به گزارش پایگاه شبکه الکوثر، رئیس جمهوری اسلامی ایران با تاکید بر اینکه طرف مقابل باید به تعهدات خود بازگردد افزود: علاوه بر مسیر مذاکرات،مسیر خنثی سازی تحریم ها را نیز دنبال می کنیم.
رئیسی قطعنامه علیه ایران در شورای حکام و در جریان مذاکرات لغو تحریم ها را اقدامی نادرست خواند و گفت: آژانس بین المللی انرژی اتمی پانزده بار تایید کرده بود که انحرافی در فعالیت هسته ای ایران وجود ندارد.
هیچ افزایش قیمتی در نان، دارو و بنزین نخواهیم داشت
رئیسجمهور با اعلام اینکه دولت سیزدهم در عرض ۲۰ روز، ۲۹ هزار میلیارد تومان بدهی اوراق دولت قبل را پرداخت کرده است، گفت: هیچ افزایش قیمتی در نان، دارو و بنزین نخواهیم داشت.
آقای رئیسی با بیان این که از آغاز به کار دولت یعنی سوم شهریور ۱۴۰۰ ما در بودجه مبلغی به عنوان ارز ترجیحی نداشتیم، افزود: آن چه به عنوان ارز ترجیحی در بودجه تخصیص داده شده بود در دولت گذشته هزینه شده بود و وقتی ما کارمان را شروع کردیم دیگر ارز ترجیحی نداشتیم.
وی گفت: آن زمان از مجلس خواستیم مبلغی را در اختیار ما قرار دهد تا بتوانیم کالاهای اساسی را تأمین کنیم، اما فوریت لایحه ما در مجلس رأی نیاورد و ما ناچار بودیم که شرایط اصلاح اقتصادی را از همان زمان آغاز کنیم.
آقای رئیسی با بیان این که در ابتدای کار دولت، زمینهها و مقدمات کار آماده نبود، افزود: با استجازهای که از مقام معظم رهبری گرفتیم هفت ماه باقی مانده سال ۱۴۰۰ را گذراندیم و بعد به ایام عید نوروز و ایام ماه مبارک رمضان رسیدیم به همین دلیل اصلاح تخصیص ارز ترجیحی به بعد از ماه مبارک موکول شد.
وی با بیان این که در بودجه ۱۴۰۱ الزام قانونی وجود داشت که ما باید خریدهایمان را با ارز ئی تی اس یا همان ارز نیمایی که ارز آزاد بود انجام میدادیم و دیگر ارز ترجیحی در قانون قرار داده نشده بود، گفت: به همین دلیل ما بر اساس الزام قانونی باید نحوه تخصیص ارز ترجیحی را اصلاح میکردیم.
رئیس جمهور استفاده نادرست از ارز ترجیحی را دیگر علت توزیع عادلانه یارانهها و اصلاح تخصیص ارز ترجیحی دانست و افزود: اگرچه بخشی از ارز ترجیحی برای سفره مردم استفاده میشد، اما بخش دیگری حتماًَ در سفره مردم نبود و رانتها و دلالیها و فساد را به دنبال خود آورده بود.
آقای رئیسی با بیان این که ما باید از ارز خود در جهت تولید استفاده کنیم، گفت: با تخصیص ارز ترجیحی سرمایه کشور در جهت واردات کالا استفاده میشد در حالی که باید ارز کشور و نقدینگی به طرف تولید برود چرا که هر چه سرمایه به سمت تولید حرکت کند، آثار اقتصادی و رشد اقتصادی آن برای کشور بیشتر است.
وی ایجاد فاصله طبقاتی را دیگر معایب ارز ترجیحی عنوان کرد و افزود: با وجود آن که دولت بسیاری از کالاها را با ارز ترجیحی وارد میکرد، اما ما شاهد بودیم که بعضاً برخی از این کالاها ۲۰۰ تا ۳۰۰ درصد رشد قیمت داشت و این نشان میداد که تخصیص ارز ترجیحی مشکلی را حل نکرده بود.
