عربستان سعودی ؛ سرگردان در یمن

پنج شنبه 28 فروردین 1399 - 17:41:29
عربستان سعودی ؛ سرگردان در یمن

تهران - الکوثر : تحولات یمن بیانگر این است که آل سعود دچار سردرگمی در قبال این تحولات شده است.

به گزارش پایگاه شبکه الکوثر ، نشانه های متعددی در خصوص سردرگمی آل سعود در یمن وجود دارد. این سردرگمی از یک سو در قبال دولت نجات ملی متشکل از انصارالله و متحدانش، از سوی دیگر در قبال تحولات درون ائتلافی در جنوب یمن و از همه مهمتر در قبال رویکرد تهاجمی در قبال یمن دیده می شود. 
شواهد گویای این است که عربستان سعودی به این جمع بندی رسید که قدرت تهاجمی و تدافعی ارتش و کمیته های مردمی یمن به حدی افزایش یافته که توان وارد کردن ضربه های سنگین به عربستان را دارند. 
وارد شدن ضربه های مکرر نظامی به عربستان نظیر آنچه که تابستان 2019 علیه بقیق و خریص انجام شد و توقف 50 درصدی تولید نفت عربستان را در پی داشت حیثیت نظامی و سیاسی ریاض را زیر سوال می برد. 
بنابراین آل سعود از یک سو به دنبال خروج از باتلاق یمن است و با آتش بس پیشنهادی دبیرکل سازمان ملل متحد موافقت می کند و از سوی دیگر خروج بدون دستاورد را برای خود یک شکست می داند و همزمان با ادعای پذیرش آتش بس همچنان به حملات علیه یمن ادامه می دهد.
در همین راستا، "محمد عبدالسلام"، رئیس تیم مذاکره‌ کننده دولت نجات ملی یمن مستقر در صنعا، پایتخت، در توییتی نوشت: آتش‌ بس یکجانبه نه‌ تنها اصلاً اتفاق نیفتاده است بلکه متجاوزان بر شدت حملات هوایی و یورش‌ های خود افزوده‌ اند.
تحولات درون ائتلافی نیز به گونه ای است که سردرگمی آل سعود را به تصویر می کشد. اختلاف ها میان ریاض و ابوظبی در جنوب یمن از تابستان 2019 و در پی اعلام امارات مبنی بر خروج نظامیانش آغاز شد. عربستان تلاش کرد با توافق نوامبر 2019 ریاض به نوعی این اختلاف ها را مدیریت کند و کاهش دهد، اما نه تنها اثری از کاهش اختلاف دیده نمی شود بلکه بار دیگر اختلاف ها شدت نیز پیدا کرده و شورای انتقالی جنوب وابسته به امارات در حال افزایش قدرت خود در جنوب است.
در همین راستا، منابع یمنی روز گذشته از پیوستن نیروهای یک تیپ کامل وابسته به دولت مستعفی منصور هادی به شبه نظامیان شورای انتقالی جنوب در جزیره سقطری خبر دادند.
این تحرکات بیش از همه گویای قدرت گیری جدایی طلبان در جنوب یمن و همچنین افزایش نزاع عربستان با امارات است. "اسعد بشاره"، نویسنده و تحلیلگر سیاسی در این خصوص گفت در جنوب یمن تناقضات سعودی-اماراتی و تلاش برای ترسیم نفوذ دیده می‌ شود و از نتایج آن چیزی است که در المهره و سقطری رخ داده است.
در رویکرد تهاجمی عربستان علیه یمن نیز نشانه ای از انسجام دیده نمی شود.
جنگ علیه یمن یکی از دلایل مهم کسری بودجه عربستان و افزایش 130 درصدی هزینه های نظامی آن از 2015 تا 2019 است. آل سعود به این برداشت رسیده است که برای جلوگیری از تداوم روند صعودی کسری بودجه، باید به هزینه های نظامی و جنگ طلبانه خود سامان دهد، اما از یک سو جاه طلبی محمد بن سلمان، ولیعهد و از سوی دیگر عدم موفقیت در دستیابی به هیچ یک از اهداف، سبب شد که ریاض بین پایان یا ادامه جنگ دچار سردرگمی شدیدی باشد. 
نکته پایانی اینکه، هر اندازه که آل سعود گرفتار سردرگمی در جنگ علیه یمن است، ارتش و کمیته های مردمی یمن در توقیت قدرت تدافعی و بازدارندگی خود مصم و یکپارچه هستند. 


برای اطلاع از آخرین خبرهای ایران و جهان اینجا کلیک کنید


پنج شنبه 28 فروردین 1399 - 17:19:11