هیئت وزیران عراق، با تصویب تاریخ یازدهم نوامبر سال جاری بهعنوان موعد برگزاری انتخابات پارلمانی، رسماً رقابت برای ورود به مجلس نمایندگان را آغاز کرد. این گام، نقطه شروعی برای فرآیند پیچیده و سرنوشتساز انتخاباتی است که قرار است تا پیش از پایان دوره کنونی پارلمان، یعنی چهلوپنج روز پیش از آن، برگزار شود.
بیشتر بدانید:
تلاش عراق برای تقویت همبستگی عربی و اسلامی در حمایت از فلسطین و لبنان
امید سیاسی به فراخوان اوجالان؛ آیا حضور ترکیه در شمال عراق پایان می یابد؟
کمیسیون عالی مستقل انتخابات عراق، که بهتازگی ثبتنام رأیدهندگان را بهروزرسانی کرده است، اعلام کرد که از میان جمعیت ۶۴ میلیوننفری عراق، حدود ۳۰ میلیون نفر واجد شرایط رأی دادن در این انتخابات هستند. این رأیگیری که بر اساس ماده ۵۶ قانون اساسی عراق هر چهار سال یک بار برگزار میشود، سازوکار اصلی برای گزینش ۳۲۹ نماینده مجلس از طریق رأیگیری عمومی مستقیم است.
سیستم انتخاباتی کنونی عراق، که مبتنی بر نمایندگی نسبی و فردی در چندین حوزه انتخابیه است، نخستین بار در انتخابات سال ۲۰۲۱ مورد استفاده قرار گرفت و نشانگر اصلاحات گسترده قانونی در فرآیند انتخابات است. نتایج این انتخابات، نهتنها چهره جدید مجلس نمایندگان را مشخص خواهد کرد، بلکه مسیر سیاستهای اجرایی کشور را نیز تعیین میکند، چراکه مجلس، مسئولیت انتخاب نخستوزیر بهعنوان بالاترین مقام اجرایی کشور را بر عهده دارد. نخستوزیر، علاوه بر هدایت سیاستهای کلان، نظارت مستقیم بر وزارتخانهها و نهادهای امنیتی را نیز بر عهده دارد.
با وجود نقش اساسی این انتخابات در تعیین سرنوشت سیاسی و اجرایی عراق، طی ماههای گذشته، مباحث گستردهای پیرامون احتمال تغییر تاریخ برگزاری آن شکل گرفت که باعث نگرانیهای سیاسی و اجتماعی شد. کمیسیون عالی انتخابات، در واکنش به این شایعات، بیانیهای رسمی صادر کرد و با تأکید بر پایبندی به جدول زمانی اعلامشده، هرگونه برنامهریزی برای تغییر زمان انتخابات را تکذیب کرد. این نهاد همچنین از تمامی طرفین خواست به چارچوبهای قانونی و مقررات موجود پایبند باشند تا اعتماد به فرآیند دموکراتیک کشور حفظ شود.
دو شنبه 1 اردیبهشت 1404 - 11:14:44