به گزارش پایگاه شبکه الکوثر ، تخت روانچی افزود: بحث تضمین یا نظارت بر خلع سلاح هسته ای در قطعنامه های مختلف پیگیری می شود ولی تا زمانی که ۵ کشور هسته ای اراده سیاسی لازم برای این امر نداشته باشند، نیل به خلع سلاح هسته ای بعید خواهد بود.
پیش از این، ۲۸ اکتبر (۶ آبان ماه) قطعنامه دو سالانه پیشنهادی جمهوری اسلامی ایران با عنوان "پیگیری اجرای تعهدات توافق شده در کنفرانسهای بازنگری دولتهای عضو ان پی تی در سالهای ۱۹۹۵، ۲۰۰۰ و ۲۰۱۰ با حمایت اکثریت اعضای سازمان ملل در کمیته اول مجمع عمومی، به تصویب رسید.
قرار است این قطعنامه حدود یک ماه دیگر درصحن مجمع عمومی سازمان ملل ارائه شود و در آنجا به تصویب نهایی برسد. در بند (۱) ماده (۱۱) منشور سازمان ملل متحد آمده است، «مجمع عمومی می تواند اصول کلی همکاری برای حفظ صلح و امنیت بین المللی ازجمله اصول حاکم بر خلع سلاح و تنظیم تسلیحات را مورد رسیدگی قرار دهد و ممکن است در مورد اصول مذکور به اعضا یا به شورای امنیت یا به هر دو توصیه هایی بنماید.»
موضوع خلع سلاح و منع گسترش سلاح های هسته ای از مسائل مهم جهانی است که جمهوری اسلامی ایران نیز با با هدف صلح و امنیت و در پی عاری شدن جهان از سلاح های کشتار جمعی به ویژه در غرب آسیا، اهمیت فراوانی برای آن قائل است و نقشی فعال برای پیگیری و اجرایی شدن آن دارد. به عنوان مثال، پیشنهاد اولیه گرامیداشت روز بینالمللی انهدام کامل سلاحهای هستهای از سوی جمهوری اسلامی ایران مطرح و با حمایت گروه عدم تعهد و تصویب مجمع عمومی سازمان ملل در دستورکار سالانه مجمع قرار گرفت و هر سال برگزار میشود.
بر همین اساس،ایران در قطعنامه پیشنهادی به مجمع عمومی سازمان ملل از کشورهای عضو پیمان منع گسترش سلاح های هسته ای (ان پی تی) خواسته است، به اقدام های لازم جهت اجرای تعهداتشان مبنی بر انهدام کامل زرادخانه تسلیحات اتمی خود بر اساس اصول شفافیت، برگشتناپذیری و نظارت بینالمللی سرعت ببخشند.
در حال حاضر ۱۸۵ کشور از جمله آمریکا، بریتانیا، چین، فرانسه و روسیه که مجهز به سلاح هستهای هستند عضو ان پی تی می باشند؛ رژیم صهیونیستی و کشورهای هند و پاکستان عضو این پیمان نیستند و کره شمالی نیز از این پیمان خارج شده است.
از زمان اجرایی شدن پیمان منع گسترش سلاح های هسته ای در سال ۱۹۷۰، قدرتهای اتمی با بی توجهی به دو رکن «خلع سلاح» و «انتقال فناوری صلح آمیز هسته ای»، هم زرادخانه های اتمی خود را حفظ کرده اند و هم با اعمال فشار به سایر کشورها، چالش های جدی برای این پیمان به وجود آورده اند؛ در واقع این کشورها با وجود درخواست و معاهدات بین المللی و متعهد شدن به خلع سلاح هسته ای طبق ماده ۶ ان.پی.تی، به بهانه های سیاسی از پذیرش خلع سلاح هسته ای زمان بندی شده، سرباز زده و مدعی اند در حال حاضر شرایط برای انهدام کامل تسلیحات هسته ای فراهم نیست.
این در حالی است که عرصه جهانی نیز شاهد تنش های فزاینده بین قدرت های بین المللی به ویژه تقابل آمریکا با روسیه و چین است .اکنون آمریکا رقابت تسلیحاتی گسترده ای را در عرصه تسلیحات فراصوت ، فضایی و سایبری با دیگر رقبا آغاز کرده است و در عین حال روند گسترش زرادخانه خود را تشدید کرده که این امر منجر به افزایش بی ثباتی و نا امنی در جهان شده است .
بدیهی است، جمهوری اسلامی ایران به دلیل پیامدهای چنین رقابت هایی که موجب به خطر افتادن هر چه بیشتر صلح و امنیت جهانی می شود، خواهان تسریع در روند خلع سلاح و اجرایی شدن تعهدات دارندگان تسلیحات اتمی در چارچوب ان پی تی است. در همین راستا، نماینده دائم ایران در نشست امسال کمیته خلع سلاح و امنیت بین المللی سازمان ملل، با اشاره به روند مسابقه جدید تسلیحات هسته ای و روند نوسازی این سلاح ها، از آنها به عنوان روندهای هشدار دهنده یاد کرد و خواستار خاتمه دادن به اینگونه اقدامات شد.
برای اطلاع از آخرین خبرهای ایران و جهان اینجا کلیک کنید
یک شنبه 9 آبان 1400 - 18:50:36