به گزارش پایگاه شبکه الکوثر ، حملات ارتش ترکیه به عراق و سوریه، تلفات غیرنظامی دوکشور را افزایش داده است. در هر مورد از بمباران مراکز خاصی در عراق و سوریه ، بخش هایی از مناطق غیرنظامی این کشورها هدف قرار می گیرند. در این روند ، تاکنون صدها تن ازغیرنظامیان عراقی و سوری هدف قرار گرفته و جان باختند .
در عین حال ، شمار زیادی از اماکن مسکونی و تجاری مردم عراق و سوریه تخریب شده و مشکلاتی برای مردم و دولت های عراق و سوریه ایجاد شده است.
حملات غیرقانونی ارتش ترکیه به مواضع حزب کارگران کردستان ترکیه (پ. ک. ک.) در شمال عراق در حالی ادامه دارد که دولت بغداد این حملات را نقض حاکمیت و تمامیت ارضی عراق دانسته است.
حزب کارگران کردستان ترکیه (پ ک ک) گروهی مسلح در مناطق کردنشین این کشور هستند که در پی شکست های متعدد مذاکره با دولت آنکارا ، ازسال 1984 میلادی علیه دولت ترکیه مبارزه مسلحانه را در دستور کار قرار داده اند.
با وجود آن که مقام های آنکارا هر بار به اشکال مختلف اعلام می کنند که هیچگونه چشمداشتی به اراضی عراق و سوریه ندارند ، احداث ده ها پایگاه نظامی محلی و منطقه ای در این دو کشور از نقض اظهارات مقام های آنکارا خبر می دهد.
تجاوز ترکیه به قلمرو عراق به ویژه پس از تصمیم آنکارا برای ایجاد پایگاه بزرگ نظامی در استان دهوک در شمال عراق ، به مطرح شدن پرسشها و نگرانیهای بسیاری منجر شده است.
با این حال ، ناظران مواضع دولت بغداد برای مقابله با این چالش بزرگ را کمتر از حد انتظار توصیف میکنند. در همین ارتباط ، "ایاد العنبر" استاد علوم سیاسی و کارشناس مسائل منطقه ، معتقد است:
"حضور نیروهای ترکیه به شیوه فعلی ، تجاوز صریح و آشکار به قلمرو عراق است و هرگونه سازش مخفیانه حتی میان دولت های بغداد و آنکارا نمیتواند این تجاوز را توجیه کند، زیرا هرگونه توافقنامهای در این زمینه باید از طریق پارلمان به تصویب برسد تا مشروعیت لازم را کسب کند".
وی با اشاره به اینکه "ترکیه به دنبال اجرای طرح توسعه طلبانه در منطقه است و قصد مدارد موقعیت مهمی مانند عراق را ترک کند ، اعلام کرد
"سیاست آنکارا برای تحکیم نفوذ در منطقه بر بهرهبرداری از شکنندگی اوضاع در کشورهای همسایه استوار است. این در واقع ، همان روشی است که ترکیه در سوریه و لیبی نیز در دستور کار دارد".
به هر حال ، باید گفت: تجاوز ترکیه به عراق و سوریه اقدامی مغایر با تفاهمنامه های بین المللی و حسن همجواری است. جدا از اهداف توسعه طلبانه و خواسته های مقام های آنکارا برای تجاوز به عراق و سوریه باید گفت: دور جدید یورش های نظامیان ترک به دوکشور همسایه درشرایطی تشدید شده است که به نظر می رسد دولت ترکیه در پی ناکامی های اخیر در منطقه قفقاز جنوبی ، درپی نزدیک سازی دوباره به روسیه است.
در چند سال گذشته ، دولت ترکیه هر بار برای گفتگو با روسیه ، برفشارهای خود بر مردم عراق و سوریه افزوده و به این وسیله تلاش کرده است تا با روسیه پای میز مذاکره بنشیند. به عبارت دیگر، ترکیه برای کشاندن روسیه پای میز مذاکره ، هر بار فشار بر ملت های عراق و سوریه را تشدید کرده است.
به نظر می رسد که هدف ترکیه ، ایجاد شرایطی است که بتواتد با روسیه گفتگو کند. اما به رغم فشارهای کم سابقه ترکیه ، تاکنون این فرصت برای مقام های دولت اردوغان فراهم نشده است. بدیهی است که در چنین شرایطی ، نظامیان ترک بر یورش های خود بر مردم غیرنظامی در دو کشور همسایه خواهند افزود شاید بتوانند از روسیه در قفقاز جنوبی امتیاز هر چند ناچیز دریافت کنند. تردیدی نیست که این اقدام دولت آنکارا نسل های آینده این کشور را تحت تاثیرات منفی قرار خواهد داد. اما به نظر می رسد مقام های دولت اردوغان چشم های خود را به روی این واقعیت ها بسته اند.
در یک جمعبندی کلی ، باید گفت: تجاوز ارتش ترکیه به اراضی کشورهای همسایه و ایجاد مشکلات متعدد برای مرزنشینان دوکشور همسایه تبعات منفی زیادی برای دولت های آینده و حتی نسل های آتی این کشور ایجاد خواهد کرد. چرا که با تجاوز ترکیه به اراضی کشورهای همسایه ، دولت آنکارا نشان داده است در صورت برخورداری از قدرت نظامی برتر، نخستین اولویت خود را که شامل اشغال اراضی کشورهای همسایه است ، در دستور کار قرار خواهد داد.
برای اطلاع از آخرین خبرهای ایران و جهان اینجا کلیک کنید
چهار شنبه 17 آذر 1400 - 19:52:12