ماه رجب ماهی که در آن جارچی آسمان هفتم ندا می دهد که ...

دو شنبه 21 فروردین 1396 - 11:21:2
ماه رجب ماهی که در آن جارچی آسمان هفتم ندا می دهد که ...

وقتی ماه رجب فرا می رسد جارچی در آسمان هفتم هر شب تا صبح ندا می کند: خوشا به حال ذاكرین و خوشا به حال فرمانبرداران و اطاعت كنندگان! و اعلام می كند كه خدای كریم می فرماید: من همنشینم با كسی كه همنشینی مرا بپذیرد، و مطیع كسی كـه مرا اطاعت كند، و می بخشم كسی را كه از من طلب مغفرت كند.

ماه عظیم الشأن رجب نزد خداوند، دارای ارزش و شرافت ویژه ای است.  وقتی ماه رجب فرا می رسد جارچی در آسمان هفتم هر شب تا صبح ندا می کند: ماه رجب ماه من و عبادت كننده، بنده ی من و رحمت واقعی، رحمت من است. هر كس در این ماه مرا بخواند دعوت او را اجابت می كنم، هر كس از من چیزی بخواهد، به او عطا خواهم كرد، هركس از من هدایت بخواهد او را هادی خواهم بود . این ماه را وسیله ای بین خود و بندگانم قرار دادم تا هر كس متمسّك به آن شود، به من می رسد. (بحار الأنوار: ج۹۸، ص۳۷۷، ح۱)

اهمیّت ماه پرفضیلت رجب، از آن جهت است که مقدّمه ای برای استفاده هر چه بیشتر از ماه ضیافت الهی رمضان کریم است. اگر کسی در ماه رجب و شعبان نسبت به آمادگی خود برای حضور در این مهمانی اقدام نکند، بی بهره خواهد ماند و شاید اصلاً وارد مهمان نشود. ماه رجب ماه نام نویسی برای مهمانی رمضان است.

خوشا به حال کسانی که در این ماه عزیز، پیوسته در حال ذکر خدای متعال هستند (طوبى لِلذّاكِرینَ)! ذکر خداوند متعال، به منزله اتّصال به این ریسمان هدایت کننده است. به عبارت دیگر؛ اگر دراین ماه به یاد خدا باشیم، به خوبی ما را هدایت می کند. یعنی؛ رحمتی خاص (علاوه بر همه فرصت های ماه های دیگر) در این ماه برای بندگان ذاکر قرار داده شده است.

شاید مهمترین ویژگی و فضیلت برای ماه رجب، این است که از هر ماه دیگری رحمت خداوند نسبه به مؤمنین بیشتر است و توجّه ویژه ای به بندگان خود دارد. پیامبر عظیم الشأن اسلام می فرمایند: سُمِّیَ شَهرُ رجَبٍ شَهرَ اللّهِ الأصَبَّ لأنّ الرحمَةَ على اُمَّتِی تُصَبُّ صبّا فیهِ؛ رجب را «ماه ریزانِ خدا» نامیده اند؛ چون در این ماه ، رحمت بر امّت من، به شدّت فرو مى بارد. (بحار الأنوار: ج ۹۷ ص ۳۹ ح ۲۴) یعنی ماه رجب پر بارش ترین ماه رحمت الهی است.

قرآن کریم ضمن توصیه انسان به دقّت در غذایی که می خورد و تدبّر در مراحل تولید این غذا، اوّلین مرحله آن را، بارش باران می شمرد و می فرماید: فَلْیَنْظُرِ الْإِنْسانُ إِلى‏ طَعامِهِ*أَنَّا صَبَبْنَا الْماءَ صَبًّا؛ پس انسان باید به خوراك خود بنگرد، كه ما آب را به صورت بارشى فرو ریختیم. (عبس؛ 24-25) مرحله دوم تولید غذا، شکافته شدن زمین است که در ادامه به آن اشاره می کنیم.

همانطور که گفتیم؛ برای اینکه انسان، خود را در معرض بارش ویژه رحمت الهی قرار دهد باید ذاکر باشد. در مرحله بعد، برای اینکه بارش باران رحمت الهی، بر دل انسان تأثیرگذار باشد، باید نسبت به صیقلی کردن و پاک کردن زنگار و غبار از روی قلب خود تلاش کند. این کار به وسیله استغفار انجام می شود. لذا پیامبر اکرم(صلّی الله علیه آله) سفارش ویژه ای نسبت به استغفار در این ماه عزیز دارند و می فرمایند: در ماه رجب، بسیار طلب آمرزش كنید؛ زیرا در هر ساعتى از این ماه، خداوند، عده اى را از آتش مى رهانَد. براى خدا، شهرهایى است كه تنها كسانى وارد آنها مى شوند كه [ماه] رجب را روزه بگیرند. (كنز العمّال : ج ۱ ص ۴۸۱ ح ۲۱۰۱)

قرآن کریم در ادامه توضیح فرآیند تولید غذا، می فرماید: ثُمَّ شَقَقْنَا الْأَرْضَ شَقًّا؛ آنگاه زمین را با شكافتنى [لازم‏] شكافتیم. (عبس؛ 26) برای غذای روح که برای رشد آن، ضروری است، باید ابتدا زمین دل را هموار کرد و آن را با استغفار شکافت و شخم زد. در این صورت، دانه های معنویّت، از خاک نرم و آماده قلب انسان، سربرآورده و به مقدار استعداد آن، درختان معنویّت شروع به رشد می کنند.

نویسنده: حجة الاسلام محسن رفیعی- کارشناس حوزه/ منبع: تبیان

 


دو شنبه 21 فروردین 1396 - 11:20:55