تهران- الکوثر: مناقیش (بخوانید مَنَئیش manaeesh یه مدل پیتزای خیلی ساده است یعنی یه خمیر نازکی که روش با پنیر یا زعتر یا ماست چکیده و یا ترکیبی از این مواد درست می کنند. روی مناقیش پرملاط نیست.
منئیش انواع مختلفی دارد:
- منئیش زعتر (نوعی سبزی خشک محلی خوش عطر)
- منئیش جبنه (ایرانی هایی که اولین بار می بینند فکر می کنند پیتزا پنیره!)
- منئیش کِشِک (keshek) پودری که از گندم له شده (پرک) و ماست تهیه شده و خشک می شود تا در فصلهای بعد استفاده شود. مایه ی کشک محتوی پودر کشک و پیاز خرد کرده و گاهی گوجه فرنگی ریز کرده است.
- منئیش خضرة (بصل و بندورة) یعنی سبزیجات که حاوی پیاز و گوجه خرد کرده است.
بعضی ها انواع سوسیس و کالباس روی خمیر می گذارند و یک منئیش جدید اختراع می کنند. منئیش سبزیجات هم طرفدار دارد (همون منعیش پنیر که وقتی پخته شد رویش چند برش خیار گذاشته و قاضی می کنند و نوش جان می فرمایند).
مواد لازم:
خمیر:
2 لیوان / آرد سفید
1/2 لیوان/ آب گرم
1/2 قاشق مرباخوری/ نمک
1/4 قاشق مرباخوری/ شکر
2 قاشق مرباخوری/ مایه خمیر
1/2 لیوان/ روغن مایع
پنیر:
3/4 کیلو/ پنیر محلی سفید
1/3 لیوان/ کره (ورقه ای ریز و نازک)
1 قاشق غذاخوری/ سیاه دانه یا کنجد
طرز تهیه:
1- مایه خمیر با شکر را در دو قاشق غذاخوری آب گرم (ولرم) در یک فنجان گذاشته و با چنگال هم بزنید تا مخلوط مثل خمیر شل شود.
2- فنجان را در جای گرم برای 5 دقیقه گذاشته تا مخلوط پف کند و حباب های روی آن زیاد شود.
3- آرد، نمک و شکر را از روی الک رد کرده، در یک ظرف بزرگ ریخته، وسط آن یک حفره درست کنید. آب، روغن و مخلوط مایه خمیر را در آن بریزید و آن ها را با هم مخلوط کرده و ورز دهید تا خمیر به دست آورید.
4- ظرف بزرگ را با روغن چرب کرده، خمیر را در آن گذاشته و روی آن را چرب کنید و با پارچه ای خیس بپوشانید.
5- ظرف خمیر را در جای گرم تا موقعی که اندازه آن دو برابر شود نگهدارید.
6- آرد را روی سطح کارتان بپاشید و یک توپ از خمیر بردارید و با دست خود آن را به شکل دایره اندازه متوسط یا کوچک (با قطر نیم سانتی متر) پهن کنید.
7- پنیر را رنده کرده، در آب برای 5 دقیقه بخوابانید تا نمک اضافه آن را از بین ببرد.
8- پنیر را صاف کرده و روی حوله تمیز خشک کنید.
9- پنیر را با سیاه دانه یا کنجد و کره مخلوط کنید.
10- روی هر دایره خمیر کمی از مخلوط پنیر گذاشته در فر داغ بگذارید تا خمیر پخته شود.
نکته: می توانید از روغن مایع یا روغن زیتون به جای کره استفاده نمایید.
در لبنان، چندین نوع مناقیش وجود دارد که عمدتاً خمیر آن یکی است. انواع دیگر آن مثل مناقیش زعتر، مناقیش کشک لبنانی ... است که مواد آن در ایران در دسترس نیست. به همین دلیل از ذکر طرز تهیه آن خودداری شده است.
طرز تهیه برای 5 عدد مناقیش ...
پخت منئیش به دو صورت است: بالفُرُن (در تنور) و علی السّاج (روی تنوری به شکل گنبد فلزی، که منئیش نازک و خوشمزه ای تولید می کند)
از صفحه گردشگری الکوثر فارسی دیدن کنید
جمعه 20 مرداد 1396 - 9:24:53