تهران- الکوثر: امید غیاثوند ،کارشناس رسانه در یادداشتی می نویسد : جدیدترین دور مذاکرات صلح یمن پس از چندین دور نشست نافرجام طی حدود چهار سال حمله ائتلاف سعودی، از هفته گذشته و پس از عزیمت هیات مذاکره کننده جنبش انصار الله و دولت مستعفی یمن به سوئد با میانجیگری 'مارتین گریفیتس' نماینده ویژه سازمان ملل محتد در امور یمن در کاخ ژوهانسبورگ در شهر 'ریمبو' حوالی استکهلم رقم خورد.
گرچه این دور مذاکرات بدون رو در رویی مستقیم طرفین از روز گذشته (جمعه) آغاز شد اما به تایید منابع خبری موضوع فرودگاه صنعا و بندر 'الحدیده'، ایجاد اعتمادسازی، لغو محاصره یمن، پرداخت حقوق کارمندان یمنی و ارسال کمکها به یمن از محورهای اصلی مذاکرات عنوان شده است.
پیش از آغاز مذاکرات، گریفیتس نماینده ویژه سازمان ملل محتد در امور یمن و 'مارگوت والستروم' وزیر خارجه سوئد در نشست مشترک خبری به بر تحقق گفت وگوهای یمنی - یمنی و تحقق صلح در این کشور تاکید کردند.
وزیر خارجه سوئد در این نشست خبری گفت، امیدهای بسیاری برای تحقق گفت وگوهای یمنی - یمنی در سوئد وجود دارد و عملکرد این مذاکرات باید با توجه به وضعیت وخیم یمن و برای کاهش وضعیت غم انگیز مردم این کشور باشد.
نماینده ویژه سازمان ملل متحد در امور یمن نیز ضمن ابراز امیدواری مبنی بر اینکه مذاکرات دستاوردی برای مردم یمن داشته باشد، تصریح کرد: هیأت مذاکراه کننده انصار الله و دولت مستعفی یمن برای رسیدن به صلح و پایان درگیریها، باید تصمیمات سختی بگیرند.
وی همچنین افزود: امیدواریم که دو طرف چه به شکل مستقیم یا از طریق سازمان ملل متحد، زمینه تعامل با یکدیگر را داشته باشند و هدف این مذاکرات ایجاد هماهنگی بین طرف ها از طریق همه امکانات و ابزارها است.
نماینده ویژه سازمان ملل متحد در امور یمن تصریح کرد، پیشنهادی درباره بازگشایی فرودگاه صنعا داریم که در مذاکرات به بحث خواهیم گذاشت اما مساله بازگشایی این فرودگاه به لحاظ فنی نیز باید بررسی شود.
گریفیتس ادامه داد: سازمان ملل آماده است در اداره بندر الحدیده در صورت پذیرش آن از سوی دو طرف نقش ایفا کند و این سازمان بدنبال حفظ شریان حیاتی مردم یمن است.
نماینده ویژه سازمان ملل متحد در امور یمن همچنین از امضای توافق تبادل اسیران بین دولت مستعفی و دولت صنعا خبر داد و افزود: این امر بار دیگر به جمع شدن اعضای خانوادههای یمنی در کنار یکدیگر کمک میکند.
گریفیتس از این دور از مذاکرات به عنوان موتور محرکه روند سیاسی و حرکت یمن به سمت صلح یاد کرد و گفت، مشکلات یمن بدون گوش کردن به حرفهای طرف مقابل حل نخواهند شد.
اما علیرغم آب شدن یخ یک مذاکرات در سوئد میان طرف های درگیر در جنگ یمن، ائتلاف سعودی نه تنها از حملات خود نکاسته بلکه شدت مضاعفی بدان بخشیده است.
سخنگوی نیروهای مسلح یمن روز گذشته و همزمان با شروع مذاکرات اعلام کرد، حملات ائتلاف سعودی و مزدوران آنها به مناطق مختلف یمن با شدت ادامه دارد.
به گفته سرتیپ 'یحیی سریع'، جنگنده های ائتلاف سعودی 19 نوبت مناطق مختلف یمن را هدف قرار دادند و مزدوران آنها نیز همزمان حملات موشکی و توپخانه ای شدیدی به مناطق مسکونی داشتند.
وی افزود: جنگنده های متجاوزان همچنین روز جمعه در 13 نوبت مناطق 'رازح'، 'باقم' و 'الملاحیط' استان صعده و چهار نوبت مناطق هم مرز با نجران را هدف قرار دادند.
سریع ادامه داد: مزدوران عربستان به حملات موشکی و توپخانه ای خود در بخش های 'الدریهمی' و 'التحیتا' و برخی از محله های مسکونی شهر الحدیده شدت دادند و خسارت هایی را به منازل و اموال شهروندان وارد کردند.
همچنین جنگنده های ائتلاف سعودی شب گذشته در چارچوب تشدید حملات به یمن، با بمباران قایق های صیادان یمنی در سواحل الحدیده، چهار صیاد یمنی را کشتند.
جنگنده های ائتلاف سعودی در سه نوبت منطقه 'الجبانه' واقع در شهرستان 'الحادی' در استان الحدیده و در دو نوبت نیز خیابان «تسعین» را در بندر الحدیده بمباران کردند.
