تهران- الکوثر: عبدالباری عطوان سردبیر روزنامه رایالیوم در مطلبی درباره تنشهای اخیر در غزه با این مقدمه نوشت: هنگامی که اتاق عملیات مشترک گروههای مقاومت در غزه تصمیم میگیرد به جنایتهای رژیم اشغالگر که شهید نور برکه را ترور کردند، واکنش نشان دهد، اجرای عملی این تصمیم به صورت شلیک ۲۰۰ موشک به شهرکنشینان غلاف اطراف غزه، زخمی شدن ۱۰ شهرکنشین، به صدا درآمدن آژیرها برای نخستین بار پس چند ماه آرامش و در نهایت صدور دستورات رسمی برای باز شدن پناهگاهها، بود.
شاخههای مقاومت بدون تردید و یکپارچه واکنش نشان میدهند. دولت اسرائیل است که آتشبس را نقض کرده و نیروهای ویژه خود را در عملیاتی نمایشی و ناکام به داخل غزه اعزام کرده و نتایج کار خود را بر اساس آن میچینند. مقاومت امروز با مقاومت دیروز متفاوت است و قدرتمندتر و قویتر شده و گنبدهای آهنی که اسرائیل میلیاردها دلار برای آن هزینه کرده، امروز در مقابل موشکهای فوق پیشرفته مقاومت تقریبا عاجز ماندهاند.
با وجود حالتی از ابهام در عملیات نظامی اسرائیل در نوار غزه که شب دوشنبه رخ داد و منجر به کشته شدن یکی از افسران نیروهای ویژه اسرائیل شد و هفت تن از نیروهای حماس شهید نیز شدند اما به نظر میرسد توانایی نظامی مقاومت فلسطین اخیرا توسعه یافته، مسئلهای که دلیل مخالفت رهبران اسرائیل برای حمله گسترده به نوار غزه و تهدیدهای مکرر در این باره را کاملا روشن میکند.
بنیامین نتانیاهو، نخست وزیر اسرائیل این حقیقت را یعنی ترس از نتایج حمله به نوار غزه که بهای سنگین جانی و مالی به همراه خواهد داشت، به خوبی میداند. وقتی که در نشست خبری در پاریس گفت: برای یک جنگ گسترده آمادهایم اما تلاش میکنم در صورت عدم ضرورت از آن اجتناب کنم.
توسعه تواناییهای نظامی مقاومت در نوار غزه را میتوان در دو بخش اصلی بررسی کرد. نخست اینکه یگان ویژهای اسرائیلی که یکشنبه به شرق شهر خان یونس در نوار غزه نفوذ کرد در برابر نیروهای فلسطین که موفق به رصد آن شدند، راهی جز فرار نداشت و تیراندازیهای میان آن دو منجر به کشته شدن یک نظامی اسرائیلی و زخمی شدن یک تن دیگر شد. اگر مداخله نظامی هوایی اسرائیل و بمباران فشرده جنگندهها و پهبادها و استفاده از بالگرد برای خروج اعضای این یگان نبود، خسارتهای بشری بیشتری برای صهیونیستها به بار میآمد.
دوم اینکه شلیک ۲۰۰ موشک توسط گردانهای قسام که شهرکهای اسرائیلی در غلاف اطراف غزه را به عنوان یک واکنش انتقامگیرانه مورد هدف قرار داد، گنبدهای آهنین اسرائیل تنها توانستند ۶۰ مورد از آنها را رهگیری کنند. مسئلهای که نگرانی رهبری سیاسی و نظامی اسرائیل را به همراه داشته است.
اهداف حقیقی عملیات نفوذ یگان ویژه اسرائیل به داخل غزه همچنان مبهم است و قطعا ترور شهید نورالدین محمد برکه یکی از رهبران شاخه میدانی قسام هدف آن نبود. مسئلهای که برخی احتمالات را مطرح میکند. اول اینکه احتمالا هدف اصلی از این عملیات تلاش برای ربودن شخصیت بزرگی در جنبش حماس بوده است. برخی احتمال میدهند یحیی سنوار، رهبر جنبش حماس در نوار غزه هدف این عملیات بوده تا از او به عنوان اهرم فشار علیه حماس برای مشارکت در مذاکرات تبادل اسرا استفاده کنند.
یکی دیگر از دلایل این اقدام میتواند تلاش برای جمعآوری اطلاعات از اسرای اسرائیلی در نزد حماس یا جمعآوری اطلاعات از آن دو باشد و احتمال سوم از بین بردن تفاهمهایی است که اخیرا حماس با طرف اسرائیلی و با میانجیگری مصر و قطر برای دستیابی به توافق آتشبس به دست آورده است. نظریهای وجود دارد در این باره که میان جناح موافق و مخالف این توافق در داخل دولت اسرائیل اختلافات جدی وجود دارد. مسئله مهم این است که عملکرد فلسطین در مقابله با این عملیات بسیار قوی بوده و ناکام گذاشتن ماموریت اخیر، اسرائیل و رهبری آن را به وحشت انداخته است که این عوامل در قطع سفر نتانیاهو به پاریس و بازگشت فوری به تلآویو و برگزاری نشست فوقالعاده با کابینه امنیتی بازتاب داشته است.
مقاومت در نوار غزه برای هزارمین بار بر سر قول خود ماند و برای مقابله با هر گونه حمله متجاوزانه اسرائیل آماده بود و تواناییهای نظامی و دفاعی خود را این بار هم نشان داد. موشکهای مقاومت یک واکنش قوی از سوی بارزترین محورهای مقاومت فلسطین به هجمه عادیسازی روابط کشورهای عربی با رژیم اشغالگر و یادآوری این امر است که مقاومت همچنان زنده و قوی است و میتواند همه معادلات را تغییر دهد.
معامله قرن نمیتواند عملی شود و نیروهای مقاومت در فلسطین با تطمیع "صلح پولی" فریب نخورده و حتما مقاومت خواهند کرد و انسانهای شریف در مقابل این پیشروی ننگین به سوی عادیسازی روابط با میایستند.
سه شنبه 22 آبان 1397 - 13:42:5