به گزارش پایگاه شبکه الکوثر، در این نوشتار به برخی از این برنامه ها در کشور های اسلامی اشاره می شود.
عربستان
اسلام، تنها دین رسمی این کشور است. شیعیان عربستان، دوازده امامی هستند و بیشتر در استان های شرقی سکونت دارند.
مراسم عید غدیر در عربستان، معمولاً در حسینیه ها برگزار می شود؛ زیرا در آن جا شیعیان از آزادی عمل کافی برای بیان واقعه غدیر، برخوردار نیستند.این جشن ها در برخی از روستاها در دو یا سه شب برگزار می شود که شب اول، معمولاً به سخنرانی و و برگزاری جشن ها و برنامه های شاد، اختصاص دارد. در شب دوم نیز شاعران معروف، به شعر خوانی در مورد حضرت علی علیه السلام و واقعه غدیر می پردازند. در این شب ها با شیرینی و برخی از غذاها، مانند برنج و گوشت، از مردم پذیرایی می شود. در شهر قطیف عربستان، شیعیان از آزادی عمل بیشری برخوردارند و برخی برنامه های جشن عید غدیر را در خیابان ها و مکان های عمومی برگزار می کنند.
بحرین
بحرین، کشوری جزیره ای در خلیج فارس است که حدود 70درصد جمعیت آن را شیعیان تشکیل می دهند. در کشور بحرین، معمولاً مراسم عید غدیر، تنها یک روز است. در شب عید غدیر، مردم در مساجد و حسینه ها جمع می شوند و به جشن و شادی می پردازند و شیرینی تقسیم می کنند و عالمان و روحانیان نیز در مورد واقعه غدیر، برای مردم صحبت می کنند. در روز عید مردم لباس های نو پوشیده، به دیدار خویشان و نزدیکان می روند. زیارت اهل قبور، یکی دیگر از برنامه های شیعیان بحرینی در روز عید غدیر است. کودکان نیز در صبح عید، به در خانه ها می روند و مردم به آنها عیدی می دهند. در برخی نقاط نیز که تعداد شیعیان بیشتر است، اقدام به برگزاری نمایشگاه هایی با موضوع غدیر می شود.
پاکستان
دین رسمی پاکستان، اسلام است. این کشور 180 میلیونی، ششمین کشور پر جمعیت دنیاست و شیعیان، بیست درصد آن را تشکیل می دهند. در پاکستان، سه عید بزرگ فطر، قربان و غدیر، از اهمیت خاصی برخوردارند. شیعیان در این کشور، چند روز قبل از عید غدیر، برای برگزاری هر چه با شکوه تر مراسم عید آماده می شوند و با تهیه خبرنامه، مردم را در جریان برگزاری این جشن می گذارند. مراسم عید نیز معمولاً در حسینیه ها و مساجد معروف برگزار می شود و شاعران و مداحان به شعر خوانی و مدیحه سرایی می پردازند و برخی عالمان و روحانیون نیز درباره عید غدیر و فضایل حضرت علی علیه السلام صحبت می کنند.
عراق
جمعیت عراق، بیش از ۳۱ میلیون نفر است که 65 درصد آن را شیعیان تشکیل می دهند. در کشور عراق به مناسبت عید غدیر، جشن های مختلفی برگزار می شود. مردم عراق، این عید را عید تاج گذاری حضرت امیرالمؤمنین علیه السلام می دانند و به همین مناسبت، در حرم حضرت علی علیه السلام در شهر نجف، جشن های باشکوهی برگزار می شود. مردم در این روز، شهر را آذین بندی می کنند و به توزیع شربت و شیرینی در سطح شهر می پردازند؛ اما اصلی ترین برنامه این روز، زیارت حضرت امیر علیه السلام است که مردم از شهرها و نقاط مختلف عراق به زیارت آن حضرت می روند و در مراسمی که در حرم برگزار می شود، شرکت می کنند. در این مجلس، عالمان و خطیبان به ذکر فضایل و کرامات حضرت علی علیه السلام می پردازند. در سال های اخیر در شهرهای مذهبی، مانند نجف و کربلا، روز عید غدیر، تعطیل رسمی اعلام شده است.
هندوستان
هندوستان، کشوری است که شیعیان زیادی را در خود جای داده است. شیعیان در روز عید غدیر، در مناطق مختلفی مانند دهلی و بمبئی، اقدام به برگزاری مراسم جشن می کنند.
