کارشناسان آلمانی:

رؤیاپردازی بن سلمان در چشم‌انداز 2030 رنگ می‌بازد

جمعه 19 اردیبهشت 1399 - 13:2:21
رؤیاپردازی بن سلمان در چشم‌انداز 2030 رنگ می‌بازد

تهران- الکوثر: کارشناسان و تحلیلگران آلمانی بر این باورند که طرح بن سلمان در «چشم‌انداز 2030» رؤیاپردازی بوده و عواملی مانند شیوع ویروس کرونا، کاهش شدید قیمت نفت، کسری بودجه ریاض و جنگ تحمیلی علیه یمن، این رؤیا را نقش بر آب کرده است.

به گزارش پایگاه شبکه الکوثر، شماری از کارشناسان آلمانی می‌گویند «محمد بن سلمان» ولی‌عهد سعودی در پی تثبیت قدرت خود در عربستان و تحقق «چشم‌انداز 2030» بود، ولی شیوع ویروس کرونا، کاهش تاریخی قیمت نفت و جنگ ریاض علیه ملت یمن، مانع وی شده است.

پایگاه خبری «دویچه وله» آلمان در گزارشی نوشت بن سلمان رؤیای آن را داشت که عربستان در خاورمیانه، مرکز تکنولوژی‌های پیشرفته شود و از رهگذر چشم‌انداز 2030 در پی تحقق این رؤیا بود، ولی این شاهزاده جوان پس از چهار سال، خود را صرفا در برابر یک رؤیا می‌بیند.

به گزارش این پایگاه خبری، وضعیت در عربستان 180 درجه تغییر کرده است؛ به جای اینکه ریاض آن گونه که بن‌سلمان وعده داده بود، بتواند به یک اقتصاد دیجیتال دست یابد، خود را در برابر کسری بودجه بی‌سابقه‌ای می‌بیند که معلول کاهش شدید قیمت نفت، شیوع کرونا، مشکلات داخلی و تصاحب بر سر قدرت در خاندان پادشاهی آل سعود است.

دویچه وله به نقل از کارشناسان آلمانی گزارش داد، وضعیت مالی بسیار سخت ریاض، نقض هدفمند حقوق بشر در این کشور و خفقان در داخل خانواده پادشاهی باعث شده است که «چشم اندازه 2030 بن سلمان، به سرابی در بیابان بدل شود».
براساس این گزارش، «نئوم»؛ شهر رؤیاپردازانه بن سلمان، به تنهایی 500 میلیارد دلار هزینه خواهد داشت که بخشی از این مبلغ، از طریق پذیره‌نویسی اولیه شرکت نفتی آرامکو به دست خواهد آمد، ولی بحران کنونی در عربستان، این طرح را دور از دسترس قرار داده است.

بنا بر این گزارش، بودجه سعودی برای حفظ توازن خود باید بر اساس قیمت 85 دلار در هر بشکه نفت بسته شود. کما اینکه این کشور، به خاطر کرونا، مجبور شد حج و عمره را که یکی از منابع مهم در بودجه خود بود، به حال تعلیق درآورد. این وضعیت باعث شد که ریاض اعلام کند که به استقراض 58 میلیارد دلاری نیاز دارد و انتظار می‌رود که کسری بودجه این کشور در سال جاری به 112 میلیارد دلار برسد.

در کنار وضعیت بغرنج اقتصادی سعودی، باید به بازداشت شماری از شاهزادگان و تجار سعودی توسط بن سلمان اشاره کرد که کارشناسان آلمانی بر این باورند، هدف بن سلمان از این اقدامات، «از بین بردن هر گونه مقاومتی بر سر راه رؤیای وی برای جانشینی پدرش است، ولی این اقدامات، ولی‌عهد را در درون خاندان پادشاهی منزوی کرده است».

دویچه وله در ادامه گزارش می‌نویسد، در حالی که کرونا و افزایش کسری بودجه، عربستان سعودی را با بحرانهای زیادی مواجه کرده، این کشور با بحرانهایی مانند جنگ نفتی، جنگ علیه ملت یمن، درگیری دائم با جمهوری اسلامی ایران، سرکوب سیاسی داخلی و نبرد بی‌سابقه بر سر قدرت روبروست.

بر اساس چشم‌انداز 2030، ریاض در حال حاضر باید در مسیر «اصلاحات بزرگی» قرار داشت که بن سلمان سال 2016 وعده آن را داده بود، ولی صندوق بین‌المللی پول بر این باور است که اقتصاد سعودی در سال جاری 2.3% کوچک خواهد شد.

در پایان گزارش آمده است، شاهزاده جوان سعودی، سیاست دشمنی علیه ایران و قطر را در پیش گرفته است، ولی جنگ علیه یمن، بیش از هر چیز دیگری، وجهه ریاض را مخدوش کرده است. بن سلمان مدتهاست که می‌داند نمی‌تواند از طریق نظامی در جنگ یمن پیروز شود و قطعا مداخله وی در این کشور شکست خورده است، ولی عقب‌نشینی ریاض از این کشور نیز برای بن سلمان آسان نیست؛ زیرا آبروی عربستان از بین خواهد رفت. 


برای اطلاع از آخرین خبرهای ایران و جهان اینجا کلیک کنید

از صفحه ندای نور الکوثر فارسی هم دیدن کنید


جمعه 19 اردیبهشت 1399 - 12:59:19