بازخوانی علل وقوع انقلاب 21 سپتامبر یمن

چهار شنبه 2 مهر 1399 - 10:18:8
بازخوانی علل وقوع انقلاب 21 سپتامبر یمن

تهران - الکوثر : عبدالملک الحوثی، رهبر انصارالله یمن در سخنانی به مناسبت ششمین سالگرد انقلاب 21 سپتامبر گفت، انقلاب 21 سپتامبر آغازی برای خروج از گذشته تاریک و گامی در جهت ساخت آینده‌ای بر اساس ارزش‌ها و اصول مردم یمن بود.

به گزارش پایگاه شبکه الکوثر ، مردم یمن با برگزاری تظاهرات علیه دیکتاتوری 33 ساله علی عبدالله صالح قیام کردند. با وجود دخالت همه‌جانبه برخی کشورهای عربی و آمریکا، نهایتاً قیام مردم یمن نتیجه داد و عبدالله صالح برکنار شد. به قدرت رسیدن عبد ربه منصورهادی اگرچه مطلوب مردم یمن نبود، اما از آنجایی که به برکناری عبدالله صالح منجر شد یک پیروزی بزرگ بود. منصور هادی فوریه 2012 به قدرت رسید و سپتامبر 2014 یعنی کمتر از سه سال بعد موقعیت خود را از دست داد. پرسش مهم این است که چرا یمنی ها طی کمتر از سه سال شاهد دو انقلاب بودند؟

به نظر می رسد مهمترین دلیل، تداوم نوع حکومت کردن عبدالله صالح در دوران منصور هادی بود. منصور هادی 18 سال معاون عبدالله صالح بود و از سوی دیگر با حمایت آمریکا و عربستان و در یک فرآیند انتخابات نمایشی و تک نامزدی به قدرت رسید. بنابراین، منصورهادی در عمل توان مستقل عمل کردن نداشته و حتی به مراتب بیشتر از عبدالله صالح به مجری سیاست های آمریکا و عربستان در یمن تبدیل شد. در واقع، در دوران منصورهادی، یمن به حیات خلوت عربستان سعودی و ابزاری در خدمت آل سعود تبدیل شده بود. 

این در حالی است که مهمترین هدف مردم یمن از برکناری عبدالله صالح، رسیدن به استقلال بود، موضوعی که انقلاب 21 سپتامبر آنرا با وجود هزینه های سنگین ناشی از جنگ ائتلاف سعودی محقق کرد. «سید عبدالملک الحوثی» رهبر انصارالله یمن در سخنانی به مناسبت ششمین سالگرد انقلاب 21 سپتامبر این کشور گفت بزرگترین هدف از انقلاب، آزادی و استقلال یمن بود. به گفته رهبر انصارالله، نظام سیاسی سابق درکی از ظرفیت‌ها و توانایی‌های مردم یمن نداشته و باور داشت که مردم این کشور نمی‌توانند در مقابل دخالت‌های آمریکا بایستند و از استقلال و آزادی خود دفاع کنند.

وابسته بودن و استقلال نداشتن یمن به حدی حایز اهمیت بود که عربستان سعودی با حمایت مستقیم آمریکا تنها 6 ماه پس از انقلاب 21 سپتامبر به یمن حمله کرد، جنگی که 66 ماه از آن می گذرد.

دلیل دیگر در خصوص چرایی وقوع انقلاب 21 سپتامبر، نبود اراده نزد دولت موقت منصورهادی برای برگزاری انتخابات و تشکیل دولت دائمی بود. عبد ربه منصورهادی فوریه 2012 به عنوان رئیس جمهور موقت و دو ساله یمن قدرت را در اختیار گرفته بود. در حالی که وی فوریه 2012 با انتخابات ریاست جمهوری یمن را در اختیار گرفته بود، فوریه 2014 کنگره مردمی یمن برای مدت یک سال ریاست جمهوری منصورهادی را تمدید کرد، اقدامی که خلاف قانون بود.

از سوی دیگر حتی در دوران تمدید شده یک ساله نیز هیچ نشانه ای مبنی بر تمایل دولت منصورهادی برای برگزاری انتخابات و تشکیل دولت دائمی دیده نمی شد. بر همین اساس، تابستان 2014 تظاهرات مردمی علیه دولت موقت منصورهادی شکل گرفت که به توافق 21 سپتامبر دولت موقت با انصارالله و سهیم شدن انصارالله یمن در قدرت منجر شد. 

دلیل سوم این بود که دولت موقت منصورهادی به حدی سرگرم منافع سیاسی و فرقه ای شد که توجهی به معیشت مردم یمن نداشت. از زمانی که منصورهادی قدرت را در یمن در اختیار گرفته، بر مشکلات اقتصادی مردم یمن افزوده شد. این موضوع نیز به عاملی برای شروع تظاهرات در یمن با هدف کنار گذاشتن منصورهادی از قدرت تبدیل شد. 


برای اطلاع از آخرین خبرهای ایران و جهان اینجا کلیک کنید


چهار شنبه 2 مهر 1399 - 5:55:3