تهران- الکوثر: یک غواص روسی با تحمل دمای زیر صفر اعماق دریا توانسته تصاویر خیره کننده از «بیگانههای زیر آب» در عمق ۵۰۰ فوتی (بیش از ۱۵۲ متر) دریای سفید را ثبت کند. الکساندر سمنوف، یک زیست شناس دریایی روسی اهل مسکو است که تنها ۴۰ دقیقه را در عمق ۲۰۰ فوتی (حدود ۶۱ متر) زیر آبهای منجمد گذراند، اما به کمک جادوی تکنولوژی مدرن توانست از آبزیان عمق دریا عکس بگیرد.
یکی از این تصاویر مربوط به یک عروس دریایی یال شیری است با بدنی آبی رنگ و بازوچههای صورتی به شکل اسپاگتی که حدود ۴۹ فوت (حدود ۱۵ متر) طول دارد. همچنین میتوان به یک کرم طلایی رنگ از گونه ragworm و یک نرم تن کوچک بسیار حیرت انگیز اشاره کرد. سمنوف میگوید: «این مخلوقات برای میلیونها سال در این فضای باز و وسیع شناور بوده اند. در طی این مدت تکامل گونههای حیات کاملاً عجیب و غریبی خلق کرده است. من بسیار خوش شانس هستم که با چشمهای خودم چنین دنیایی را میبینم».
این گستره آبی در جنوب دریای بارنتس قرر داشته که در ساحل شمال غربی روسیه قرار دارد دارای سطحی به مساحت ۳۴،۷۰۰ مایل است که عمق آن از ۱۹۷ تا ۱،۱۱۵ فوت (۶۰ تا ۳۴۰ متر) متفاوت است. دریای سفید یکی از چهار دریایی است که بر اساس رنگهای اصلی و به زبان انگلیسی نامگذاری شده است- دیگر دریاها عبارتند از دریای سیاه، دریای سرخ و دریای زرد. مرکز تحقیقاتی سمنوف در ساحل کارلیان واقعی بوده و توسط گروهی از زیست شناسان روسی دانشگاه دولتی مسکو در سال ۱۹۳۸ میلادی تاسیس شد.
این مرکز تحقیقاتی ارتباط چندانی به دنیای خارج نداشته و هیچ سیستم ارتباطی یا جاده قابل دسترس به روستای مجاوز پویاکندا که در فاصله ۱۰ مایلی این مرکز قرار دارد موجود نیست. تنها راه دسترسی به این مرکز از طریق قایق در فصل تابستان و اسنوموبیل در فصل زمستان است.
سمنوف میگوید: «دریای سفید ۴ تا ۶ ماه از سال از یخ پوشیده شده است. بزرگترین چالش جریان جزر و مد است، حتی اگر به یک صخره بسیار بزرگ نیز بچسبید، حدود یک ساعت غواصی نیز میتواند شما را به دور دستها ببرد. در کمتر از سی دقیقه ممکن است یک مایل از منطقهای که از آنجا به درون آب پریده اید فاصله بگیرید. وقتی که به زیر یخ شیرجه میزنید به یاد داشتن این نکته بسیار مهم است، زیرا حتی با داشتن طناب ایمنی نیز ممکن است در مقابل جریان آب کشیده شوید- جریان آب بسیار قوی است».
با این وجود، این زیست شناس روسی چنین خطری را به جان میخرد تا تفاوت بین این گونههای زیستی که از بستگانشان در آبهای گرم دور افتاده اند را مستند کند. در عمق آب زیر یخهای منطقه گونههای جانوری بسیار منحصربفردی مانند عروس دریایی یال شیری وجود دارد که بزرگترین گونه عروس دریایی در جهان است. بازوچهها یا شاخکهای این گونه دریایی میتوانند تا ۱۲۰ فوت (۳۶٫۵ متر) رشد کنند که شبیه موهای افشان و بلند انسانی است که زیر بدن زنگ شکلش قرار گرفته است.
دهان این گونه نیز در قسمت زیر بدن او قرار گرفته و شاخکهایی که به هشت دسته تقسیم شده و هر کدام تا ۱۵۰ شاخک را شامل میشود آن را احاطه کرده اند. این شاخکها حاوی نوعی سم است که عروس دریایی برای کشتن قربانی خود در اعماق دریا به محض تماس برقرار کردن با آن استفاده میکند.
عروس دریایی یال شیری همچنین دارای توانایی تولید نورطبیعی در دل تاریکی عمق دریا است. سمنوف همچنین تصاویری از یک نوع پلانکتون نادر از دسته zooplankton با نام علمی حلزون صورتی هایپریا گرفته که برای اولین بار در سال ۱۶۷۵ میلادی کشف شد و همچنین هیدروزوآیی که نام خود را از واژه یونانی باستان به معنای آب گرفته است.
منبع: جوان
از صفحه ندای نور الکوثر فارسی هم دیدن کنید
برای اطلاع از آخرین خبرهای ایران و جهان اینجا کلیک کنید
سه شنبه 20 خرداد 1399 - 11:13:51