شورای آتلانتیک بررسی کرد:
به گزارش پایگاه شبکه الکوثر، اندیشکده آمریکایی «شورای آتلانتیک» در مقاله ای تحلیلی به چهار نکته اساسی در ایجاد روابط حسنه بین تهران و ریاض می پردازد و در ابتدا می نویسد: آنچنان به مخاصمه سیاسی و اختلافات منطقه ای بین ایران و عربستان دامن زده شده تا آنجا که مساله منافع مشترک این دو قدرت منطقه ای که به سود دوطرف و حتی به سود منطقه و منافع فرامنطقه ای است ، به حاشیه رانده شده است.
جنگ سرد ایران و عربستان
نویسنده این تحلیل می نویسد: درگیری های لفظی بین ایران و عربستان این گونه می نماید که این دو کشور دشمنان دیرینه یکدیگر بوده و دو هماورد ژئوپلتیک درمنطقه هستند، اما تاریخ گواه چیزی دیگر است. بطور مثال در دهه ۸۰ میلادی و درجریان جنگ رژیم صدام علیه ایران، تاریخ نشان داد زمانی که ایران و عربستان به روابط دو جانبه ژئوپلتیک و منافع مشترک اقتصادی میرسند، قادرند تا اختلافات و مناقشات خود را کنار بگذارند.
شورای آتلانتیک درادامه این تحلیل می نویسد: بسیاری از تحلیلگران از وجود یک نوع جنگ سرد میان ایران و عربستان حکایت می کنند که ریشه در اختلافات دینی و مذهبی داشته و اینکه هردو در رقابتی برای رهبری جهان اسلام هستند، درحالی که اختلافات مذهبی در قیاس با اختلافات سیاسی، اقتصادی و رقابت نفوذ منطقه ای، از اهمیت کم رنگ تری برخوردار است.
نویسنده این تحلیل در بخش دیگری می نویسد: اما برعکس واقعه و برخلاف دیگر نظرها، در حقیقت تهران و ریاض دارای منافع مشترک پرشماری هستند.
1- ثبات بهای نفت
اندیشکده شورای آتلانتیک درمورد نخستین بخش از منافع مشترک تهران – ریاض می نویسد: هردو این کشورها به دنبال ثبات بهای نفت هستند، چراکه عایدی آن برای بازار و اقتصاد هردو کشور از اهمیت بالایی برخوردار است.
این تحلیل در ادامه می نویسد: کنترل بهای نفت باعث پایداری درآمد حاصله برای هردو کشور خواهد بود و اینکه بتوانند هرچه بهتر آینده اقتصادی خود را پیش بینی و برنامه ریزی کنند.
2-ثبات منطقه ای
این اندیشکده آمریکایی درادامه با اشاره به حمله آمریکا به عراق در سال ۲۰۰۱ میلادی که منجر به بروز تنش های طولانی و ناآرامی های فراوانی در منطقه خاورمیانه و بی ثباتی در بهای نفت شد، نوشت: دومین حوزه منافع مشترک ایران و عربستان ثبات منطقه ای است، هرچه منطقه با ثبات تر باشد باعث کاهش قابل توجه کاهش تنش های و مناقشات نظامی می گردد.
3-مناقشه اسرائیل و فلسطین
نویسنده این تحلیل نوشت: سومین حوزه منافع مشترک تهران و ریاض درمورد مساله مربوط به اسرائیل (رژیم صهیونیستی) و فلسطین است.
وی می نویسد: پرسش مهم دراین مورد این است که آیا روابط اسرائیل – عربستان فواید بیشتری برای عربستان و منطقه خاورمیانه دارد و یا روابط عربستان با ایران که منجر به کاسته شدن از تنش ها ، توسعه چشم انداز اقتصادی و کاستن از نفوذ قدرت های خارجی دراین منطقه را دارد.
4-همبستگی با اتحادیه اروپا
اندیکشده شورای آتلانتیک درادامه نوشت: چهارمین موردی که تهران و ریاض در آن منافع مشترک دارند، همبستگی و نزدیکی روابط با کشورهای اتحادیه اروپاست، چراکه نزدیکی با اتحادیه اروپا برای این دو به نظر کم دردسرتر از کشورهایی همچون آمریکا، روسیه و چین است؛ عادی سازی روابط بین ایران وعربستان نزدیکی روابط این دو کشور با اتحادیه اروپا را هرچه بیشتر تسریع می بخشد.
همگرایی تهران – ریاض تاثیرات مثبت فرامنطقه ای دارد
این اندیشکده آمریکایی در پایان این تحلیل نوشت: امنیت منطقه به ایران و عربستان وابسته است، چنانچه تهران و ریاض بر منافع مشترک یکدیگر متمرکز شوند آنگاه دیگر همسایگان نیز به سرعت دنبال رو این مسیر خواهند شد.
شورای آتلانتیک نوشت: بهبود روابط میان تهران و ریاض نه تنها به نفع منطقه خاورمیانه است بلکه به سود شمال و شرق آفریقا نیز خواهد بود چراکه آنگاه کشورهای مسلمان را بر کاستن از فقر، کاهش بی ثباتی و ناآرامی و نرمش در برابر دیگر مذاهب و بهبود اصلاحات دموکراتیک متمرکز خواهد ساخت.
نقش دولت بایدن
تحلیلگر این مقاله نوشت: دولت آتی بایدن با ورود به کاخ سفید می تواند نقش بسزایی در تسریع و ترغیب همگرایی ایران و عربستان داشته باشد تا آنکه به اختلافات دامن زده و تلاش های بی اثری برای ایجاد یک ائتلاف منطقه ای علیه ایران داشته باشد.
برای اطلاع از آخرین خبرهای ایران و جهان اینجا کلیک کنید
از صفحه ندای نور الکوثر فارسی هم دیدن کنید
سه شنبه 4 آذر 1399 - 16:56:37