آقای رئیسی مشکلات موجود در منطقه و افزایش قیمت در سطح جهانی را دیگر دلایل اصلاح نظام توزیع یارانهها عنوان کرد و گفت: گزارشی که خرداد و تیر ۱۴۰۰ تهیه شده بود نشان میداد قیمت کالاهای اساسی تا ۶۵ درصد افزایش یافته است و این افزایش قبل از جنگ اوکراین بود و این مسأله نشان میداد که تورم جهانی به نحوی است که خیلی از کشورهای دنیا امروز تورمی را تجربه میکنند که هرگز تجربه نکرده اند و جنگ اوکراین هم مزید علت شد تا هم امنیت غذایی مورد تهدید قرار گیرد و هم این که کمبود کالا پیدا شود.
وی قاچاق کالا از ایران به کشورهای همسایه را یکی دیگر از معایب تخصیص ارز ۴۲۰۰ عنوان کرد و افزود: بسیاری از گزارشها که از رسانه ملی هم پخش شد نشان میداد کالاهای ایرانی به کشورهای افغانستان، پاکستان، عراق و دیگر کشورهای همسایه قاچاق میشود و بعضاً بازار این کشورها پر از کالاهای ایرانی است.
رئیس جمهور گفت: البته این که ما کالای ایرانی را صادر کنیم خوب است، اما وقتی کالا به صورت قاچاق از کشور خارج میشود خوب نیست و ضرر به کشور محسوب میشود.
آقای رئیسی در ادامه با اشاره به سفرهای استانی و گفتگوی مستقیم با مردم، افزود: گفتگو با مردم و برای مردم بودن فرصت بسیار خوبی است که باید آن را مغتنم دانست و من به همه دست اندرکاران دولت توصیه کرده ام با مردم در ارتباط باشند.
وی گفت: نفس ارتباط برقرار کردن با مردم برکات بسیاری دارد و مسئول را در جریان امور از زبان خود مردم قرار میدهد و وقتی انسان با مردم ارتباط برقرار میکند مسائل دقیقتر و حسیتر به او منتقل میشود، لذا تأکیدم به هیأت دولت و همکاران دولتی آن است که با مردم ارتباط داشته باشند.
دولت سعی می کند کارهای تورمی نکند
رئیس جمهور با اشاره به تورم جهانی و اثر آن بر تورم داخلی افزود: کشورهای اروپایی هم مشکل سوخت و هم مشکل کالاهای اساسی دارند اما ما مشکل سوخت نداریم قیمت سوخت در ایران تغییر نکرده است و برنامه ای هم برای افزایش قیمت سوخت نداریم.
اقای رئیسی درادامه گفتگوی زنده تلویزیونی تصریح کرد: کشور را در شرایط تورم 60 درصد ماهانه تحویل گرفتیم و در زمان شروع به کار دولت سیزدهم با کسری بودجه 480 هزار میلیاردی مواجه بودیم با رشد نقدینگی و رشد پایه پولی روبرو بودیم که منجر به تورم می شد و اگر این وضعیت ادامه پیدا می کرد شاهد تورم بسیار بالایی در جامعه بودیم.
آقای رئیسی تاکید کرد: ما وارد اصلاح اقتصادی مهمی شدیم هم الزام قانون بر اجرای این اصلاح اقتصادی بود و هم شرایط ما را ملزم می کرد.
رئیس جمهور گفت: برای تحقق این مهم باید افکار عمومی را اقناع می کردیم که در این زمینه رسانه ملی نقش مهمی داشت و صاحب نظران و کارشناسان نیز این موضوع را برای مردم بیان کردند.
آقای رئیسی اظهار داشت: این اصلاح اقتصادی باید قبل از دولت ما اتفاق می افتاد اگر این کار یک یا دوسال قبل انجام می شد هزینه اش خیلی کمتر می شد این کار هزینه داشت ولی قطعاً هزینه آن از سال بعد کمتر است.
رئیس جمهور گفت: بعد از موضوع اقناع افکار عمومی موضوع اجماع مطرح بود که در این زمینه با مجلس شورای اسلامی نشست هایی داشتیم این اصلاح اقتصادی را به قانون تبدیل کردیم.
آقای رئیسی با تشکر از همراهی مردم و مسئولان در این زمینه و ناکام گذاشتن دشمنان گفت: همراهی مردم و مسئولان سبب شد که از این شرایط عبور کنیم.
رئیس جمهور افزود دولت سعی می کند کارهای تورمی نکند به عنوان مثال از بانک مرکزی استقراض نمی کند، پایه های پولی را بالا نمی برد و منابع و مصارف خود را مدیریت می کند.
