تهران- الکوثر: تظاهراتهای مردمی اردن در اعتراض به سیاستهای اقتصادی و گرانی کالاهای اساسی اگر چه طی چند روز گذشته شدت پیدا کرده است اما از چند ماه قبل این تظاهراتها کم و بیش در گوشه و کنار اردن مشاهده میشد.
حدود چهار ماه پیش بود که پس از استمرار تجمعهای شبانه مردم در میادین اصلی برخی شهرها در اعتراض به تصمیم دولت برای گرانی قیمت نان و سوخت و برخی کالاهای اساسی، تصمیم به تعدیل دولت گرفته شد اما با وجود خواستههای مردمی برای برکناری دولت «هانی الملقی»، پارلمان اردن بار دیگر به وی رأی اعتماد داد و الملقی دولت جدید خود را با اعمال تغییرات جزئی تشکیل داد و در واکنش به اعتراضات مردمی به گرانی تأکید کرد که «هرگز مصلحت کشور را فدای کسب محبوبیت مردمی نخواهد کرد». در حالیکه مردم به سیاست اقتصادی و تدبیر دولت برای مقابله با مشکلات اقتصادی اعتراض داشته و معتقدند بودند که دولت به جای چارهاندیشی و یافتن راهحلی جهت مقابله با مشکلات اقتصادی، تصمیم دارد با اعمال مالیات بر مردم و گران کردن کالاهای اساسی مشکلات را حل نماید.
افزایش بهای سوخت جرقه خشم مردمی
چهارشنبه گذشته دولت الملقی تصمیم دیگری در خصوص اعمال قانون جدید مالیات بر درآمد گرفت و پیشنویس این قانون را به پارلمان فرستاد و همین امر جرقهای بود تا آتش خشم مردم شعلهور شود. اگرچه ۷۸ نفر از نمایندگان پارلمان دیشب یادداشتی را به دولت ارسال و مخالفت خود را با این قانون اعلام کردند اما اقدام آنها نیز دیرهنگام بود و در پی تصمیم کمیته «تعیین بهای فرآوردههای نفتی» در خصوص افزایش بهای سوخت که کمتر از ۲۴ ساعت از تصمیم دولت درباره اعمال قانون جدید مالیات اعلام شد، اعتراضات مردمی را تشدید کرد و تظاهرات اعتراضآمیز مردمی سراسر کشور را فراگرفت تا حدی که دیشب خیابانهای اطراف مقر نخستوزیری مملو از جمعیت معترض بود به گونهای که دسترسی به ساختمان نخستوزیری دشوار شده بود.
بدعهدی متحدان اردن عامل تشدید بحران
متحدان سعودی و آمریکایی اردن که در سالهای اخیر به دلیل عدم همسویی اردن با سیاستهای این دو متحد قدیمی، فشارها بر دولت اردن را تشدید کردهاند.
عدم قطع روابط کامل اردن با سوریه از زمان آغاز بحران سوریه و اکتفا کردن به کاهش روابط با دمشق ، به گونهای که کاردار سفارت سوریه در اردن همچنان در این کشور حضور دارد، برای متحدان سعودی و آمریکایی کافی بود تا حمایتهای مالی خود از اردن را کاهش دهند تا جائیکه کرسی سفیر آمریکا در امان ماههاست که خالی است و کاهش حمایتهای مالی عربستان از اردن نیز در کمرنگ شدن روابط دیپلماتیک دو کشور و کاهش سفرهای متقابل مقامات دو کشور مشهود است.
عدم همسویی اردن با سیاستهای عربستان و امارات در قضیه قطع روابط با قطر نیز از دیگر عواملی بود که باعث شد عربستان حمایتهای مالی خود از اردن را کاهش دهد به خصوص اینکه اردن بر خلاف خواسته این کشورها حاضر نشد روابط دیپلماتیک خود با قطر را قطع نمایند و همانند قضیه سوریه تنها به کاهش سطح روابط دیپلماتیک اکتفا کرد و حتی اخیرا شاه اردن در اقدامی که نشاندهنده مخالفت وی با سیاستهای عربستان سعودی است، در اجلاس سازمان همکاری اسلامی در استانبول که با محوریت قدس و قضیه فلسطین برگزار شد، شرکت کرد و در کنار «تمیم بن حمد آل ثانی» امیر قطر حضور یافت.
مخالفت با معامله عربستان و آمریکا بر سر قدس از دیگر عواملی است که باعث شد این دو کشور پشت متحد دیرینه خود را خالی کنند.
عبدالله دوم اخیرا ضمن مخالفت با انتقال سفارت آمریکا به قدس تأکید کرد که این امر پیآمدهای خطرناکی برای امنیت و ثبات منطقه خواهد داشت و احساسات مسلمانان و مسیحیان را جریحهدار میکند و مسئله قدس بایستی در چارچوب راهحل نهایی و فراگیر بر اساس راهحل دو دولت حلوفصل شود به گونهای که دولت مستقل فلسطین به پایتختی قدس شرقی نیز تشکیل شود.
جالب توجه اینکه چند ماه قبل نیز عبدالله دوم در جمع شماری از دانشجویان اردنی بدون اشاره به نام کشور خاص گفت که «برخیها میخواهند ما در ازای کمکهای مالی از مواضع خود در قبال قدس چشمپوشی کنیم».
اوضاع حساس اردن
برگزاری تظاهراتهای اعتراضآمیز در اردن که در مرز عراق و سوریه واقع شده است و با تهدیدات گروههای تروریستی برای نفوذ به این کشور به خصوص پس از شکست داعش در سوریه و عراق مواجه است، میتواند این کشور را در معرض خطر جدی قرار دهد به ویژه که شهرهای مرزی اردن نیز طی چند روز گذشته شاهد برگزاری تظاهرات اعتراضآمیز و حتی درگیری بین معترضان با نیروهای ژاندارمری بود.
لذا مهار کردن این تظاهرات و آرام کردن اوضاع داخلی کشور به منظور بستن راه نفوذ تروریستها به داخل و سوء استفاده آنها از هرج و مرج داخلی به نفع خود امری ضروری به نظر میرسد.
برای اطلاع از آخرین خبرهای ایران و جهان اینجا کلیک کنید
شنبه 12 خرداد 1397 - 16:26:6