به گزارش پایگاه شبکه الکوثر ، پایگاه اینترنتی رای الیوم در سرمقاله خود نوشت: «توییتی» که به زبان های عربی و انگلیسی در حساب کاربری سفارت آمریکا در ریاض و کنسولگری های آن در جده و الظهران منتشر شد، خشم محافل توییت نویسان سعودی را برانگیخت ، زیرا آن را اقدامی تحریک آمیز علیه عربستان و دعوت به تظاهرات و گسترش هرج و مرج برشمردند. به گفته این توییت نویسان، این کار به منزله مداخله آشکار در امور داخلی عربستان سعودی است که باید آن را متوقف کرد.
توییتی که برخی خبرگزاری ها و پایگاه های اینترنتی «موثق» سعودی منتشر کردند و همچنین واکنش ها به آن در توییتر، به تصاویر «ویدیویی» درباره این تظاهرات مسالمت آمیز اشاره داشت؛ مبنی بر این که «تحقیقات اخیر نشان می دهد تاثیر اعتراضات مسالمت آمیز بدون خشونت، دو برابر اعتراضات خشونت آمیز است و از شهروندان سعودی خواست این تصاویر ویدیویی را بازنشر دهند.»
زمان انتشار این پیام توییتری، آن هم در شرایطی که روابط سعودی و آمریکا تنش آمیز شده، قابل توجه است. امکان ندارد انتشار این پیام از جانب سفارت آمریکا در ریاض، اتفاقی بوده باشد؛ بلکه اقدامی حساب شده است که چه بسا بازتاب دهنده سیاست های جدید آمریکا است؛ سیاست های آمریکا به منظور تلاش برای تحریک مردم عربستان به تحرکات گسترده با هدف اعمال فشار بر مقامات حاکم بر این کشور، برای اجرای اصلاحات سیاسی و اجتماعی و آزاد کردن صدها تن از فعالان سیاسی که بدون محاکمه در زندان به سر می برند.
سفارت کانادا در ریاض ماه اوت گذشته، پیام توییتری کریستیا فریلند وزیر خارجه کانادا را منتشر کرد. وزیر خارجه کانادا از تخلفات مقامات سعودی در زمینه حقوق بشر به شدت انتقاد کرد و آزادی «فوری» زنان و مردان فعال حقوق بشر را که در زندان های عربستان سعودی به سرمی برند، خواستار شد. همین موضوع خشم دولت عربستان را به دنبال داشت و مانع از بازگشت سفیر کانادا به ریاض شد و سفیر خود در اتاوا پایتخت کانادا را فراخواند و همه تعاملات تجاری با کانادا را متوقف کرد و از دانشجویان سعودی خواست فورا به عربستان بازگردند و اعلام کرد این دانشجویان به دانشگاه های دیگری فرستاده خواهند شد.
واکنش خشم آلود بی سابقه مقامات سعودی در برابر کانادا، دو علت اصلی داشت:
نخست این که وزیر خارجه کانادا در این پیام توییتری که به زبان عربی ترجمه شد، «آزادی فوری» فعالان بازداشت شده را خواستار شد و بیش از 12 هزار دنبال کننده پیام های حساب سفارت در شبکه های اجتماعی این پیام را دنبال کردند.
دوم این که مقامات سعودی با پاسخ شدید و اقدامات فوری تنبیهی خود برای قطع روابط تجاری و اقتصادی با کانادا، خواستند پیام واضح و روشنی به «دیگر کشورها» ارسال کنند و آنها را از تکرار این کار کانادا برحذر بدارند؛ کاری که مداخله در امور داخلی عربستان تلقی می شود و به منزله خط قرمز محسوب می شود و با واکنشی سخت مواجه خواهد شد.
به نظر می رسد سفارت آمریکا در ریاض این پیام دولت سعودی را نگرفت و به هشدارهای آن توجه نکرد و تصمیم گرفت اقدامی فراتر از سفارت کانادا انجام دهد و با انتشار پیامی توییتری، از شهروندان سعودی بخواهد به منظور مطالبه اصلاحات سیاسی و اجتماعی، اعتراض به گرانی و بالا بودن نرخ بیکاری به خصوص در میان جوانان، در شهرهای عربستان تظاهرات «مسالمت آمیز» برپا کنند.
