تهران- الکوثر: شعبه ابوظبی موزه لوور فرانسه یازدهم نوامبر سال جاری میلادی (۲۰۱۷) درهایش را به سوی مدعوین خواهد گشود. افتتاح این موزه ۱۰ سال پس از عقد قرارداد میان فرانسه و امارات عربی متحده انجام میشود.
برمبنای تعهدات دوطرف به ارزش تقریبی ۱/۱ میلیارد دلار، موزههای معتبر فرانسه متعهد شدهاند آثار هنری برجسته خود را به مدت ۱۰ تا ۱۵ سال به موزه لوور ابوظبی قرض بدهند. در موزه لوور ابوظبی ۶۰۰ قطعه نفیس به نمایش درمیآید. در میان این قطعات آثاری از لئوناردو داوینچی و ون گوگ نیز هستند.
باید یادآوری کرد که موزه لوور ابوظبی کپی لوور پاریس نخواهد بود، بلکه موزه جدیدی است و به رغم وجود آثار بسیار نفیس هنرمندان جهانی، بیشتر توجهاش به تاریخ تمدن کشورها و ادیان جهان خواهد بود.
در این موزه به طور مثال نقاشیها، مجسمهها، نسخ خطی، یافتههای باستان شناسی و هنرهای تزئینی بسیاری قرار دارند. محمد ابن سعید، ولیعهد امارات عربی متحده، در یک پیام توییتری موزه لوور ابوظبی را "مهد هنر و فرهنگ" خوانده است.
محمد خلیفه المبارک، رئیس اداره گردشگری و فرهنگ ابوظبی وظیفه این موزه را بیشتر در ارتباط با فرهنگ مدارا ارزیابی میکند و میگوید: «در عصر ما تایید دیدگاه مداراجویانه بسیار پراهمیت است.»
موزه لوور ابوظبی در جزیره مصنوعی سعدیات، در شرق ساحل ابوظبی ساخته شده است. معمار برجسته فرانسوی "ژان نوول" (Jean Nouvel) این موزه را در سال ۲۰۰۸ در سبک عربی- فوتوریستی طراحی کرده است. ژان نوول برنده جایزه پریتزکر است؛ جایزهای که همانند نوبل برای معماری است.
ژان نوول موزه لوور ابوظبی را جزیرهای در یک جزیره دیگر توصیف کرده. گنبد توری هندسی موزه لوور ابوظبی چون برگهای به هم پیچیده درخت خرما است. این برگها در گذشتههای دور به عنوان مصالح سقف ساختمانها مورد استفاده قرار میگرفتند.
موزه لوور ابوظبی قرار بود در سال ۲۰۱۲ افتتاح شود، اما ساخت این موزه به خاطر مشکلات مالی به تاخیر افتاد. این موزه دارای ۲۳ سالن نمایشگاه است که در زمینی به مساحت ۸۶۰۰ مترمربع ساخته شده است.
اطلاعات بیشتر
موزه لوور ابوظبی که طراحیش به عهده شرکت معماری آتلیه ژان نوول است، با هدف ایجاد فضای دلپذیر و باروحی شکل میگیرد که در آن نور و سایه و همچنین روشنایی و آرامش در فضای آرامشبخشی در هم میآمیزند. موزه با توجه به پیشینه و جغرافیای عربستان طراحی شده و هدف ارائه تصویر مبهمی از این واقعیت یا تکرار بیهوده یک اثر معماری در این مکان نبوده است. علاوه بر این، هدف غافلگیری بینندگان در مواجهه با این سازه است. این ساختمان قرار است تا سال 2015 تکمیل و افتتاح شود.
در هر نوع اقلیمی، این احتمال وجود دارد که موقعیت نامنتظرهای بروز کند. برای مثال، در سرما میتوان انتظار داشت که با تغییر درجه حرارت ناگهانی، هوا گرمتر یا در مناطق استوایی هوا سردتر شود. انسان در برابر شوکهای گرمایی- تنش ناگهانی که بر اثر تغییر ناگهانی دما ایجا میشود- و همچنین آثار هنری مقاومت سرسختی نشان میدهد. موزه لوور ابوظبی تحت تاثیر چنین ملاحظات ابتدایی قرار گرفت. رویارویی با مجمعالجزایر ساختهشده در دریا تا اندازهای نامتعارف است؛ حتی مشاهده این سازه که با سایبانی محافظت میشود و نور زیادی را به داخل ساختمان هدایت میکند، غیرعادیتر است.
به نظر نمیرسد دسترسی به این موزه با قایق مکانپذیر باشد یا بتوان پیاده از ساحل به پل شناور دست یافت. بیننده مشتاق است در این موزه از مجموعههای منحصربهفرد دیدن کند یا کتابهایی را بررسی کند که در کتابفروشهای وسوسهانگیز یافت میشود، مدت زمان بیشتری را در موزه سپری کند و از صرف چای و غذای محلی لذت ببرد. این موزه مکان آرام و در عین حال پیچیدهای است که آشکارا در کنار موزههایی که هدفشان حفظ تفاوتها و اعتبارشان است، بهطور برجستهای نمایان میشود.
پروژه بر اساس شکل سقف گنبدی یا به عبارت دیگر، یکی از نمادهای معماری عربستان شکل گرفت. اما در اینجا، طرح بهروزتری از این نماد بومی شکل گرفت که گواه تفاوت بازر آن با نمونه سنتیاش است. گنبد مسطح است و قطری به ضخامت 180 متر دارد و شکل هندسی متخلخل، درخشان و بیعیبونقصی ایجاد میکند که منافذ روی آن نور را به داخل ساختمان هدایت میکند. گنبد موزه در آفتاب ابوظبی میدرخشد و در شب، ساختمانی که زیر سقف گنبدی مزین به ستاره قرار دارد، به سرپناه امنی تبدیل میشود.
موزه لوور ابوظبی مانند گردشگاهی در ساحل و پناهگاه جسور و نامتعارفی است. در روز پناهگاهی از نور است و در شب سرپناه امنی برای آثار هنری با ارزش به شمار میرود.
جمعه 17 شهریور 1396 - 16:2:27