل برای ارتش سوریه چیزی باقی نگذاشت و همه را بمباران کرد.

این کارشناس ادامه داد: وقتی آمریکا وارد عراق شد همه چیز را بمباران کرد. الان حتی سامانه موشکی در این کشور وجود ندارد که در مقابل تجاوزات هواپیماها و پهبادهای آمریکا از خود دفاع کنند.

وی ادامه داد: چنین وضعیتی را در لبنان نیز شاهد هستیم. همه روزه هواپیماهای اسرائیلی به آسمان بیروت تجاوز می کنند. اما لبنانی ها قادر به هیچ گونه اقدامی علیه آنها نیستند چرا که آمریکایی ها اجازه تشکیل سامانه موشکی را به آنها نمی دهند، بنابراین حشدالشعبی مصوب مجلس است، مجلس را نیز نمایندگان مردم تشکیل می‌دهند.

  • فلسفه تاسیس حشد الشعبی

افقهی توضیح داد: فلسفه تاسیس آن ظهور داعش است، مشروعیت تاسیس آن فتوای جهاد کفایی است و ساختار و تشکیلات آن را ایران و عراق کمک کردند و آموزش ها، تسلیحات، تاکتیک ها و فناوری ها و شهدای آنها همگی مردمی هستند.

وی افزود: در سالروز بزرگداشت شهید سلیمانی و المهندس در عراق، السودانی سخنرانی بسیار مهمی کرد و در دیدار اخیر وی با رهبر انقلاب نیز مقام معظم رهبری فرمودند حشدالشعبی را صیانت، حمایت و تقویت کنید چون عراق مامور به اخراج نیروهای آمریکایی است؛ بنابراین انحلال حشدالشعبی دست دولت نیست و تنها در صورتی این گروه منحل می شود که همان مرجعی که دستور جهاد کفایی را داد دستور انحلال آن را بدهد. مشروعیت از پارلمان نیست و در پارلمان تنها بحث مقبولیت قانونی آن مطرح شد.

این کارشناس گفت: الحشدالشعبی یک نیروی قانونی رزمنده هم ردیف نیروهای مسلح عراق است؛ پس این گونه قانونی شد. طبق قانون اساسی هر کس نخست وزیر عراق شود، فرمانده کل قوای عراق می‌شود، بنابراین، مسئله حشد الشعبی تضمین شده است.


ویژه‌های الکوثر را اینجا دنبال کنید.

برای اطلاع از آخرین خبرهای ایران و جهان اینجا کلیک کنید.


پنج شنبه 27 دی 1403 - 9:42:22