سلمان بن عبدالعزیز پادشاه سعودی به خوبی از این خواسته ها که رنج های محافل سعودی را بازتاب می دهد، آگاه است. به همین علت، دو روز قبل، همزمان با اعلام بودجه سالیانه عربستان سعودی که در تاریخ عربستان بیشترین میزان را ثبت کرد و فراتر از یک تریلیون ریال سعودی بود، پادشاه عربستان تصمیم گرفت پرداخت «کمک هزینه» به کارمندان دولت را به علت گرانی برای دومین سال متوالی افزایش دهد که در ماه حدود هزار ریال برآورد می شود؛ اما به گفته برخی کارشناسان غربی، این میزان به رغم اهمیتی که دارد، از حد لازم برای مقابله با گرانی بسیار کمتر است.
هنوز نمی دانیم چه عللی موجب شد سفارت آمریکا در ریاض که مهم ترین سفارت آن در خاورمیانه و چه بسا، در سرتاسر جهان است، در چنین شرایطی، پروتکل و عرف دیپلماتیک را زیر پا گذارد و این پیام توییتری را منتشر کند. آیا پس از مصوبه مجلس سنا که ولیعهد سعودی را مسئول ترور جمال خاشجقی روزنامه نگار سعودی دانست و در راستای توقف همه اشکال همکاری با مقامات سعودی در جنگ یمن، از جمله فروش تسلیحات و مهمات رای داد، دولت آمریکا تصمیم گرفته است برای اجرای «برخی تغییرات» در ساختار حکومتی، اعمال فشارها بر دولت سعودی و شاهزاده محمد بن سلمان ولیعهد سعودی را افزایش دهد؟
یا این کارها برای تحریک سعودیها به سازشکاری علنی با رژیم اشغالگر اسرائیل انجام می شود؟ یا این پیام توییتری در واکنش به اعتراضات رسمی و تند سعودیها به مصوبه های مجلس سنا منتشر شده است؟
اکنون این سوال درباره ماهیت واکنش احتمالی مقامات سعودی به این «پیام توییتری» خطرناک و بی سابقه از جانب سفارت آمریکا در ریاض مطرح می شود؛ اقدامی که بیشتر توییت نویسان سعودی آن را تحریک به «برپایی تظاهرات» و گسترش هرج و مرج دانستند؛ آن هم در کشوری که این گونه تظاهرات را به عنوان جرمی برمی شمرد که ممکن است مجازات آن تا حد اعدام برسد. آیا واکنش به آمریکا، به همان میزان واکنش به پیام توییتری سفارت کانادا تند خواهد بود؟
پاسخ به این سوال برای ما دشوار است، زیرا اولا آمریکا، کانادا نیست. در ثانی ممکن است اقدامات تنش آمیز رسمی سعودی با اقدامات آمریکا با گستردگی و تاثیر بیشتر مواجه شود. همچنین، در صورت تقابل (با آمریکا)، عربستان سعودی بیشترین زیان سیاسی، اقتصادی و نظامی را متحمل خواهد شد، زیرا با یک رئیس جمهور بی پروای آمریکایی و دولتی پنهان در آمریکا مواجه خواهد شد که اکنون به حکومت سعودی علاقه زیادی ندارد.
درنگ کردن و منتظر ماندن، خردمندی است اما موضوعی که می توان تقریبا با اطمینان در خصوص آن سخن گفت این است که پیام توییتری سفارت آمریکا به منزله مداخله عملی در امور داخلی کشور دوست و متحد آمریکاست و قطعا بر محافل مقامات حاکم بر سعودی بازتاب خواهد داشت و چه بسا، نشان دهنده مرحله تنش در روابط راهبردی بین دو کشور متحد باشد؛ به ویژه اگر در چارچوب راهبرد تنش آفرینی جدید و عمدی آمریکا باشد.
برای اطلاع از آخرین خبرهای ایران و جهان اینجا کلیک کنید
جمعه 30 آذر 1397 - 17:43:20