در همین حال، تشدید حملات ائتلاف سعودی با واکنش مقامات جنبش انصار الله مواجه شد و این اقدامات را در راستای تضعیف مذاکرات صلح دانستند و خواستار فشار به متجاوزان برای توقف حملات شدند.
'محمد البخیتی' عضو مذاکره کننده انصار الله یمن با بیان اینکه روند کنونی مذاکرات صلح سازمان ملل متحد، هرگز راه حل پایدار و فراگیر برای بحران یمن به ارمغان نخواهد آورد، افزود: تصمیم برای توقف جنگ توسط کشورهای خارجی و در خارج کشور گرفته می شود، زیرا جنگ همچنان تأمین کننده منافع اقتصادی آمریکا و انگلیس است.
وی در گفت وگو با با خبرگزاری آناتولی تصریح کرد: یمنی ها، به عنوان بزرگ ترین بازنده ادامه جنگ، امیدوار به برقراری صلح هستند، اما (می بینیم) که عامل فشار مردمی برای توقف آتش بس در مذاکرات صلح سازمان ملل متحد، فعال نیست.
'محمد عبدالسلام' رئیس هیأت مذاکره کننده انصار الله نیز با اشاره افزایش شدت حملات ائتلاف سعودی گفت: این موضوع را روز پنجشنبه با فرستاده ویژه سازمان ملل متحد مطرح کردیم که تشدید حملات متجاوزان، حکایت از آن دارد که مذاکرات شکست خواهد خورد.
در همین پیوند، رئیس کمیته عالی انقلاب یمن در توئیتی به طرح سووالاتی درمورد عدم توقف حمله ائتلاف سعودی پرداخت.
'محمد علی الحوثی' در این توئیت تصریح کرد: چرا تخریب یمن و اقدامات ائتلاف سعودی در نقض قوانین بشر دوستانه و بین المللی متوقف نشده و این ائتلاف وحشیانه ترین جنایات را علیه یمنی ها مرتکب می شود؟ چرا محاصره یمن برای پایان دادن به قحطی ساخت دست ائتلاف متجاوزان متوقف نمی شود؟
در کنار این واکنش ها به استمرار حملات ائتلاف سعودی، وزیر امور خارجه آلمان در حاشیه بیست و پنجمین نشست شورای سازمان امنیت و همکاری اروپا در ایتالیا نسبت به وقوع فاجعه انسانی در یمن در نتیجه شکست مذاکرات صلح این کشور هشدار داد.
'هایکو ماس' گفت: باید به تمامی گروه های شرکت کننده در مذاکرات سوئد برای توقف جنگ یمن فشار آورد.
وی که کشور متبوعش فروش سلاح به عربستان را به خاطر جنگ علیه یمن به تعلیق در آورده است، افزود: در غیر اینصورت بسیاری از مردم تلف خواهند شد و به هر صورت ممکن باید مانع از وقوع این حادثه شد.
همچنین دبیرکل سازمان ملل متحد در بیانیه ای ضمن استقبال از برگزاری مذاکرات صلح یمن، از طرفین خواست ضمن داشتن انعطاف، با خوشبینی مذاکرات را پیش ببرند.
در این بیانیه که «استفان دوجاریک» سخنگوی سازمان ملل متحد به نقل از گوترش منتشر کرد، تصریح شده است: دبیرکل سازمان ملل از برگزاری گفت وگوهای صلح یمن در سوئد استقبال می کند و از تمامی طرف ها می خواهد که برای پیشرفت در این مذاکرات با گریفیتس نماینده ویژه سازمان ملل در امور یمن گفت وگوهای لازم را داشته باشند و در جهت انعطاف و با دیدی خوشبینانه به پیش بروند و بدون هیچ پیش شرطی با هم مذاکره کنند.
در این بیانیه تصریح شده است: دبیرکل سازمان ملل متحد از تمامی طرف های ذینفع می خواهد که به کاهش تنش در مورد بندر الحدیده ادامه دهند و تدابیر دیگری را برای کاهش بحران انسانی و اقتصادی در یمن در نظر بگیرند.
گوترش در این بیانیه، مذاکره بین یمنی ها را تنها راه برای پایان دادن به درگیری و بحران انسانی موجود در یمن عنوان کرده است.
به هر روی، مذاکرات صلح یمن که با حمایت جامعه جهانی در سوئد جریان دارد در صورت حصول یک توافق معتبر و مرضی الطرفین برای جنبش انصار الله و دولت مستعفی یمن، می تواند از رنج و آلام مردمی بکاهد که طی بیش از یکهزار روز جنگ گرفتار بزرگترین بحران بشری طی سال های اخیر در جهان هستند.
اکنون با نشستن جنبش انصار الله و دولت مستعفی یمن در میز مذاکرات، 'امید' به برقراری صلح رنگ واقعی تری به خود گرفته و اکنون نوبت عربستان سردمدار ائتلاف ضد یمینی است که باید تصمیم بگیرد که آیا قادر است از چشم های نگران دوخته شده به سوئد، 'بیم' استمرار جنگی را که جز ویرانی برای یمن و کشتار هزاران کودک و غیرنظامی یمنی چیزی در بر نداشته، بکاهد.
شنبه 17 آذر 1397 - 14:41:24