مردی که در حکومت صدام حوزه نجف را نجات داد+تصاویر

یک شنبه 22 مرداد 1396 - 11:0:48
مردی که در حکومت صدام حوزه نجف را نجات داد+تصاویر

مرحوم آیت الله العظمی سید ابوالقاسم موسوی خویی سرآمد فقهای عصر حاضر و صاحب نوآوری و دقت هایی کم نظیر در فقه و اصول بود. از جنبه علمی و سیاسی، حفظ حوزه علمیه نجف در دوران اختناق و کشتار صدام، از جمله حسنات و فرازهای درخشان کارنامه علمی آن بزرگ به شمار می رود.

تهران- الکوثر: سید ابوالقاسم موسوی خویی (۱۲۷۸-۱۳۷۱ش)، مرجع تقلید شیعه و مفسّر قرآن کریم که البیان فی تفسیر القرآن، و همچنین مجموعه ۲۳ جلدی معجم رجال حدیث، از آثار اوست.

به گزارش الکوثر،  میرزای نائینی و محقق اصفهانی، دو تن از برجسته‌ترین استادان او در فقه و اصول فقه بوده‌اند. آغاز رسمی مرجعیت او پس از درگذشت آیت الله بروجردی دانسته شده و درگذشت آیت الله حکیم، آغاز مرجعیت اعلای وی مخصوصا در عراق خوانده شده است. خویی، در طول ۵۰ سال تدریس، یک دوره کامل درس خارج فقه، و شش دوره درس خارج اصول فقه را تدریس کرد و یک دوره کوتاه هم به تدریس تفسیر قرآن پرداخت. عالمانی از جمله سید محمدباقر صدر، میرزا جواد تبریزی، سید علی سیستانی، حسین وحید خراسانی، سید موسی صدر و سید عبدالکریم موسوی اردبیلی را می‌توان از شاگردان آیت الله خویی دانست.

سید ابوالقاسم خویی در فقه و اصول فقه، نظرات و آرای قابل توجهی داشته که گاه با نظرات مشهور فقیهان شیعه متفاوت بوده و برخی منابع، فتاوای متفاوت او را تا سیصد مورد دانسته‌اند. مخالفت با تکلیف کافران به فروع دین، عدم پذیرش نسبی بودن آغاز ماه قمری، و مخالفت با اعتبار شهرت فتوایی و اجماع، برخی از نظرات متفاوت او در فقه و اصول فقه است. خویی در دوران مرجعیت خود، اقدامات فراوانی در راستای تبلیغ دین، ترویج تشیع و یاری رساندن به نیازمندان کرده است؛ از جمله ساختن کتابخانه، مدرسه، مسجد، حسینیه و بیمارستان در کشورهای مختلفی از جمله ایران، عراق، مالزی، انگلستان، امریکا و هندوستان.

آیت الله خویی در دهه ۱۳۴۰ش، از چهره‌های فعال در مسائل سیاسی بوده و مواضع و بیانیه‌هایی علیه دولت پهلوی از او صادر می‌شده است؛ از جمله اعتراض به حمله ماموران حکومت پهلوی به مدرسه فیضیه در سال ۱۳۴۲ش. آیت الله خویی به مدت ده سال از سیاست کناره گرفت، اما پس از شعله‌ور شدن انقلاب اسلامی ۱۳۵۷ در ایران، و دیدار فرح دیبا، همسر محمدرضا پهلوی با او، و شائبه‌های پیش آمده پس از این دیدار، در مواردی از جمله همه‌پرسی تعیین نظام جمهوری اسلامی، و همچنین جنگ عراق علیه ایران، به حمایت از انقلاب و جمهوری اسلامی ایران پرداخت. او در جریان انتفاضه شعبانیه شیعیان عراق، و تعیین شورای رهبری برای اداره مناطق تحت مدیریت شیعیان، تحت فشار حکومت صدام قرار گرفت و تا پایان عمر در حصر خانگی بود.

سید ابوالقاسم موسوی خویی در ۱۵ رجب ۱۳۱۷ق در شهر خوی، از شهرهای آذربایجان غربی در ایران، در خانواده‌ای روحانی به دنیا آمد. پدرش سید علی‌اکبر خوئی، از شاگردان شیخ عبدالله مامقانی بود و پس از فراغت از تحصیل به زادگاه خود بازگشت و به وظایف روحانی خود مشغول شد و در جریان نهضت مشروطیت در ایران و به دلیل عدم موافقت با مشروطه غیرمشروعه، در سال ۱۳۲۸ق به نجف مهاجرت کرد. 

آیت الله خویی در روز شنبه ۸ صفر ۱۴۱۳ق، ۱۷ مرداد ۱۳۷۱ش، در ۹۴ سالگی به علت بیماری قلبی در کوفه درگذشت و در کنار مسجد الخضراء صحن حرم امیرالمؤمنین دفن شد.

برای مطالعه بیشتر 

 

 

 


یک شنبه 22 مرداد 1396 - 10:59:16

عکسهای بیشتر :