آنها در شب عید غدیر در مساجد و حسینیه ها جمع می شوند و اقدام به شعرخوانی و قصیده سرایی می کنند و در برخی مناطق نیز از مقامات دولتی و روزنامه نگاران و پیروان دیگر مذاهب، مانند هندو ها و جین ها دعوت می شود که در این مراسم صحبت کنند. در روز عید غدیر، آنها معمولاً در خیابان ها راه پیمایی می کنند و فریادهای حیدری سر می دهند و اقدام به توزیع شربت و شیرینی در میان مردم می کنند.
ترکیه
ترکیه حدود ۷۶ میلیون نفر جمعیت دارد، که حدود ۷۵ تا ۸۵ درصد مسلمانان آن سنی و ۱۵ تا ۲۵ درصد هم علوی هستند. برگزاری مراسم عید غدیر در ترکیه، به این صورت است که مردم در شب عید غدیر در مساجد جمع می شوند. در این شب، عالمان در مورد عید غدیر و فضایل آن، صحبت می کنند و در برخی مناطق نیز مردم از یک مسجد به مسجد دیگر می روند و به طور مشترک، اقدام به برگزاری مراسم می کنند. یکی دیگر از برنامه های ویژه عید غدیر در ترکیه، قربانی گوسفند و توزیع گوشت آن میان مردم می باشد. مراسم اصلی این روز در شهرهای استانبول و ایغدیر برگزار می شود. این مراسم بازتاب رسانه ای گسترده ای ندارد و تنها از برخی رسانه های خصوصی مربوط به علویان، پخش می شود.
افغانستان
دین رسمی این کشور، اسلام است و شیعیان 25 تا 30 درصد جمیعیت این کشور را تشکیل می دهند. هر ساله طی آیین های ویژه ای، در مناطق مختلف افغانستان، به ویژه در کابل پایتخت و شهر مزارشریف - که آرامگاهی منسوب به حضرت علی علیه السلام در آن جا قرار دارد – عید غدیر، جشن گرفته می شود.
مردم این دیار با برگزاری مجالس سخنرانی، نعت خوانی، مداحی و تواشیح، این عید را گرامی می دارند. مردم کابل در این روز به زیارتگاه سخی که منسوب به حضرت حضرت علی علیه السلام است، می روند و این روز را گرامی می دارند.
بستن پیمان برادری و اخوت، یکی از آداب پسندیده مردم افغانستان است. آنان در این روز، پیوند برادری دینی و ایمانی با یکدیگر می بندند. مردم افغانستان از عید قربان تا عید غدیر را جشن می گیرند و به دید و بازدید می روند. این روز نزد سادات افغانستان، از شکوه خاصی برخوردار است و مردم کوچه و محل، به دیدار همسایگان سید خود می روند و ولایت جدشان، امام علی علیه السلام را به آنها تبریک گفته، از آنها عیدی می گیرند و آن را به عنوان تبرک، نزد خویش نگه می دارند.
یکی دیگر از برنامه های این روز، منقبت خوانی است. حاضران در این مراسم، گرداگرد مسجد و یا محل برگزاری مراسم می نشینند و یک میدان ایجاد می کنند و بعد باتجربه ترین فرد، عصایی چوبی را که در میانه میدان گذاشته شده، برمی دارد بعد از بوسه بر آن، به این سو و آن سو حرکت می کند و در این هنگام، منقبت خوان با آواز رسا، اشعاری در وصف امام علی علیه السلام می سراید و در پایان هر مصراع، آن شخص یک بار عصا را به زمین می کوبد. هنگام منقبت خوانی، حاضرین محفل، با صلوات و تکبیر، منقبت خوان را تشویق می کنند.
جمهوری آذربایجان
75 درصد جمعیت آذربایجان را شیعیان تشکیل می دهند. جشن عید غدیر به طور رسمی، از سال 1990 در آذربایجان برگزار می گردد. شیعیان در این کشور در روز عید در یکی از سالن های بزرگ شهر، اجتماع می کنند و در آن جا به برگزاری جشن و سرور می پردازند و اقدام به توزیع شربت و شیرینی می کنند و در برخی مناطق نیز واقعه غدیر به صورت نمایش، بازسازی می شود.
منبع: خبرگزاری حوزه
برای اطلاع از آخرین خبرهای ایران و جهان اینجا کلیک کنید
از صفحه ندای نور الکوثر فارسی هم دیدن کنید
سه شنبه 5 مرداد 1400 - 11:37:15