از حافظ‌خوانی تا خنچا بران عروس، سنت‌های یلدایی در زنجان

یک شنبه 25 آذر 1403 - 12:0:0
از حافظ‌خوانی تا خنچا بران عروس، سنت‌های یلدایی در زنجان

سرپرست اداره کل میراث‌فرهنگی، گردشگری و صنایع‌دستی استان زنجان گفت: کرسی‌های یلدایی در شهر زنجان با هدف زنده نگهداشتن آیین سنتی شب یلدا و آغاز برنامه‌های گردشگری زمستانی با پخش زنده از شبکه اشراق و با همکاری دستگاه‌های اجرایی برپا خواهد شد.

به گزارش پایگاه شبکه الکوثر، سرپرست اداره کل میراث‌فرهنگی، گردشگری و صنایع‌دستی استان زنجان افزود: مفاهیمی چون احترام به بزرگ‌ترها، مهربانی با کودکان، دورهم نشینی و پای دردل یکدیگر نشستن از فرهنگ‌های زیبایی است که باید پاس داشته شوند. 

او گفت: در جشن‌های شب یلدا تلاش بر این بود که سنت‌های کهن مناطق از جمله صنایع دستی، البسه‌های زمستانی، غذاهای زمستانی، برپایی کرسی، مراسم خنچا بران عروس و موسیقی سنتی در سطح گسترده معرفی شود. 

بیشتــر بدانیــد:

طبیعت دلربای کوهستان دالامپر ارومیه در زمستان

مسجد جامع سمنان، شاهکاری از معماری ایرانی

برگزاری برنامه‌های فرهنگی

اصغر حاج علی اکبری اجرای برنامه شاد و نشاط آفرین را نیاز امروز کشور دانست و گفت: اجرای آیین‌های بومی شب یلدا و برنامه‌های فرهنگی با حضور هنرمندان، خوانندگان و افراد تأثیرگذار در حوزه‌های مختلف در فضایی متناسب به منظور نمایش این آیین کهن و ایجاد شور و نشاط اجتماعی از جمله برنامه‌های این جشن خواهد بود. 

مدیرکل فرهنگ و ارشاد اسلامی زنجان گفت: بلندترین شب سال در تمامی شهرهای این استان در جمعی صمیمی همراه با حافظ خوانی و شاهنامه‌خوانی زیر کرسی‌های چوبی، هدیه دادن به تازه عروس و دامادها، صرف میوه و تنقلات و نقل داستان‌ها سر می‌کنند. 

پخش برنامه زنده کرسی یلدا از شبکه اشراق 

ستاری معاون سیمای صدا و سیمای مرکز زنجان گفت: به مناسبت شب یلدا ویژه برنامه زنده «چله گجه سی» را از ساعت ۱۹ تا ۱۲ شب با حضور مهمانان مختلف و آیتم‌های متنوع به روی آنتن شبکه اشراق خواهد رفت. 

برپایی کرسی های سنتی

محمدرضا محمدپور در این جلسه بیان کرد: برپایی مراسم یلدا در واقع بیانگر این حقیقت است که ایرانیان پیروزی نیکی بر بدی و روشنایی را جشن خواهند گرفت. 

معاون میراث فرهنگی زنجان در این جلسه گفت: یکی از جذاب‌ترین آیین‌های شب یلدا که امروزه رو به فراموش شدن می‌رود مَتل گویی است که به نوعی شعرخوانی و داستان خوانی محسوب می‌شود که باید در این کرسی‌ها اجرا شود. همیشه برای ما کرسی به غیر از گرما بخشی محلی برای بازگو کردن خاطرات دوران کودکی بوده است. 

او افزود: در گذشته کرسی از چهار بخش و بالاترین بخش آن به بزرگ خانواده و بخشی که به درب ورودی اتاق نزدیک بوده به مادر خانواده تعلق داشته است. 

برپایی ورکشاپ صنایع دستی

سید میکائیل موسوی گفت: ساخت کرسی از گذشته در استان زنجان رواج داشته و با برپایی بزرگ‌ترین کرسی کشور به‌دنبال معرفی قابلیت‌های این استان در حوزه صنایع دستی هستیم. 

معاون صنایع دستی و هنرهای سنتی استان زنجان افزود: در روز برگزاری مراسم یلدا حتما ورکشاپ چندین رشته صنایع دستی برگزار خواهد شد. که باهدف معرفی و توسعه هرچه بیشتر صنایع دستی برپا خواهد شد. 


ویژه‌های الکوثر را اینجا دنبال کنید.

برای اطلاع از آخرین خبرهای ایران و جهان اینجا کلیک کنید.


یک شنبه 25 آذر 1403 - 11:5:59