تهران- الکوثر: «سلمان بن عبدالعزیز» پادشاه عربستان سعودی از «صباح الأحمد الصباح» امیر کویت و «محمد بن زاید» ولیعهد ابوظبی دعوت کرده بود که یکشنبه شب در «نشست مکه» حضور یابند تا به اتفاق، برای حل بحران اردن و توقف اعتراضات مردمی، راهکاری بیابند.
«عبدالله دوم» شاه اردن نیز به این نشست دعوت شد و به اتفاق ولیعهد خود به مکه رفت و علاوه بر عمرهگزاردن، در این نشست شرکت کرد.
شبکه الجزیره در گزارشی به بررسی این نشست پرداخت و نوشت که در طول یک هفته از اعتراضات مردمی اردن تنها امیر کویت فرستاده خود را به اردن اعزام کرد و «محمد بن سلمان» ولیعهد عربستان، «محمد بن زاید» ولیعهد ابوظبی و «عبدالفتاح السیسی» رئیسجمهور مصر نیز تلفنی با شاه اردن گفتوگو کردند.
غافلگیری اردنیها از نشست مکه
منابع اردنی میگویند که از دعوت ملک سلمان برای نشست مکه غافلگیر شدهاند زیرا پیش از تماس ملک سلمان هیچ گونه نشانهای در خصوص به وجود آمدن گشایشی در بحران حمایت مالی عربستان و امارات از اردن به چشم نمیخورد در حالیکه یکی از دلایل مستقیم بحران اردن قطع همین حمایتهای مالی بود و عبدالله دوم نیز بارها تأکید کرده بود که بحران اقتصادی این کشور به دلیل مواضع آن در خصوص پروندههای منطقهای است.
رسانههای اردن درباره برگزاری نشست مکه و ازسرگیری حمایتهای مالی کشورهای حاشیه خلیجفارس از اردن ابراز خوشبینی کردند و در همین فضای خوشبینی صندوق بینالمللی پول نیز با انتشار گزارشی اجرای اصلاحات در اردن را ستود و تأکید کرد که اجرای برنامههای اصلاحاتی اردن نیازمند توقف فشار بر دو طبقه فقیر و متوسط است.
اردن بهای حمایتهای مالی عربستان و امارات را هرگز نمیپردازد
منابع اردنی میگویند که با وجود اینکه دعوت ملک سلمان برای برگزاری نشست مکه در زمان مناسبی اتفاق افتاد اما اردن هرگز حاضر نخواهد شد بهای ازسرگیری این حمایتها که همان کوتاه آمدن از مواضع خود در برخی پروندههای ذیل است، بپردازد:
معامله قرن : اردن با اعمال فشارها از سوی بن سلمان برای ورود به معامله قرن در خصوص مسئله فلسطین به خصوص قدس مخالف است و تا کنون پادشاه اردن بارها بر مخالفت با هر گونه کوتاه آمدن در خصوص قدس و حقوق فلسطینیان تأکید کرده و این مسئله را بخشی از امنیت ملی اردن میداند.
بحران قطر: با وجود اینکه اردن سطح روابط خود با قطر را تحت فشارهای کشورهای محاصرهکننده قطر کاهش داده است اما بار دیگر روابط اقتصادی دو کشور ازسر گرفته شد و انتظار میرود که این موضوع بر روابط دیپلماتیک دو طرف نیز تأثیر بگذارد.
به گفته منابع اردنی اعمال فشار ریاض و ابوظبی بر امان برای قطع کلی روابط با دوحه همچنان ادامه دارد.
ایران به جای اسرائیل: به دنبال قطع روابط عربستان با ایران، اردن تصمیم گرفت سفیر خود از تهران را خارج کند بدون آنکه روابط دیپلماتیک خود با ایران را قطع نماید اما اردن هنوز هم با سیاست تشدید تنش عربستان با ایران همسویی نکرده و موافق جایگزینی دشمنی با ایران به جای اسرائیل نیست.
جنگ یمن: مسئولان اردن بارها از اعمال فشار عربستان بر امان برای اعزام نظامیان خود جهت جنگ در یمن خبر داده و گفتهاند که اردن در برابر این فشارها ایستاده است.
خرسندی اردنیها از حضور کویت در نشست مکه: برخی منابع اردنی اعلام کردند که از حضور امیر کویت در نشست مکه احساس خرسندی دارند و از آنجائی که کویت بخشی از اختلافات اردن با عربستان و امارات نیست، مسئولان اردن امیدوار هستند که حضور امیر کویت باعث شود تنها به موضوع حمایت اقتصادی از اردن پرداخته شود.
برای اطلاع از آخرین خبرهای ایران و جهان اینجا کلیک کنید
دو شنبه 21 خرداد 1397 - 15:27:13