آقای رئیسی تاکید کرد: برای جلوگیری از رشد نقدینگی مدیریت بر بانک ها لازم است و ما اقداماتی انجام می دهیم که مدیریت بر نقدینگی با مدیریت نظام بانکی صورت گیرد که این کنترل ها ضروری است.
رئیس جمهور با اشاره به مدیریت منابع و مصارف و کنترل هزینه های دولت گفت: نتیجه این اقدام این بود که در سه ماهه آخر سال 1400 سیر صعودی تورم سیر نزولی پیدا کرد، دولت موفق شد در بازار ثبات برقرار کند و گام های موثری دراین زمینه بردارد.
آقای رئیسی افزود: آنچه از تورم به خاطر توزیع عادلانه یارانه ها ایجاد می شود بعد از مدتی آثارش ازبین می رود اما اگر تورم ناشی از استقراض از بانک مرکزی، رشد پایه پولی و رشد نقدینگی باشد از بین نمی رود و سال ها میماند دولت سیزدهم گرفتار این موضوع است.
رئیس جمهور گفت: تلاش دولت این است که کار تورمی نکند و قیمت ها را در بازار کنترل نماید.
آقای رئیسی در ادامه درباره افزایش قیمت ها ادامه داد: اگر کالایی با افزایش قیمت مواجه می شود اتحادیه صنفی باید علت گران شدن کالا را برای مردم روشن و تبیین کند.
رئیس جمهور با اشاره به تاثیر برخی اقدامات قانونی در افزایش قیمت ها گفت: به عنوان مثال نرخ ارز در حقوق گمرکی بر مبنای قانون افزایش یافته است و این افزایش حقوق گمرکی باعث افزایش قیمت برخی کالاها می شود ما با مجلس صحبت کردیم که به گونه ای عمل شود که امسال چند علت تورمی نداشته باشیم و برخی از افزایش قیمت ها را برای سال های بعد در نظر بگیریم تا از این شرایط عبور کنیم.
۴۵ درصد درآمدهای نفتی برای دولت میماند
رئیس جمهور گفت: 45 درصد درآمدهای نفتی صرف تأمین کالاهای اساسی، مواردی مثل مقابله با کرونا و سایر مسائل و نیازهای دیگر کشور می شود.
آقای رئیسی در ادامه گفتگوی زنده تلویزیونی خود در پاسخ به این سوال که دولت در بحث اصلاح تخصیص ارز 4200 تومانی به دنبال جبران بخشی از کسری بودجه است، افزود: نه این طور نیست و محاسبه خیلی راحت و کار خیلی شفاف است.
وی گفت: می توان محاسبه کرد که ما چه میزان کالای اساسی با این ارز تهیه می کردیم و الآن به چه میزان داریم یارانه پرداخت می کنیم، پس مسأله کسری بودجه نیست.
آقای رئیسی افزود: در همین بیست روز اخیر مبلغ 29 هزار میلیارد تومان در سررسید اوراق پرداخت کردیم.
وی گفت: ما به طور متوسط در هر ماه 12 تا 13 هزار میلیارد تومان غیر از حقوق و دستمزدی که بر عهده دولت است پرداخت می کنیم.
رئیس جمهور افزود: اگر اصلاح اقتصادی اتفاق نمی افتاد کشور با مشکلات بسیاری مواجه می شد و با هر تأخیر در این زمینه، هزینه بسیاری را باید پرداخت می کردیم.
آقای رئیسی با اشاره به این که برخی موضوع پول نفت را مطرح کرده اند، گفت: 40 درصد درآمد نفت به حساب صندوق توسعه ملی واریز می شود و ما بر خلاف سنوات قبل که بخشی از آن با استجازه رهبر معظم انقلاب در بودجه به عنوان منابع استفاده می شد، امسال اولین سالی است که ما از این منابع استفاده نکردیم.
وی افزود: 14 و نیم درصد درآمد نفت هم به حساب وزارت نفت برای توسعه میادین نفتی واریز می شود بنابراین 45 درصد درآمد نفت برای دولت می ماند.
آقای رئیسی گفت: 45 درصد درآمدهای نفتی صرف تأمین کالاهای اساسی، مواردی مثل مقابله با کرونا و سایر مسائل و نیازهای دیگر کشور می شود.
