چگونه سیاست خارجی ایران مناسبات جهانی را تغییر می‌دهد؟

سه شنبه 30 بهمن 1403 - 14:0:0
چگونه سیاست خارجی ایران مناسبات جهانی را تغییر می‌دهد؟

پس از ناکامی‌های غرب در حمایت از اوکراین و حمایت از جنایت‌های رژیم صهیونیستی، ایران با اتخاذ رویکرد خردمندانه در حال فعال کردن سیاست خارجی منطقه‌ای و فرامنطقه‌ای خود است. راهبرد جمهوری اسلامی کاهش وابستگی به غرب و افزایش تعامل با جریان‌های مستقلِ اقتصادی، سیاسی و نظامی جهان است.

رویکرد جدید ایران در سیاست خارجی، باور شکست‌ناپذیری رژیم صهیونیستی و نظام لیبرال را درهم شکسته و جهان را وارد مناسبات جدیدی کرده است. بسیاری از اندیشمندان روابط بین‌الملل معتقدند که جهان در آستانه ورود به عصری است که مناسبات و قواعد حاکم بر آن با شرایط کنونی بسیار متفاوت خواهد بود. در این هندسه جدید قدرت، کشورهایی می‌توانند به نقش‌آفرینی فعال بپردازند که بتوانند از ظرفیت‌های همکاری و همگرایی جهانی بهره‌برداری نمایند.

بیشتر بدانید:

مقاومت از نیل تا فرات، چالش مشروعیت رژیم صهیونی

سناریوی «لغو پروازها» با هدف تضعیف حزب‌الله، در آستانه مراسم تدفین شهید سید حسن نصرالله

ایران با کاهش وابستگی به غرب و افزایش تعامل با جریان‌های مستقل جهانی، تلاش دارد تا جایگاه خود را در این هندسه جدید قدرت تثبیت کند. این رویکرد نه تنها به ایران کمک می‌کند تا از فشارهای خارجی کمتری رنج ببرد، بلکه به تقویت روابط و همکاری‌های منطقه‌ای و بین‌المللی نیز می‌انجامد.

پس از ناکامی غرب در حمایت تام و تمام از اوکراین و شکست کشورهای غربی در حمایت از جنایت‌ها و نسل کشی رژیم فاشیستی صهیونیستی، جمهوری اسلامی ایران با اتخاذ رویکرد هوشمندانه در حال فعال کردن سیاست خارجی منطقه‌ای، فرامنطقه‌ای و جهانی خود است. راهبرد نظام جمهوری اسلامی در این زمینه، کاهش وابستگی به کشورهای غربی و افزایش تعامل با جریانات مستقل اقتصادی، سیاسی و نظامی در جهان است.

جمهوری اسلامی ایران می‌تواند با بهره‌گیری از همکاری‌ها و همگرایی‌های سیاسی، نظامی، اقتصادی و فرهنگی در سه لایه پیرامونی (منطقه‌ای)، فرا پیرامونی (فرامنطقه‌ای) و جهانی نسبت به توسعه روابط با کشورهای مستقل و افزایش ضریب امنیت ملی و بهبود وضعیت اقتصادی اقدام نماید.

  • نخست، همگرایی‌های پیرامونی ناظر بر توسعه روابط با کشورهای همسایه است. در حالی که در سال ۲۰۲۳ واردات ۱۵ کشور همسایه ایران ۱ هزار و 719 میلیارد دلار بود، سهم ایران از این واردات بالغ بر 6/1 درصد بوده است. جمهوری اسلامی ایران با توجه به جایگاه نظامی و ژئوپلیتیک خود می‌تواند با انعقاد موافقت‌نامه‌های امنیتی، نظامی و اقتصادی به تکمیل پازل افزایش ضریب امنیتی خود کمک نماید.
  • دوم، همگرایی و توسعه روابط خارجی با کشورهای فرا پیرامونی (فرامنطقه‌ای) باید مد نظر باشد. یکی از مهمترین ظرفیت‌های توسعه روابط جمهوری اسلامی، پیمان شانگهای است. حجم تجارت کالایی سازمان همکاری شانگهای در سال ۲۰۲۲ حدود ۶ هزار میلیارد دلار بوده است. جمهوری اسلامی ایران می‌تواند با اتخاذ رویکردهای هوشمندانه در همگرایی‌های فرامطقه‌ای، سهم مهمی از تجارت جهانی را به خود اختصاص دهد.
  • سوم، همگرایی‌های جهانی و بریکس به عنوان یکی از ظرفیت‌های عظیم اقتصادی جهان مطرح است. اعضای بریکس در حال حاضر ۴۰ درصد وسعت سرزمین‌های جهان، ۳۰ درصد جمعیت جهان و ۲۰ درصد تجارت جهان را به خود اختصاص داده‌اند.

توسعه روابط جمهوری اسلامی با روسیه و چین، امضای موافقت‌نامه‌های راهبردی و بهره‌برداری از مزیت‌های ژئوپلیتیک می‌تواند ظرفیت عظیمی برای بهبود وضعیت اقتصادی ایران فراهم کند. این امر مستلزم برنامه‌ریزی دقیق در حوزه دیپلماسی و سیاست خارجی است.


ویژه‌های الکوثر را اینجا دنبال کنید.

برای اطلاع از آخرین خبرهای ایران و جهان اینجا کلیک کنید.


سه شنبه 30 بهمن 1403 - 15:22:47