عطوان: سفر محرمانه نتانیاهو به اردن با طرح جدید سازش و جنگ قریب الوقوع در جنوب سوریه ارتباط دارد

پنج شنبه 31 خرداد 1397 - 17:46:34
عطوان: سفر محرمانه نتانیاهو به اردن با طرح جدید سازش و جنگ قریب الوقوع در جنوب سوریه ارتباط دارد

تهران- الکوثر: روزنامه اینترنتی رأی الیوم، همزمانی سفر مخفیانه نخست وزیر رژیم صهیونیستی به اردن با سفر جارد کوشنر و گرینبلات را به امان با طرح جدید سازش موسوم به معامله قرن بر سر آرمان فلسطین و جنگ قریب الوقوع احتمالی در جنوب سوریه مرتبط دانست.

به گزارش پایگاه شبکه الکوثر،  روزنامه اینترنتی رأی الیوم که از لندن به روز می شود در یادداشتی به قلم عبدالباری عطوان نوشت : بسیاری از تحلیلگران سفر روز گذشته بنیامین نتانیاهو نخست وزیر اسرائیل به امان که محرمانه و سریع انجام شد و دیدار او با ملک عبدالله دوم پادشاه اردن که چند ساعت قبل از سفر اعلام نشده دیگری صورت گرفت که جارد کوشنر داماد رئیس جمهور آمریکا و جیسون گرینبلات فرستاده آن کشور در خاورمیانه، به پایتخت اردن داشتند با معامله قرن مرتبط می دانند.
آنان ایده ها و پیشنهادهایی داشتند که احتمالا ساختار اصلی معامله قرن را تشکیل خواهد داد. یک موضوع دیگر هست که اهمیت آن کمتر از سفر ناگهانی نتانیاهو به امان نیست، آن هم درباره منطقه ملتهب جنوب سوریه و چگونگی هماهنگی بین دو طرف اردنی و اسرائیلی در قبال تحولات راهبردی، نظامی، انسانی و اقتصادی آن و پیامدهایش برای دو کشور و کل منطقه است.
بیشتر شاخص ها و نشانه ها حاکی از وقوع جنگ گریزناپذیر در جنوب سوریه است آن هم با توجه به شکست تلاش های منطقه ای و بین المللی برای رسیدن به راه حل مسالمت آمیز که به حفظ آرامش کنونی در منطقه منجر شود، همان اتفاقی که در سایر مناطق سوریه از جمله غوطه شرقی افتاد. می توان این شاخص ها را در این موارد خلاصه کرد:
نخست: افزایش حملات نیروی هوایی سوریه به مواضع گروه های مسلح مخالف در دو استان قنیطره و درعا به ویژه در منطقه کوهستانی و صعب العبور اللجاة واقع در حومه شرقی درعا و حومه غربی سویداء که به علت صعب العبور بودنشان از مهمترین پایگاه های طبیعی اتاق های عملیات نظامی به شمار می آیند که بعضا با اسرائیل مرتبط هستند.
دوم: سرنگونی هواپیمای شناسایی و بدون سرنشین اسرائیل در شمال سوریه که احتمالا در حال جاسوسی و جمع آوری اطلاعات از مواضع نظامی نیروهای سوری و ایرانی در چندین نقطه بود. اسرائیل نگران آن است که سوری ها، ایرانی ها و روس ها به اطلاعات محرمانه موجود در حافظه الکترونیکی آن دست یابند.
سوم: اقدام ارتش سوریه برای بسیج نیروهای زرهی به شکلی بی سابقه و مقدمه چینی برای حمله، پس از تهدید فرمانده ارتش سوریه مبنی بر این که عناصر مسلح باید یا به صورت مسالمت آمیز و یا از طریق جنگ از این منطقه خارج شوند و بازپس گرفتن مرزهای جنوبی با اردن گزینه ای است که به هیچ قیمتی ممکن نمی توان از آن عقب نشینی کرد.
چهارم: حمله هوایی اسرائیل که یکی از مواضع بسیج مردمی و متحدانش در جنبش النجباء، گردانهای حزب الله عراق و عصائب اهل الحق راهدف قرار داد که یک پایگاه نظامی داخل خاک سوریه بود . در اثر این حمله 52 نفر به شهادت رسیدند که اغلب از اعضای بسیج مردمی بودند.

فرماندهان نظامی و مقامات سیاسی اسرائیل در حال حاضر ترسیده اند که دلیل آن افزایش حضور گروه های حامی سوریه و ایران در عمق خاک سوریه و نزدیکی مرزهای فلسطین اشغالی در جنوب لبنان و جنوب غرب سوریه و برخورداری این گروه ها از تجارب جنگی بی سابقه است که از درگیری های دو جبهه آن را کسب کرده است؛ جبهه نخست در جنگ علیه داعش در خاک عراق و جبهه دوم در مقابله با گروههای مسلح سوری در خاک سوریه به ویژه حلب و حمص و غوطه شرقی. از بارزترین این گروه ها جبهه النصره،‌ جیش الاسلام، فیلق الرحمن و احرارالشام هستند هرچند نام گروه های مذکور لیستی بلند بالا را تشکیل می دهد.
ترس اسرائیلی ها ناشی از اصرار تل آویو برای عدم تکرار الگوی حزب الله در سوریه و به ویژه مناطق هم مرز با جولان اشغالی است. این ترس به صورت واضح در حملات پیاپی اسرائیل به پایگاه های هوایی مشاوران نظامی ایرانی و یاران عراقی، پاکستانی و افغانستانی آنان در کنار حزب الله و امتداد اخیر آن تا شرق فرات و مناطق داخل سوریه پیداست. همچنین می توان این نکته را در حمله تل آویو به مواضع بسیج مردمی که بیشترین تطابق را با الگوی حزب الله لبنان دارد دریافت.
وی درادامه نوشته است : مشخص نیست نتانیاهو در سفر محرمانه و ناگهانی خود به امان، با پادشاه اردن چه مسائلی را بررسی کرده است اما آنچه می دانیم این است که مقامات اردن در سایه افزایش همدلی مردم اردن با سوری ها و تنفر از آمریکا و مخالفت با معامله قرن ، در موقعیت دشواری قرار دارند؛ معامله ای که داماد رئیس جمهور آمریکا و گرینبلات، وابسته او،‌ به امان بردند و از نظر خیلی ها پذیرفتن آن به معنای از بین بردن آرمان فلسطین است.
بروز جنگ در جبهه جنوبی سوریه ممکن است به دخالت های اسرائیل و حتی آمریکا منجر شود و سیلی از پناهندگان سوری را به سمت کشوری با بدهی چهل میلیارد دلاری سرازیر کند که تظاهرات مردمش به ظاهر اقتصادی اما در باطن سیاسی، تازه فروکش کرده و چون
آتشی زیر خاکستر زنده است.
با وجود گذشت هفت سال،‌سوریه هنوز معادله دشوار منطقه به شمار می رود. این بار باید منتظر تحولات جنوب آن باشیم که با غافلگیری های تازه برای اسرائیلی ها و متحدانشان همراه خواهد بود.


برای اطلاع از آخرین خبرهای ایران و جهان اینجا کلیک کنید

برای عضویت در کانال سروش الکوثرفارسی کلیک کنید


پنج شنبه 31 خرداد 1397 - 14:43:38