وی با قدردانی از برخی اظهارنظرها از طرف بزرگان، صاحبان تریبون و حتی جوانان در فضای مجازی افزود: اساس کار بر شفاف سازی است. به دوستان دولت هم گفته ایم که عدد و رقم هایی را که دولت استفاده می کند به طور شفاف بیان کنند. بنابراین امر پنهانی نمی ماند که بگوییم این پول چه شد و در کجا به مصرف رسید. بنابراین ما این شفافیت را با مردم و نخبگان جامعه مطرح می کنیم تا آنها هم ما را در این راه همراهی کنند.
آقای رئیسی افزود: مردم باید احساس کنند دولت، دولت با صداقتی است که می خواهد با مردم شفاف سخن بگوید و کار را با آنها به پیش ببرد.
وی گفت: باز هم اعلام می کنیم که بر خلاف آن چه گفته می شود امکان فروش نفت نیست، ما هم فروش نفتمان مناسب است و هم برای بازگرداندن ارز حاصل از صادرات، چه صادرات نفتی و چه صادرات غیرنفتی تلاش می کنیم.
نان، دارو و بنزین گران نمی شود
رئیس جمهور اظهار داشت: هرگرانی باید دلیل خودش را داشته باشد و اثر تفاوت ارز ترجیحی با ارز آزاد روی کالاهای اساسی از جمله برنج، روغن و محصولات لبنی باید مشخص باشد و بیش از میزان قانونی هرگز نباید اجناس گران شود.
آقای رئیسی گفت: اتحادیههای صنفی و از طرف دولت سازمان حمایت از تولید باید بر این مهم نظارت کنند.
رئیس جمهور افزود: تولید کننده باید دلیل افزایش قیمت را مشخص و سپس قیمت را مقطوع کند اینکه هرساعت بخواهد هر شرکت یا تولید کننده قیمت کالا را افزایش دهد به هیچ وجه قابل قبول نیست.
آقای رئیسی گفت: هر گرانی باید همراه با دلیل به مردم گفته شود و برای آنها تبیین و روشن شود.
رئیس جمهور فواید توزیع عادلانه یارانهها را برشمرد و افزود: یکی از فواید این کار ریشه کنی فقر مطلق است و همچنین باعث میشود فاصله طبقاتی کمتر شود. سوق پیدا کردن منابع ارزی کشور به سمت تولید و واگذار کردن کارهای اقتصادی به مردم و فعالان اقتصادی و جذب سرمایه گذار با هدف رشد اقتصادی از دیگر فواید توزیع عادلانه یارانهها است.
آقای رئیسی درباره پرداخت یارانهها و جاماندگان از دریافت آن گفت: بیش از دو میلیون و ۵۰۰ هزار نفر متقاضی این هستند که یارانه به آنها اختصاص یابد و این تعداد در دست بررسی است.
رئیس جمهور افزود: باید تا نوبت بعدی که یارانه نقدی پرداخت میشود حتما وضعیت این افراد روشن شود و آنها اطمینان یابند که تا پرداخت نوبت بعدی یارانهها وضعیتشان مشخص میشود.
آقای رئیسی درباره ارز تخصیص یافته به داروها نیز گفت: تا وقتی که بیمهها در این زمینه فعال نشوند و زیرساختهای لازم فراهم نشود و کار را به بیمهها محول نکنیم اختصاص ارز ترجیحی به داروها ادامه پیدا میکند.
رئیس جمهور درباره قیمت نان نیز گفت: تا زمانی که اطمینان حاصل و نتیجه اجرای آزمایشی موضوع نان در استانهایی نظیر زنجان و قزوین مشخص نشود وضعیت نان تغییری نخواهد کرد و به همین شکل ادامه پیدا میکند.
آقای رئیسی تاکید کرد: فعلا به صورت قاطع میگویم که وضعیت نان، دارو و بنزین هیچ تغییری نخواهد یافت.
رئیس جمهور در پاسخ به سوالی در زمینه مسکن گفت: کشور به سالی یک میلیون مسکن نیاز دارد که در سالهای گذشته باید انجام میشد، ولی این اتفاق نیفتاد ما یک عقب ماندگی جدی در این زمینه داریم.
آقای رئیسی افزود: نیازکشور، تصریح قانون و وعده انتخاباتی ما گویای یک میلیون مسکن در سال است که کار شروع شد و بر مبنای چهار سال، چهار میلیون مسکن که وعده دادیم و الزام قانونی هم است باید این کار انجام شود.
