به گزارش پایگاه شبکه الکوثر ، سومین ماه از پنجمین سال جنگ ائتلاف سعودی علیه یمن رو به پایان است و هیچ اثر و نشانه ای دال بر پایان این جنگ دیده نمی شود. مذاکرات استکهلم که دسامبر 2018 با نظارت سازمان ملل انجام شده بود نیز عملاً با با شکست مواجه شده است زیرا نیروهای سعودی و اماراتی به آتش بس در الحدیده پایبند نبوده و هر روز به این بندر یمنی حمله می کنند. در واقع، آنچه سبب اذعان سازمان ملل به شکست راهکار سیاسی برای بحران یمن منجر شد، کارشکنی آشکار و مداوم عربستان سعودی و امارات است، اگرچه مارتین گریفیتس در ادامه رویکرد جانبدارانه سازمان ملل حاضر نشد در نشست روز گذشته شورای امنیت به این کارشکنی اشاره کند.
نکته دیگر این است که مارتین گریفیتس در سخنان شب گذشته خود در شورای امنیت حمله به فرودگاه «ابها» را محکوم کرد، اما وی به این موضوع اشاره نکرد که مطابق گزارش سازمان ملل متحد، بحران کنونی یمن یکی از وخیم ترین بحران های انسانی جهان است. این در حالی است که «مارک لوکوک» ، معاون دبیرکل سازمان ملل در امور بشردوستانه روز گذشته هشدار داد که یمن در بدترین فاجعه انسانی تاریخ به سر می برد و بیش از نیمی از مردم یمن به کمک های بشردوستانه نیاز دارند. صندوق کودکان ملل متحد (یونیسف) نیز اخیراً در گزارشی پیرامون جنگ یمن اعلام کرد که هر دو ساعت یک مادر و 6 نوزاد یمنی جان خود را از دست می دهند.
سخنان مارتین گریفیتس در نشست شب گذشته شورای امنیت (شامل ناامیدی از راهکار سیاسی برای حل بحران یمن و محکوم کردن حمله به فرودگاه ابها) حاکی از دو موضوع مهم است.
نخست اینکه ، عربستان و متحدینش طی روزهای اخیر شاهد رویکرد تهاجمی انصارالله و ارتش یمن و تغییر موازنه جنگ بودند. دکتر «هشام جابر»، کارشناس نظامی، عنوان می کند که: «جنگ از داخل یمن به داخل خاک عربستان کشیده شد. روزی تاسیسات نفتی توسط پهپادها در عمق عربستان و روزی نیز مراکز نظامی و فرودگاه ها هدف قرار می گیرد. این تحولات ثابت می کند که گردانندگان سعودی جنگ علیه یمن، هیچ سواد نظامی ندارند و کورکورانه در حال ادامه این جنگ بی نتیجه هستند.» در چنین شرایطی ، عربستان و حامیان غربی آن بار دیگر به بهره گیری ابزاری از سازمان ملل متحد روی آورده اند. در واقع، هر گاه شرایط میدانی جنگ مطابق با میل و منافع عربستان و متحدینش پیش نرفت، از سازمان ملل برای اعمال فشار بر دولت نجات ملی یمن بهره گرفته اند و اکنون نیز این سناریو بار دیگر تکرار شد.
دوم اینکه، آنچه که سبب بن بست در دستیابی به راهکار سیاسی برای حل بحران یمن شد، نادیده گرفتن واقعیت های سیاسی کنونی در یمن است. عربستان سعودی، امارات، آمریکا و سازمان ملل متحد همچنان شرایط کنونی یمن را با سال 2015 مقایسه کرده و خواستار اجرای قطعنامه 2216 هستند، در حالی که اکنون دولت نجات ملی یمن سازمان یافته ترین و منسجم ترین بازیگر سیاسی در این کشور است که ساختار واقعی دولت را دارد. این در حالی است که حتی دولت مستعفی منصورهادی نیز با اختلاف های داخلی شدیدی مواجه است و حتی ساختار واقعی یک دولت را ندارد.
برای اطلاع از آخرین خبرهای ایران و جهان اینجا کلیک کنید
چهار شنبه 29 خرداد 1398 - 9:25:34