ادامه تنش های مرزی و خطر بروز جنگ سوم قره باغ

پنج شنبه 23 دی 1400 - 14:28:24
ادامه تنش های مرزی و خطر بروز جنگ سوم قره باغ

تهران - الکوثر : با وجود در جریان بودن مذاکرات صلح میان جمهوری آذربایجان و ارمنستان با میانجیگری روسیه ، به نظر می رسد دخالت های بیگانگان ، همچنان مانع از روند سالم صلح و گفتگو میان طرفین مناقشه قره باغ شده است.

به گزارش پایگاه شبکه الکوثر ، با ادامه دخالت های بیگانگان در امور منطقه قفقاز جنوبی، بعید است جریان صلح میان جمهوری آذربایجان و ارمنستان محقق شود. وجود این شرایط، روند نامطلوب نقض مقررات آتش بس را در پی داشته و مدام مانع از تحقق صلح در منطقه می شود.
در هفته های گذشته، نقض مقررات آتش بس در خطوط تماس نیروهای آذری و ارمنی، علاوه بر خسارت های مالی و اقتصادی به طرفین متخاصم، زمینه های بروز تلفات انسانی دوطرف را نیز افزایش داده است. درادامه این روند ، مقام های ارمنی، نظامیان جمهوری آذربایجان را به بمباران خطوط مرزی ارمنستان و کشته و مجروح شدن پنج تن از نظامیان ارمنی متهم کرده اند.
در این ارتباط ، وزارت دفاع ارمنستان با انتشار بیانیه ای ، مدعی شد: ارتش جمهوری آذربایجان با استفاده از توپخانه و پهپاد ، مناطق مرزی این کشور را بمباران کرده است.

بر اساس این بیانیه، راس ساعت 17:30 عصر روز 11 ژانویه (سه شنبه) ، یگان‌هایی از نیروهای مسلح جمهوری آذربایجان بمباران مواضع ارامنه ای که در سمت شرقی مرز این کشور و ارمنستان مستقر هستند را از سرگرفته و از توپخانه و پهپاد استفاده کرده اند.

وزارت دفاع جمهوری آذربایجان نیز اتهام های مشابهی درزمینه نقض مقررات آتش بس در خطوط تماس به نظامیان ارمنستان وارد می کند. درحقیقت ، درشرایطی که تنش‌ های مرزی میان باکو و ایروان همچنان خبرساز است، جمهوری آذربایجان نیز از کشته شدن یک سرباز این کشور درخطوط تماس مرزی خبر داده است. تنش های مرزی میان جمهوری آذربایجان و ارمنستان در حالی است که به رغم امضای توافقنامه صلح قره باغ در ماه نوامبر سال ۲۰۲۰ میلادی، نقض آتش بس و درگیری‌های مرگبار در مرزهای دوکشور همسایه به صورت منظم میان نیرو‌های نظامی جمهوری آذربایجان و ارمنستان در جریان است. 

در این میان ، تردیدی نیست که در بیش از یک سال گذشته ، دخالت های خارجی مانع از اجرای توافقنامه صلح قره باغ میان جمهوری آذربایجان و ارمنستان شده است. به عنوان مثال ، بسیاری از مقاله های رسانه های باکو توسط عوامل ترکیه در این کشور نوشته و منتشر می شوند. در حقیقت ، در این مقاله ها ، مواضع غیررسمی دولت ترکیه در قبال کشورهای منطقه منعکس می شود. پس از بروز اعتراض های مردمی در قزاقستان به افزایش قیمت گاز مایع مصرفی خودروها ، رسانه های باکو به تبعیت از رسانه های آنکارا و غرب تلاش کردند روسیه را به عنوان عامل این اعتراض ها معرفی کنند. در روزهای اخیر اغلب رسانه های جمهوری آذربایجان این محور تبلیغی را دنبال کرده اند که روسیه به بهانه کمک به فروخواباندن اغتشاش ها در قزاقستان، این کشور را اشغال نظامی کرده است! به عنوان مثال ، روزنامه ینی مساوات چاپ باکو- که درچند سال گذشته در نقش سخنگوی رسانه ای دولت الهام علی اف ایفای نقش کرده ، به نقل از "ولادیمیر اوسچکین" فعال اجتماعی و صاحب سایت Gulagu.net و از مخالفان دولت پوتین ادعا کرده است: "سازمان امنیتی روسیه ، برای ایجاد اغتشاش ها در قزاقستان از زندانیان این کشور استفاده کرده است".

این ادعا در حالی مطرح شده است که دولت های قزاقستان ، ایران ، روسیه و چین به اشکال مختلف از نقش عوامل خارجی در اعتراض های قراقستان پرده برداشته اند. در موضعگیری های دولت قزاقستان در زمینه اعتراض های این کشور، تصریح شده است:

"اغتشاش گران در قزاقستان توسط نیروی خارجی آماده سازی و سازماندهی شده اند که منظور از این نیروی خارجی دولت های غربی و نیروهای وابسته به آن هاست".

تبلیغ روس هراسی و ادعای اشغال قزاقستان توسط روسیه در رسانه های وابسته به جریان پان ترکیسم در ترکیه و جمهوری آذربایجان و برخی ازکشورهای غربی درحالی است که اخیرا مدارک و اسنادی از حضور عناصر وابسته به گروه های تروریستی - تکفیری و جریان پان ترکیسم به دست آمده است. ظاهرا" این عناصر که برای جنگ در سوریه توسط دولت ترکیه آموزش دیده و سازمان دهی شده بودند، در قزاقستان دستگیر شده و اعتراف کرده اند.

در یک جمع بندی کلی، باید گفت: تشدید تنش ها درخطوط مرزی جمهوری آذربایجان و ارمنستان بیش تر از آن که از اختلاف های دوکشور ناشی شود، از رقابت های قدرت های بیگانه ناشی می شود و این به زیان ملت های منطقه است.


برای اطلاع از آخرین خبرهای ایران و جهان اینجا کلیک کنید


پنج شنبه 23 دی 1400 - 14:28:16