معایب و مزایای تلفن همراه برای کودکان

یک شنبه 10 اردیبهشت 1396 - 12:17:13
معایب و مزایای تلفن همراه برای کودکان

اگر فرزند بالای پنج سال دارید احتمالاً با این سؤال او مواجه شده اید و یا می شوید که «چرا من تلفن همراه ندارم؟» تلفن همراه  بهترین وسیله ارتباط با دیگران است اما برای استفاده از آن باید آگاهی کودکان افزایش یابد، زیرا  در کنار مزایا، معایبی هم دارد.

اگر فرزند شما تلفن همراه داشته باشد، می توانید از وضعیت او باخبر شوید یا پیغامی به او بدهید. وقتی که شما از مکان کودک اطلاع داشته باشید، خیال تان راحت تر است. در شرایط اورژانس تماس هر یک از شما با یک دیگر از اهمیت بالایی برخوردار است. به خاطر این دلایل، برخی والدین برای فرزندشان گوشی تلفن همراه خریداری می کنند.

گوشی تلفن همراه تنها وسیله ای برای ارتباط نیست، بلکه در آن بازی، فیلم، موسیقی و... نیز ذخیره می شود. آیا دوست دارید فرزند شما به آن ها دسترسی داشته باشد؟ درست مثل این است که یک کامپیوتر شخصی به وی بدهید و او آزادانه به دور از چشم شما از آن استفاده کند. از یک طرف داشتن تعامل اجتماعی برای کودک مفید است و از طرفی، استفاده ی ناصحیح از تلفن همراه بسیار ضربه زننده است.

زمان تهیه ی گوشی تلفن همراه برای فرزندتان، بستگی به سن او دارد؛ البته مسئولیت پذیری و امانت داری او مهم تر از سنش است. ما می خواهیم فرزندمان در انجام کارها مستقل و غیر وابسته به ما باشد، خودش مسیر مدرسه تا خانه را بیاید، برای بازی به زمین بازی برود و....

داشتن گوشی تلفن همراه در این زمینه کمک کننده است؛ ولی والدین باید با فرزندان شان در زمینه استفاده صحیح از آن صحبت کنند و رفتار های کودک را زیر نظر داشته باشند. با بزرگ تر شدن فرزندان نیاز آن ها به تلفن همراه نسبت به کوچک ترها بیشتر می شود؛ زیرا بیشتر در خارج از منزل هستند.

برای این که بدانید فرزندتان تا چه حد آمادگی دارد، به برخی مسایل باید توجه کنید، از جمله: آیا او وسایل خود را خوب نگه می دارد؟ آن ها را گم نمی کند؟ آیا در کل مسئولیت پذیر است؟ آیا می توانید به او اعتماد کنید؟ آیا نحوه ی صحیح استفاده از تلفن همراه را می داند؟ سن درک این مفاهیم بین کودکان با هم متفاوت است.

نکته ی دیگر این است که بدانید آیا فرزند شما به گوشی تلفن همراه نیاز دارد یا تنها این «یک خواسته» اوست. از سال 2004 به بعد تعداد کودکانی که تلفن همراه دارند، چند برابر شده است. با وجود مزایایی که گوشی های تلفن همراه دارند استفاده ناصحیح از آن ها موجب بروز مشکلاتی می شود که از جمله معایب گوشی تلفن همراه است:

اشعه: گوشی تلفن همراه توسط امواج رادیویی کار می کند. این امواج با امواجی که در پزشکی و رادیولوژی استفاده می شود، فرق دارد. این اشعه بر روی سلامتی افراد به ویژه کودکان تأثیر سویی دارد؛ به ویژه مغز کودک که در حال تکامل است.

تحقیقاتی جهانی در سال 2001، در رابطه با تأثیر گوشی تلفن همراه و اشعه ی آن انجام شد که نشانگر بی ضرر بودن آن بود؛ ولی باید به این مسأله توجه کرد که در آن سال ها تا این حد از تلفن همراه استفاده نمی شد. با این حال دانشمندان در حال بررسی تأثیرات تلفن همراه بر روی مغز و اندام ها هستند. به گفته ی آن ها: «ده ها سال طول می کشد تا تأثیرات منفی تلفن همراه خود را نشان دهد.»

برای این که کمتر در معرض اشعه باشید زمان صحبت کردن با گوشی همراه را کاهش دهید؛ و هنگام صحبت از بلندگو یا هنذفری استفاده کنید.

خواب: اگر فرزندتان عادت دارد که گوشی تلفن همراهش را در رخت خواب ببرد، بنا به توصیه ی متخصصان کودک این کار موجب بر هم خوردن برنامه ی خواب او می شود. خواب برای رشد سلول های بدن از اهمیت بالای برخوردار است. به همین خاطر برای هنگام خواب او قوانینی را در نظر بگیرید تا در آن موقع به هیچ وجه از تلفن همراه استفاده نشود. ارسال پیام کوتاه و یا دریافت آن تمرکز کودک را بر هم می زند.

چگونگی نظارت بر گوشی تلفن همراه کودکان

چه کسی پشت خط تلفن است و درباره ی چه موضوعی صحبت می کنند. البته بچه ها این نظارت را دوست ندارند؛ ولی پدر و مادر باید به آن ها بگویند که این وسیله در عین مفید بودن می تواند مضر نیز باشد. بنابراین باید برخی اوقات این صحبت ها را چک کرد تا میزان مسولیت پذیری و امانت داری دارنده ی تلفن همراه به اثبات برسد. از آن ها بپرسیم که آیا پیامک ناراحت کننده دریافت کرده اند یا نه؟

زمانی که می خواهید برای فرزندتان گوشی تلفن همراه بخرید به نکات زیر بیشتر توجه کنید:

 ساده ترین گوشی را بخرید، بدون دوربین و دسترسی به اینترنت. اگر تلفن همراه خود را به او می دهید تمام تجهیزات جانبی آن را غیر فعال کنید و به او این نکته را گوشزد کنید که گوشی تلفن همراه یک ابزار است نه وسیله ی بازی و سرگرمی.

شما می توانید تعداد مکالمات و پیام ها و هزینه ی آن ها را متوجه شوید. حد مشخصی را برای هزینه ی تلفن همراه به طور ماهانه در نظر بگیرید و آن را به او بگویید، حال اگر میزان مکالمات بیشتر شد باید خود وی هزینه ی اضافی را از پول تو جیبی اش پرداخت کند.

برای استفاده از گوشی تلفن همراه محدودیت زمانی بگذارید. به عنوان مثال هنگام صرف غذا، بعد از ساعت 10 شب یا در مدرسه گوشی را خاموش کند.

به کودکان آموزش دهید که هنگام خواب بهتر است تلفن همراه شان را خاموش یا بیرون از اتاق خواب قرار دهند تا کسی نتواند مزاحم استراحت آن ها بشود.

البته تمام این قوانین را خود شما نیز باید رعایت کنید تا او از شما درس بگیرد. اجازه ندهید فرزندتان با گوشی به تخت خواب برود یا آن را زیر بالشت قرار دهد. او نباید تلفن همراه را در جیبش بگذارد، زیرا اشعه ی آن برای بدن به ویژه دستگاه تولید مثل می تواند زیان بار باشد.

 به آن ها آموزش دهیم که هیچ گاه بدون اطلاع فرد از او عکس نگیرند. عکس دیگران را برای یک دیگر ارسال نکنند. در جمع با گوشی همراه صحبت نکنند. با افراد غریبه صحبت نکنند. جواب شماره های ناآشنا را ندهند.


یک شنبه 10 اردیبهشت 1396 - 12:17:10

دسته بندی :