رئیس جمهور گفت: مالیات بر خانههای خالی نیز فعال البته این مورد نیز با تاخیر مواجه شده است. دراین دولت این کار با فعال شدن سامانه با سرعت در حال پیشرفت است و دنبال میشود.
آقای رئیسی افزود: دولت باید حتما دراین رابطه ورود کند، اساس عرضه و تقاضا است مداخله دولت برای ایجاد تعدیل است تا به موجر و مستاجر ظلم نشود.
رئیس جمهور درباره افزایش اجاره بها نیز گفت: تمهیداتی اندیشیده شده است که میزان اجاره بها بیش از ۲۵ درصد افزایش پیدا نکند. ضمانت اجرا هم در نظر گرفته شده است که اگر مواردی تخلف شد پیگیری و با آن برخورد شود.
به دنبال عادلانه کردن نظام پرداخت هستیم
رئیس جمهور گفت: ما به دنبال عادلانه کردن نظام پرداخت هستیم و آن را با توجه به همه شرایط اجرا خواهیم کرد.
آقای رئیسی در ادامه گفتگوی تلویزیونی خود با اشاره به هدف گذاری دولت برای سرمایه گذاری خارجی بیست میلیارد دلاری در کشور افزود: رشد اقتصادی در گرو استفاده از تواناییهای داخلی و ظرفیتهای خارجی است.
وی درباره اجرای قانون جمعیت و حمایت از خانواده گفت: در این زمینه دستگاههای مختلف مسئولیت پیدا کردند و ستادی تشکیل دادیم که دبیر ستاد موظف است اجرای مصوبات را در این زمینه دنبال کند.
آقای رئیسی با تأکید بر نقش مسائل فرهنگی در افزایش جمعیت، ترغیب جوانان به ازدواج و بچه دار شدن افزود: ما امروز مورد تهاجم فرهنگهای بیگانهای هستیم که جوانان را به ازدواج نکردن، فرزند کمتر یا حتی خانواده نداشتن تشویق میکنند و این امروز در جهان به بحران خانواده تبدیل شده است.
وی با تأکید بر این که این قانون باید در همه ابعاد مورد توجه قرار گیرد، ابراز امیدواری کرد در زمان کوتاهی شاهد تغییر محسوس در این زمینه باشیم.
رئیس جمهور با اشاره به این که درخواستها نسبت به افزایش حقوق و دستمزد اقشار مختلف کارگران، معلمان و بازنشستگان در دولتهای قبل هم مطرح بود تأکید کرد: حتماً باید پرداخت عادلانه در کشور صورت بگیرد و ما شاهد بی عدالتیها نباشیم.
وی افزود: برخی عزیزان تصور میکنند من در این زمینه اطلاع ندارم، اما باید بگویم من از شرایط و وضعیت اطلاع دارم و بعضاً تفاوتها را در پرداختها میدانم و ما به دنبال رفع تفاوتهای نابحق هستیم.
ما به خواست همه عزیزان، حقوق معلمان، بازنشستگان، کارکنان و کارگران توجه داریم.
وی افزود: اقشار مختلف باید توجه داشته باشند که ما نگاهمان در دولت به کل حقوق بگیران است، اما ممکن است برخی فقط به صنف خودشان توجه کنند.
رئیس جمهور گفت: یک تصمیم نسبت به یک موضوع ممکن است آثاری بر تصمیمات دیگر ما داشته باشد.
آقای رئیسی درباره برخی درخواستها نسبت به تغییر وضعیت بعضی از کارکنان افزود: این تغییر وضعیت در دستور کار دولت و مجلس است منتها این تغییر وضعیت باید به نحو دقیق صورت بگیرد که ما شاهد افزایش هزینهها نباشیم.
وی گفت: بارها تأکید شده است که دولت نباید پرهزینه باشد، زیرا اگر هزینههای دولت افزایش پیدا کند شاهد آثار تورمی خواهیم بود.
آقای رئیسی افزود: مهار تورم در مدیریت منابع و مصارف است و ما به هیچ عنوان راضی نمیشویم که یک ریال نسبت به حقوق حقه هیچ قشری کم گذاشته شود.
رئیس جمهور با بیان اینکه دولت از انتقادات سازنده و پیشنهادات استقبال میکند از مردم خواست تا نظراتشان را اعلام کنند.
برای اطلاع از آخرین خبرهای ایران و جهان اینجا کلیک کنید
یک شنبه 5 تیر 1401 - 8:17:12